2 bebekli hayatta ilk 40 gün ve yenidoğan bakımı

3
2 bebekli hayatta sizi neler bekler? Pişik bakımından, keloide, süt sağmadan göbek bağı bakımına dair öneriler, bilgiler yazımızda.gögüs ucu yarasi ne iyi gelir,bebek bakımı, bebek beslenmesi,sling kanguru,ikinci bebek,bebeğimi beklerken,bebek hazırlıkları,anne bebek blog,kırk uçurma, yenidoğan sarılığı,pişik,kolik,laktoz intoleransı,kırk uçurması,keloid,bebek banyosu,melatonin,deneyimli anne,bebek blog,blogger anne,pamukcuk,bebek göbek bağı bakımı
yenidoğan bakımı

Bebekli hayatta ilk 40 gün ve yenidoğan bakımı için öneriler…

Beni tanıyanlar 3 yaşını doldurmasına 2 ayı kalmış Mira’yı da tanırlar. İkinci çocuğumuz Vera için tam 40 hafta bekledikten sonra 5 Mart’ta iki çocuklu hayatımıza adım atarken, bizi yanlız bırakmayan, gelip Vera ile bizzat tanışan, iyi dileklerini paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

Vera’ya hediyeler getirirken Mira’yı da düşünen, kızımızı sevindiren tüm dostlara teşekkürler. Biz yakınlarımıza söylemiştik, aman küçük için değil Mira için hediye önemli, sakın Mira’yı atlamayın diye… Sağolsun, bunu konuştuğumuz konuşmadığımız herkes bu detayı önemsemiş, Vera’nın doğumundan da haliyle en çok Mira fayda etti 🙂 2 çocuklu bir arkadaşım bebek için gelen hediyelerle büyüğün boynu bükülüyor aman demişti. Dikkate aldım uyarını sevgili Sinem arkadaşım… Hakikaten bu hediye kısmını kazasız sorunsuz atlattık.y

Gelelim ilk günden itibaren yenidoğan bebekle maceralarımıza yenidoğan bebek bakımı

Deneyimli anne olmak diye birşey yokmuş.. yenidoğan bebek bakımı 

Unutmuşum bir çok detayı. Her beslenmeden sonra alt açılması gerektiğini unutup unutup, bu bebek neden ağlıyor diye hemşireye sorunca, hemşire altına baktınız mı diye sordu. Sonra da vurguladı… Her beslenmeden sonra altını değiştirmeliyiz 🙂 Herkes yaşadığı tanık olduğu kadarını bilebilir ve her bebek eşsizdir… Bir önceki bebeğinizle, ikinci bebeğiniz farklı sıklıkta tuvalete çıkabilir 🙂

Bebeğime ilk öğretmem gereken şey: gece/gündüz farkı

Bebeğinizin gece ve gündüz farkını öğrenebilmesi için gündüz olağan sesleri kısmayıp, gündelik hayatınıza devam edin, müzik dinleyin vs..

Akşam 9’dan sonra ortam ışığını loşlaştırıp, sesleri ve hareketleri yavaşlatın.. Geceleri parlak ışıklar olmamalı, bu hem sizin hem bebeğiniz için önemli, akşamları loş ışıkta oturun. Vücudunuz melatonin salgılamaya başlamalı, gerçek bir dinlenme ve sağlık için bu rutini tüm ömrünüzce korumalısınız. Doktorlar kanserden korunmak için akşamları loş ışık ve gece karanlıkta iyi bir uykuyu önemle vurguluyorlar. Melatonin olmazsa olmaz bir hormon..

Melatonin hormonu vücudumuzda ”hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici” etkisi ile özellikle gece karanlıkta (uzmanlara göre gece saat 23:00 ile 05:00 arasında salgılanıyormuş)salgılanan bir hormon. Uzmanların belirttiği bu saatlere mutlaka dikkat edin!

