Annesinin Meleğine Eğlenceli Bilgiler: Suaygırı insanlardan hızlı koşar

0

Suaygırı insanlardan hızlı koşar

Annesinin Meleği için ilginç gerçekler

Fillerden sonraki en büyük ikinci kara hayvanıdır. Bir su aygırı belli durumlarda saatte azami 48 km/sa. hıza ulaşabilir.

Onlar hakkında en bilindik gerçekler , ağırlıklarının tonları bulması, hem etçil hem de otçul beslenmeleri , bataklıklar da sürüler halinde barınmaları ve erkek su aygırlarının güçlü çeneleri. Su aygırının kafası çok büyük, geniş, basık ve 450 kg’a kadar ulaşan ağırlıktadır. Kulaklar, gözler ve burun delikleri kafa profilinde oldukça yükselmiştir. Böylelikle hayvan su yüzeyinin alltında yüzer ya da dinlenirken, sadece bu organlar sudan yükselirler.

Kısa bacakları üzerindeki fıçı şeklindeki gövdesi hemen hemen çıplaktır. Gri-siyah deri rengi, deri çizgilerinde ve göz, kulak bölgesi çevresinde pembeleşir. Kısa bacaklarıyla ve tombiş gövdesiyle suaygırı insanlardan hızlı koşar.

Su aygırları 20’ye kadar hayvandan oluşan sürüler halinde yaşarlar. Grupların su ve karada sabit olarak sınırlandırılmış egemenlik alanları vardır.

Genelde geceleri karaya çıkarlar ve düzlüklerdeki otları yerler. Günlük bitki ihtiyacı 50 Kg tutar. Yavaş akan nehirlerin yakınında bulunan, yeşil düz çimleri hatırlatan alanlar, su aygırlarının otlak alanlarıdır.

Su aygırları, lezzetli etleri, fildişine benzer dişleri ya da sadece zevkine insanlar tarafından her zaman avlanmışlardır.

Su aygırı yaygın görüşün aksine barışçıl bir hayvan değildir. Afrika’da timsah ya da aslan gibi pek çok büyük hayvandan daha fazla ölüm vakasına sebep olur. Saldırı sırasında başını kafasını bir şahmerdan gibi kullanırken, 50 cm bulan köpek dişleri aynı şekilde tehlikeli silahlarıdır. Bunlar yetişkin bir timsahı bir ısırıkta ikiye ayırabilirler. Su aygırı kayıklara saldırmaktan da çekinmezken, küçük olanlarını ters-yüz edebilecek durumdadır.

Bir de su aygırları ile timsahların hala uzmanların bir anlam veremeyeceği ilişkileri vardır , genel de bu iki tür de yan yana yaşamalarına rağmen birbirlerine saldırmazlar ve birbirleri görmezden gelirler , sadece timsahlar ve su aygırı yavruları için küçük de olsa bir risk vardır ama başta da dediğimiz gibi genel de bu böyle olur. Bazı durumlar da ise sadece su aygırları timsahlara saldırı da bulunabilirler. Bazı belgesel bilimcilerin de görüntülediği bu olaylar da su aygırı sürüsünden herhangi biri yanlarında gezen timsaha saldırdığında ki bunun nedeni de hala bulunamamıştır , sürünün diğer geri kalanları da bir hışımla timsaha saldırırlar ve sonuç olarak timsah bu tip saldırılardan ya kaçarak kurtulur ya da ölür. Hem otçul olup hem de yırtıcı olan tek tür su aygırlarıdır.

*Bilgilerin bir kısmı Vikipedi’den alıntılanmıştır.

 

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz