Anne Sütünün Kalitesi Nasıl Anlaşılır ve Artırılır?
- Sütümün kalitesi bebeğimin gelişimi için yeterli mi?
- Sütüm bebeğime yetiyor mu?
- sütüm yok
- sütüm yaramıyor
- sütüm gelmiyor
- sütüm yetmiyor
- sütüm doyurmuyor
- sütüm 6.aydan sonra suya dönüşüyor
- bebeğim memeyi sevmiyor, öğürüyor
- bebeğim kilo almıyor
Hamilelik Sürecindeki Beslenmeniz Sütünüzün Kalitesini ve Miktarını Belirler…
Emziren anneler bazen sütlerinin kalitesi ile ilgili endişelere kapılır. Bu endişelerinizin genel sebebi etrafınızdaki her konuda bir bilgisi ve fikri olanlar tarafından, bebeğinizin gelişiminin geri bulunması, bebeğinizin her ağlamasının karnının açlığına yorulması ve sütünüzün yakınlarınız tarafından sorgulanması olabilir. Bu yakınlar keşke uzak olsalar…
Bilim adamları bilimsel araştırmalara dayanarak derki; her annenin ürettiği süt bebeğinin tüm ihtiyaçlarına uygun en ideal içeriğe sahiptir. Yetersiz beslenen anneler de iyi kalitede süt üretir. Çünkü vücudunuz sadece annenin her öğünde tükettiği besinleri anne sütüne dönüştürmek yerine, annenin tükettiği besinlerin yanısıra hamilelik boyunca annenin vücudunda biriken stokları kullanarak süt üretir. Sütünüzün niteliği ile endişelenmeyin, daha sık aralıklarla emzirerek sütünüzü artırmayı hedefleyin.
Günlük 3 litre su tüketimi, protein, vitaminler ve mineraller yönünden dengeli beslenmek ile kendi sağlığınızı koruyup, endişelerinizi aşarak, bebeğinize istediğiniz kalitede süt verebilirsiniz.
[Makale Önerisi: Beslenmenize yönelik aklınıza takılan konular ve beslenme düzeninizi geliştirmek ile ilgili Emziren Anne Neler Yemeli? Emziren Annenin Menüsünde Neler Olmalı? yazısına göz atmak için yukarıdaki resme tıklayın. ]
Hala sütünüzün kalitesi ile ilgili endişeli iseniz aşağıdaki maddelere göz atarak sütünüzün kalitesini değerlendirebilirsiniz.
Beslenme düzeninizi vitamin ve mineral içeriği açısından değerlendirin.
Anne sütü sizin beslenme düzeninizden bağımsız olarak, bebeğinizin ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller açısından zengin içeriğe sahiptir. Sadece sütünüzün içeriği ile ilgili bazı noktaları vurgulamalıyız: Eğer vejeteryansanız yahut yeterli hayvansal besinler tüketmiyorsanız sütünüz B12 açısından eksik kalabilir.
Bebeğinizin ihtiyacı olan D vitamini de gelişimi için hayati öneme sahiptir ve D vitamini sentezi güneş ışığında gerçekleştiğinden lohusalık döneminde bebeğiyle evde vakit geçiren anneler ve bebekler için telafi edilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Vitamin desteklerini kendi kararınızla değil doktorunuzun görüşü ile alabilirsiniz. Vitamin D gibi vitaminlerin fazlalığı da sizi ve bebeğinizi zehirler. Lütfen vitamin kullanım kararını doktorunuzla birlikte verin. Doğal yollarla vitamin ve mineralleri alabileceğiniz gıdalar:
- Kemik gelişimi: Kalsiyum – Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler.
- Zihinsel gelişim: İyot – Deniz ürünleri, balıklar ve iyotlu tuz
- Hücre yapımı ve yenilenmesi: Folik asit – Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta ve tahıllar.
- DNA sentezi: B12 – Et, süt, yoğurt, yumurta, peynir
- Görme kusurları: A vitamini – Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler. Sağlıklı kemik yapısı: D vitamini – Saat 10.00-11.00 arasında ya da 15.00-16.00 arasında güneş.