Gece saat 23 ile sabah 05 arası, bizim ortalama uykuda olduğumuz zaman dilimi ve günün karanlık dönemi. Bu saat aralığında vücudumuz dinlenmede iken beynimiz uyumuyor, çalışıyor. Kusursuz bir yapı olan vücudumuzun yaşlanan ya da ölen hücreleri yenileniyor. Karanlık ortamda yapılan uzun ve düzenli bir uykuda, daha fazla üretilen melatonin hormonu da hücrelerin kansere karşı bağışıklığını artırıyor.

Melatonin hormonu ışığa duyarlıdır, en iyi karanlıkta salgılanmaktadır. Bebeğimizin hastalıklara dirençli bir vücut yapısına sahip olması, dengeli ve başarılı bir birey olması için bebeğinizi mutlaka ‘tam karanlıkta uyutun’, mutlaka ışığı kapatın. Bu bilgi hem sizin hem bebeğiniz için atlanmayacak çok önemli bir sağlık bilgisi. Bebeğinizin uyku düzeni için önerilerimin detaylı anlatımı için tıklayınız.

En iyi göğüs ucu kremi En iyi göğüs ucu yarası kremi göğüs ucu yarasına ne iyi gelir meme ucu çatlakları için en iyi krem Mumsy Natural

Göbek cansızdır, korkmayın canı yanmaz..

Göbek düşene kadar ellerim titredi. Tam doğumdan bir hafta sonra düştü, son dönemde hastanede göbeğe alkol damlatmak yerine alkollü mendille etrafını sarıp kısa bir süre bekletmek yeterliymiş. Daha kolay, daha kısa sürede düştü göbek çok şükür. Fazla alkol mü döktük? Fazla mı nemlendirdik göbeği? gibi dertlere son vermiş bu uygulama.. Mira’nın göbeği yazın doğmasına rağmen aynı sürede düşmüştü. Kış günlerine denk gelen Vera’nın göbeği tam 7. günde düşmüş oldu. Göbek bakımını mutlaka önemsemelisiniz. Ama endişe de etmeyin. Çünkü cansız ve göbek bağına dokundukça bebeğinizin canını yakmıyorsunuz. Endişelenmeyin. Bebek göbek bağı bakımını detayları ile anlattığım yazım için tıklayın…

Pamukçuk oluşmaması için ağız içini düzenli silmek…

Bu pamukçuk olayını da unutmuşum..:( Her sabah aç karnına bebeğinizin ağzının içini, yanak içlerini, dil üstünü steril bez yardımıyla saf su ile silmek gerekiyor, ağızda kalacak süt birikintileri pamukçuğa sebep olabilir. Silme işlemini aç karnına yapmak, bebeğinizin ağzını kolay açmasını sağlıyor. Ayrıca tok karnına ağzı silinen bir bebek kusabilir aman dikkat. Steril bez yerine, temiz ütülü bir tülbent ve saf su yerine de kaynamış soğutulmuş su kullanabilirsiniz. Ben göğüs ucu temizliğimi Mumsy Natural losyonu ile yaptığım için pamukçuk sorununu hiç yaşamadık. Bu losyon mantar oluşmaması için doğal bir temizlik sağlıyor. Hem göğüs ucu temizliğime hem de pamukçuk meselesine deva oldu.

Banyo yaptırmaktan korkmayın göbeğinin düşmesini beklemek zorunda değilsiniz..  yenidoğan bebek bakımı 

Unutmayın bebeğiniz sudan çıktı.. yenidoğan bebek bakımı 

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk birkaç gün bebeğin vücudunda verniks denen kremsi madde ile kalması vücut ısısını korumak ve mikroplardan korumak için önemli. Verniks kir değil, kurtulunması gereken bir madde değil. Fakat hastaneden çıktıktan sonra evinizde ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.

Banyosunu akşam yatmadan yaptırın! Akşam yatmadan önce banyo yaptırmak bebeği rahatlatır ve huzurlu uyumasını sağlar. Banyo, bebek açken yaptırılmalı ve bakımı tamamlandıktan sonra beslenip uyutulmalıdır. Uyku alışkanlığı edindirmek için bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Her gün sabun/şampuan kullanmak zorunda değilsiniz ama ufak bir duş bebeğinizi sakinleştirip, daha rahat uyumasını sağlayacak ve uyku seromonisine alıştıracak.. Banyo yaptırırken kulaklarına su kaçmasından korkmayın.