- Enfeksiyonlara karşı: C vitamini – Kırmızı ve yeşil biber, turunçgiller, domates, brokoli, patates, kuşburnu.
Zararlı beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin.
Örneğin trans yağlar, asitli içecekler yönünden yoğun gıdalar tüketiyorsanız, sigara ve alkol kullanıyorsanız, sütünüzde trans yağlar, asit sigara vs. içeriyor olacaktır. Trans yağların, sigara ve alkolün ne sizin ne de bebeğinizin sağlığına ve gelişimine katkısı bulunmaz. Bebeğinizin beyin gelişimi ve sağlıklı yetişmesi için omega yağ asitleri yönünden kaliteli gıdalar tercih etmelisiniz. Bu anne sütünün içeriğini yağlar yönünden çeşitlendirir, zenginleştirir. Omega 3 nelerde var? Omega 3 balıkta ve keten tohumunda bulunur. Omega 6 ise tereyağı, yumurta ve ayçiçeği yağında bulunur. Omega asitleri yönünden iyi beslenen bir annenin sütü elbette trans yağlar içeren besinler tüketen anneye göre çok çok zengin, çeşitli ve kaliteli olacaktır.
Bebeğinizin bezini gözlemleyin.
Bebeğinizin çiş ve kakası sütünüzün kalitesi ile ilgili ipuçları verir. Bebeğinizin doğumundan 6. haftaya kadar, günde en az 3 kere bağırsakları hareketleniyorsa bu sütününüzün kaliteli olduğunu işaret eder.
Bebeğiniz günde 5-6 defa 1 yumurta ağırlığı kadar çişli bez üretiyorsa yeterli anne sütü aldığını tespit edebilirsiniz. 1 yumurta ağırlığını hesaplamak için temiz bir bebek bezine 3 çorba kaşığı su dökerek hesaplayabilirsiniz.
Bebeğinizin kilo alımını takip edin.
Anne sütü ile beslenen bebek 2 hafta içerisinde doğum kilosuna döner. Yenidoğanlar ilk aylarında günde 25-30 gram kadar alırlar. Eğer bebeğinizin ortalamanın altında kilo alımına sahipse sütünüzün kalitesini değil miktarını doktorunuzla değerlendirin. Sütünüzü artırmak için daha fazla emzirmek hatta emzirme kampından faydalanın. Mama vermek ise son çaredir. Unutmayın bebeğinizin büyümesini destekleyici büyüme faktörleri sadece anne sütünde bulunur. Anne sütü yerine mama vererek bebeğinizin yeterli büyümesini destekleyemezsiniz. Mama bebeğinize kilo aldırır. Büyütme görevi üstlenen büyüme faktöreleri anne sütünün içeriğinde bulunur.
Son olarak protein, vitamin ve mineraller yönünden size katkı sağlamayan tatlı ve hamur işleri sadece kilo almanızı sağlar, anne sütünün kalitesini ve miktarını artırmaz.
Biraz içiniz rahatladı mı? Bizi takip edin, endişeli arkadaşlarınıza tavsiye edin!
Anne sütünü artırmak için diğer önerilerimizi de okumak için tıklayınız!
Sevgiler,
Anne sütünün kalitesi ile ilgili Sık Sorulan Sorular:
Emzirme döneminde annelerin sütünü artıran süt yapan yiyecekleri okumak için aşağıdaki görsele tıklayın ↓
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. Anne sütünün kalitesini artıran 10 besin, anne sütü kalitesi nasıl belirlenir, emzirme döneminde sütün besleyici olması için anne nasıl beslenmeli, anne sütünü artıran besinler artırmak için hangi arttıran gıdalar ile anne sütü nasıl artar. Kaliteli anne sütü nasıl anlaşılır, anne sütünün kalitesini artıran yiyecekler, anne sütünün kalitesi nasıl anlaşılır ve artırılır anne sütünün kalitesi Anne sütünün kalitesi nasıl artırılır. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com
Ah içimi rahatlattınız. Demekki sütüm kaliteliymiş. Bazen göğüslerim boşmuş gibi geliyor bana endişeleniyorum. Ama o zaman endişelenmeme gerek yok. Sütüm bebeğime yetiyor.teşekkürler