Bebeğinizin her gün gözlerini, kulak içi ve arkasını, her emzirmeden sonra yüzünü silmeyi atlamamalısınız. Ben görüyorum da bebekler tertemiz yıkanmış paklanmış ama kulak arkaları fena, kulak içleri atlanmış.. Özellikle yüz temizliğine dikkat etmelisiniz, çünkü günde 8 kere beslenen bebeğinizin temastan dolayı yanaklarında tahrişler meydana gelebilir, süt atıkları da bu tahrişleri egzamaya kadar götürebilir. Benim 2 kızımında cildi çok hassas olduğundan basit tahrişler bile egzamaya dönme meyilinde. Sizin ki de olabilir.

Göğüs ucu yaraları, çatlakları

Evet, unuttuğum ama asla unutulmaması gereken çok çok çok önemli bir detay, göğüs ucu çatlakları için en önemli ilk önlem doğumdan önce krem kullanımına başlamak ve emzirmeye başlarken göğüs kalkanlarınızın mutlaka yanınızda olmasıdır. Hastaneye mutlaka kalkanları da götürün, ilk emzirmeye başlamanızla birlikte göğüs uçlarınızı havalandırmanız gerekiyor, göğüs uçlarınız kuru kalmalı ki hem enfeksiyon risklerine önlem almış olursunuz, hemde çatlak ihtimalini azaltırsınız. Göğüs uçlarınız ıslak kalmamalı. Her emzirme sonrası göğüs temizliğinizi Mumsy Natural’in göğüs ucu temizlik losyonu, ya da steril su ile yapın ki mantar vb. enfeksiyonlara açık olmasın. Oldu ki göğüs uçlarınız çatladı. Asla emzirmeye ara vermeyin. Kolayca alabileceğiniz önlemlerle bu göğüs ucu çatlaklarıyla baş edebilirsiniz biraz sabır. İlk önerim göğüs uçlarınızı rahatlatmak için bir gün suda bekleteceğiniz ayva çekirdeklerinden elde edeceğiniz jöle ile göğüs uçlarınızı yumuşatabilirsiniz. İkinci ve en önemli öneri, her emzirmeden sonra temiz meme ucuna Mumsy Natural göğüs ucu kremi sürerek, göğüs kalkanlarınız ile meme uçlarının hava almasını sağlamak ya da etraf müsaitse göğüslerinizi doğrudan havalandırmalısınız. Ama herhangi bir kumaş/ped vs. ile temas etmemesini sağlamalısınız. Ve en önemlisi asla emzirmeye ara vermemelisiniz.. Göğüs ucu çatlaklarının tedavisine yönelik yazıma mutlaka göz atın.

Keloid

Eğer sezaryen ile doğumunuz gerçekleştiyse, benim gibi keloid oluşuma meyilli kişilerin dikiş yerinde keloid oluşmaması için ek önlemler alması gerekmekte. Bunu mutlaka doktorunuzla görüşüp gerekli önlemler için bilgi almalısınız. Hayatınızda benim gibi hiç operasyon geçirmemişseniz, keloid oluşumunu ilk olarak sezeryanla öğrenip, ikinci bebekte önlem almaya çalışırsınız.. 🙁

Ansiklopedik açıklaması: Keloid; deri üzerinde, kaşıntı yapan, sert, kırmızımsı, kabarık  yumrudur. Keloidler; iyileşmekte olan bir yara bölgesinde aşırı doku üretilip aşırı kolajen biriktiğinde oluşur. Yara birleşim yerlerinde kabarıklık şeklinde oluşur ve kalıcıdır. Tedavi edilmezse zaman içerisinde rendi pembeden cilt rengine döner ama kabarıklı sabit kalır.

Süt sağma makineniz elinizin altında mı?

Süt sağma makinesi son derece gerekli bir detay. Özellikle doğumdan sonra sütün göğsünüzde ilk üretildiği birkaç gün anne için son derece sancılı geçebiliyor, 2. bebeğiniz olsa dahi. Süt bezlerinizin süt üretimine başlamasıyla birlikte göğüslerde sancı ve sıtmalanma oluyor. Şişen ve ağrı yapan göğüslerinize önce sıcak kompres yapmalı ve mutlaka sağarak sütü boşaltmalısınız. İlk zamanlar bebeğiniz güçsüz olacağından bebek göğsünüzdeki sütün tamamını tüketemez, size tavsiyem göğsünüzü düzenli sağarak boşaltın ki sütünüz bol olsun. Sizde dolu göğüslerle sıkıntılanmayın. Ben özellikle sabahları erken saatlerde mutlaka göğsümü boşaltıyorum, yoksa günüm oldukça sancılı geçiyor. Son derece önemli bir detay da, süt sağımı için yeni annelere kesinlikle manuel süt pompalarını önermemem. Kullanımı son derece zor ve hiç pratik değiller. Devamlı kullanmayı düşünmeyebilirsiniz, devamlı ihtiyacınız da olmayabilir ama hastaneden eve dönerken mutlaka süt pompanız yanınızda olsun… Peki satın alacaksanız ne öneririm? Tek sağım  mı çift sağım mı derseniz.. Ben çift sağımı tercih ettim ve öneriyorum.. Devamı için süt pompaları ile ilgili yazıma göz atın.

Laktoz intoleransı (Kolik tanısında ilk bakılması araştırılması gereken…) Laktoz intoleransı Laktoz intoleransı Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransını ikinci bebeğimiz Vera sayesinde öğrendik. Laktoz intoleransına dair hiçbir fikrimiz yoktu, sadece garibimize giden detayları doktorumuzla paylaşınca bir anormallik olduğunu anladık. Şöyle tanımlayabiliriz, Vera anne göğsüyle kavga ediyor sinirleniyor, düzgün emmiyor ve memeyi bırakıyordu. Kakası su gibi ve kaka yapmakta zorlanıyor ve şiddetli bir gürültüyle birlikte uzun ağlamalarla kakasını yapıyordu. Uykusu olduğu halde uzun süreler teskin edilemiyor ve saatlerce ağlıyordu. Beslerken sıklıkla karnından bağırsaklarından lıkır lıkır sesler gelmekteydi. Biz basit bir gaz sorunu zannederken, suratında ki kırmızı sivilcemsi döküntülerin bile bu laktozu sindirememekten kaynaklanan karın ağrısı ve gaz sancısı olduğunu öğrendik. Doktorumuzun ilk tavsiyesi, bebeğin bir göğüste ki sütü tamamen tüketmesi gerektiğiydi. Göğüsteki ilk sütünün daha çok laktoz içerip bebeği rahatsız ettiğini ama devam eden sütün yağlı bölümünün sindirim için kolaylaştırıcı olduğunu, dolayısıyla iki göğüsden az az emzirmek yerine bebeğin göğüsü tamamen boşaltmasının sıkıntılarını bir miktar azaltacağını aktardı. Diğer vurguladıkları, bebeği dik emzirmek (asla yatırarak emzirmemelisiniz), süt ve süt ürünlerini tüketmemek.

Değerli arkadaşlar, bebeğinizle ilgili tekrarlayan durumları mutlaka doktorunuzla paylaşın, biz bu laktoz intoleransından habersiz sadece basit bir gaz sorunu ile karşı karşıya olduğumuzu zannederken, tesadüfen her gün aynı saatlerde dindiremediğimiz ağlamaları anlamaya çalışırken doktorumuz sorularıyla bizi yönlendirip teşhis etti. Sizde aklınıza takılanları mutlaka sorun, bebeklerimiz ve çocuklarımızda tekrarlayan durumlar üzerinde mutlaka durmalıyız. Çekinmeden sorun. Tabii bizim kızımızda sadece laktoz intoleransı değil, süt ve birçok gıdaya alerjiden kaynaklı sıkıntılar olduğunu ilerleyen günlerde tespit ettik.

Tulum pijamalar yerine altüst pijamalar

İlk çocuğumda uyku tulumlarını tercih etmiştim ama bu defa alt üst pijamalarla daha çok rahat ettim. Günde en az 8 kere alt değiştirdiğinde tüm tulumu aç kapa yapmaktan, ani bir kaka bombardımanıyla sırtına dertop ettiğim uyku tulumunun kirlenmesi yüzünden, bebeği baştan soyup yeniden giydirmekten çok bunaldığımdan, bu altı üstü ayrı patikli pijamaları kullanmayı tercih ediyorum.

Bebekte pişik

Bebekte pişik oluşmaması için poposunu nemli bırakmamalı ve bebeğin altına bir alt değiştirme bezi sererek poposunu havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Birkaç tane alt değiştirme bezini gözden çıkarabilirsiniz ne olacak… Yeter ki poposu rahat etsin. Alt silme mendilleri her ne kadar saf su vs. içerikli olsa da, steril suyla ıslatılmış nemli pamukla popo temizliğini yapmalı, aşırılı kakalı poposunu lavaboda yıkamayı da düşünmelisiniz. Elbette her zaman kuru tutmalısınız. Ne kadar zor dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin kızlar bu hep böyle geçmeyecek 🙂 Bir de elinizin altında Mumsy Natural’in pişik kremi olsun. Vera’nın cildinin üst tabakası ayrılacak denli oluşan pişiklerini sadece Mumsy Natural’in kremi tedavi etti. Bence hastane çantasına ilk girmesi gereken ürünlerden biri de bu krem.

En iyi pişik kremi Mumsy Natural

Bebeğimin burnu tıkalı

Yenidoğan bebeğin vücudundaki salgılar sebebiyle ilk dönemlerinde burnu tıkalı olabilir ve hırıltılı nefes aldığı için sizi ürkütebilir. Mümkün olduğunca burun içini nemlendirerek bebeğinizin daha iyi nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Yenidoğan sarılığından korunmak

Yenidoğan sarılığından korunmak için bebeğinizin doğumundan itibaren hemen emzirmeye başlamalısız. İlk haftalarda doktorunuzun yönlendirmesi ile 1-2 saat arayla bebeğinizi beslemeli ve 1,5 – 2 saatlik beslenme rutinini korumalısınız. Bebeğiniz ilk günlerde güçsüz ve uykulu olacağından, bebeğinizi uyandırıp beslemeniz gerekebilir. Acıkmış, uyanmış ve meme isteyen bebeğinizi senin beslenme rutinin 2 saat diyerek bekletmeyin. Yenidoğan bebeğinizin beslenmesi demek aslında gak deyince meme guk deyince meme olmalı. Minicik midesi çok küçük olduğu için küçük öğünlerle sık sık beslenmeye ihtiyaç duyar. Zaten hamileliğinizin son döneminde uykusuz geceler için gerekli hazırlığı vücudunuz gerçekleştirmişti. Uykusuzluğunuzu vücudunuzdaki hormonlar bertaraf edecek, siz oluruna bırakın yeter.

Yenidoğan sarılığının mama kullanımına başlatmak için bir bahane olarak kullanıldığını görüyorum. Anne memesindeki kolostrum bebeğin vücudunda laksatif etki yaparak sarılığa sebep olan bilurubini vücuttan atmayı sağlar. Memenizdeki kolostrum bebeğinize yeter mama diye telaşa kapılmayın.

Kırk Uçurma

Bugün Vera’nın kırk uçurmasını yaptım, kısaca anlatayım, bir suya dualarla 40 buğday atıp, içine altın bilezik, altın para, yüzük atıp bu suyla hem kızımı hem kendimi yıkadım. Bu akşam da kırk uçurması ziyaretine gidip, güler yüzlü tatlı dilli olması için şekerimizi, unumuzu, ilk harçlığımızı alacağız, yüksek bir evde oturan durumu iyi olan bir arkadaş seçin ki, miniğiniz yukarılara tırmansın.. Kırk uçurma detayları için Kırk Uçurma yazıma bir göz atın..

Yenidoğan bebeğimi dışarı çıkarabilir miyim?

Elbette, evde tıkılıp kalmak yerine güneşli havanın tadını çıkarın. Minik meleğinizin vücudunda D vitamini sentezine başlasın. O eskidenmiş dışarı çıkmamak, etmemek.. Bu devirde mümkün mü, bizim ki gibi kolik sancıları yoksa neden olmasın, çıkarmadıysanız artık çıkarın meleği, dışarısı bebekler için çok heyecanlı. Bizim ki her gördüğüne kitlenmeye başladı bile.

Kundak

Ben 2 kızımı da  kundağa benzer şekilde bacakları serbest şekilde yarım külah gibi sarıyorum. Kundakta satın aldım ama kundak bizimkilerde sıkıntı yaratıyor. Ama külah yaptığımda biliyorlar karınları doyacak ve uyuyacaklar. Bu rutini oluşturursanız bundan fayda edersiniz. Özellikle yenidoğanın istemsiz refleks hareketleri ile kendini durup durup uyandırmasından kurtararak hem bebeğiniz hem siz iyi bir uyku çekebilirsiniz. Ama uyanıkken kundak vb. sarıp sarmalama yöntemleri önerilmiyor. Sadece uyurken kundak yapmalısınız. Bebeğinizin istemsiz el hareketleri için sadece kollarını aşağıya alıp bağlayın. Bacaklarını ise serbest bırakın. Devamlı kundakta tutulan bebeklerin eklemleri düzgün gelişmez ve motor becerilerinde gelişim yavaşlar.

Kanguru sling vs..

Bu benim gibi 2 çocuklular için olmazsa olmaz. Birini göğsünde taşı, diğeriyle oyun oyna vs.. parka git, biri kaydıraktan kaysın, diğeri açık hava da annesinin göğsünde uyuyakalsın.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com. 

3 YORUMLAR

  1. Merhabalar,
    Sizin de yazdığınız gibi gerçekten de unutuluyormuş ilk çocuktaki deneyimler. Oğlum 22 aylık ve ben de 32 haftalık hamileyim, ama aradaki süre az olmasına rağmen ben de unuttum iki hamilelik arasındaki farkları. Kimbilir doğumdan sonra nasıl olacak? Çok faydalı bir yazı olmuş özellikle benim gibi 2. çocukta ne yapacağız diye düşünen anneler için. Sevgiler….
    Ben de beklerim bu arada; biranneninseyirdefteri.blogspot.com

  2. merhaba, biz eşim ile 12 yıldır tanışıyoruz ve 3 yıldır evliyiz. Önümüzdeki eylül-ekim aylarında çocuk sahibi olmaya karar vermiştik fakat geçen hafta sonu yeni doğum yapan bir arkadaşımızı ziyarete gittiğimizde açıkçası şahit olduğumuz manzara bizi ve özellikle beni epeyce ürküttü. Arkadaşımız uykusuzluktan dolayı çok gergindi ve süt ateşi çıkmış, bebek bir türlü susmadı, evde yardımcı da olmasına rağmen tam bir kaos ortamıydı, sanki o eve hapsolup kalmış gibiydi. Ve ben hazır olup olmadığımı bir kere daha sorgulamaya başladım, fakat bunu nasıl anlayacağımı da bilmiyorum, bazı kadınlar loğusalık döneminde depresyona girip bebeklerini bile reddedebiliyorlar ama sanırım ilk 40 günden sonra biraz daha kolaylaşıyordur her şey.

    • Sevgili Çiğdem Hanım,

      Yorumunuz ve ilginiz için çok teşekkür ederiz.

      Her hamilelik ve her doğum sonrası dönem yaşanan duygular temelde benzerlikler taşımakla birlikte birbirinden çok farklıdır. Gördüğünüz manzaranın sizi korkutmasına izin vermeyin. Kaos ortamlarını aslında bebekler değil bizler yaratıyoruz. Doğum sonrası dönemin rahat geçmesi için hamileliğinizden itibaren olumlu düşünmeniz, etrafınızda olumlu ve soğuk kanlı, sizi desteleyecek insanların olması, eşinizin desteği çok önemli.

      İlk 40 gün bazen zor geçebilmekte, ama bu sizi korkutmasın, çünkü o 40 günü daha kolay atlatabilirsiniz. Öncelikle doğum öncesi tüm ihtiyaçlarınızı tamamlamış, bebeğin ve kendi bakımınız için önlemleri almış olmalısınız. Örneğin göğüsucu bakımı çok önemli, bence doğum yapan kadınları uykusuzluktan daha çok yıpratıyor meme ucu yaraları. Bunun için doğumdan önce meme ucuna E vitamini kapsülleri ile bakıma başlamalı ve saf lanolin kullanımına başlamalısınız. Süt ateşini bertaraf etmek için göğüslere orta sıcaklıkta ki bezlerle kompres yapıp, göğüslerde ki sütü boşaltmalısınız. Mutlaka süt sağma makinesi almalı ve kullanmalısınız. Bu ilk kırk günü sizinle geçirecek bir yakınınız sizinle olmalı, anneniz kadar yakın, sizin olumsuz davranışlarınızı anlayıp alınmayacak size maddi manevi destek olacak biri olmalı. Kayınvalide tavsiye etmem, anneniz olsun, kızkardeşiniz yada gerçekten düzgün bir yardımcı. Ama ne olursa olsun lohusalığı anlayan kabul eden birileri olsun. Ben 2. çocuğumu da yardımcısız büyütmekteyim ve zorlanıyorum. İmkanınız varsa bir yardımcınız mutlaka olsun ama yardımcınız bebek doğmadan sizinle birlikte çalışmaya, yaşamaya başlasın. -Bu arada hala bir yardımcı aramaktayım. Bildiğiniz tanıdığınız varsa benimle buluşturun çok sevinirim.- Bebeğinizi anlarsanız hızla ihtiyaçlarını giderir uzun uzun ağlamasına mani olursunuz, bebek ağlaması ile ilgili yazdıklarımı mutlaka okuyun. Ev ziyaretine misafir kabul etmek yerine dışarıda buluşmayı deneyin. Nasıl olur demeyin, 3 saatte bir acıksa da bebeğiniz, emzirin, dışarı çıkın arkadaşınızla buluşun yarım saat kırk beş dakika görüşün eve dönün, kafanız değişir, keyfiniz yerine gelir. Ben bunları anlatıyorum ama hayatınız değişecek elbette, saatlerce kuaförde kalamazsınız, ağız tadıyla mağaza turları atamazsınız ama eve tıkılıp denemeden de asla bilemezsiniz.. Eve tıkılmayın..
      Kendinizi hazır hissetmekle ilgili ise; ben kendimde böyle bir hisle bebek sahibi olmadım. Hissettiğini söyleyen arkadaşlarımla bunun detaylarını tekrar konuşup bununla ilgili yazmak istiyorum ama, bebek sahibi olmayı ertelemeyin, yaş ilerledikçe bu bahsettiğim fizik gücü gerektiren kısımlarda daha çok zorlanabilirsiniz. Ayrıca bir gülüşleri yetiyor. O gergin günleri hatırlamayacaksınız. Bebeğinizle ilgili konuşurken yüzünüzde kocaman bir gülümseme, mutlu mutlu yaşayacaksınız. Bu önerileri dikkate alın yeter. Bir de mutlaka eşiniz lohusalık ile ilgili konularda okusun araştırsın, size iyi davranması için lohusalık dönemini anlatır yazıları eşinizle paylaşın muhakkak…

      Umarız en kısa zamanda mutlu, huzurlu bir hamilelik dönemi geçirir ve minik meleğinizi kucağınıza alıp öpüp, koklarsınız.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz