Bebeğim kolik mi?

Anne ve babalar için kâbusa dönüşebilen kolik bebek ve gaz sancısı sorunu, genellikle sağlıklı bebeklerde, 2-3 hafta ile dört ay arasında, haftada üç günden fazla ve günde üç saat kadar süren ağlama nöbetleri ile kendini gösteriyor. 

2
Kolik Nedir? Kolik ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir? Anne ve babalar için de adeta kâbusa dönüşebilen kolik sorunu, genellikle sağlıklı bebeklerde, 2-3 hafta ile dört ay arasında, haftada üç günden fazla ve günde üç saat kadar süren ağlama nöbetleri olarak kendini gösteriyor.,Kolik, laktoz intoleransı ve besin alerjileri (Kolik tanısında ilk bakılması araştırılması gereken,Bebeğim Sürekli Ikınıyor (Gaz Sancısı, Kolik), Aç mı kolik mi gaz mı çözemedik,Kolik sancısı ne zaman geçer,benim bebeğim kolik kızlar,Kolik nedir, ne kadar sürer, kolik ile başa çıkmak, kolikli bebeğime bakamıyorum galiba,Kolik bebekle nasıl başa çıkılır, kolik bebek zeki mi olur,kolik baby,bebegim kolik,kolik bebek müzikleri,kolik bebeklerde uyku düzeni,kolik ara verir mi,bebeklerde kolik ne zaman geçer,kolik bebek nasıl uyutulur,kolik ne zaman baslar, Aglayan Bebek,Bebeğiniz Gaz Sancısı mı Çekiyor, Bebeklerde Kusmanın Nedeni İyi Anlaşılmalı,Kolik, laktoz intoleransı, besin alerjileri,bebek masajı,bebeğe masaj nasıl yapılır

Kolik Nedir? Bebeklerde Kolik ve Gaz Sancısı ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Kolik bebek, laktoz intoleransı ve besin alerjileri… 

Bebeğiniz akşamüstüne doğru başlayan ve gece yatma zamanına kadar süren ağlama krizlerine tutuluyor mu? Bir tuhaflık var diye düşünüyorsun: Bebeğim kolik mi? Bebeğiniz en az 3 haftadır haftada 3 yada daha çok günde 3 saat yada daha fazla sürelerle ağlıyorsa, muhtemelen koliktir. Yeni anne babaların kâbusu haline gelen inatçı ağlamanın sebebi koliktir.

Anne ve babalar için kâbusa dönüşebilen kolik bebek ve gaz sancısı sorunu, genellikle sağlıklı bebeklerde, 2-3 hafta ile dört ay arasında, haftada üç günden fazla ve günde üç saat kadar süren ağlama nöbetleri ile kendini gösteriyor. Bebeklerde görülme sıklığı her 4 bebekten birindedir. Yani oldukça yaygın. Bazı teoriler insan yavrusunun 12 ay anne karnında kalması gerekirken, insanın geçirdiği evrim dolayısıyla 9 ayda dünyaya gelen bebeklerin sindirim sisteminin oluşması için gereken süre boyunca gaz sorunu yaşadığını iddia ediyor. Kısıtlı denekler üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar da gaz problemin düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görüldüğü ve daha geç başladığını söylüyor.

Bebeğimizin kolik olma ihtimalinden şüphelenerek doktorumuzu ziyaret ettiğimizde, ikinci bebeğimiz Vera  sayesinde sadece kolik değil, laktoz intoleransıyla tanışmış olduk. Tam Vera’nın laktoz intoleransı olduğuna ikna olmuştuk. 4 aylık diğer bebekler gibi Vera’nın standart ölçüde kilo alması gerekirken, aksine -250 gram kayıp ile doktorumuzda soluğu alınca, önce dana ürünleri içeren gıdaları diyetimizden çıkardık. Bu süreçte Vera’nın dana ürünleri dahil daha birçok gıdaya alerjisi tespit edildi. 

O güne kadar koliğe, gaz sancısına, alerjiye dair hiçbir fikrimiz yoktu. Sadece normal olmadığını hissettiğimiz detayları doktorumuzla paylaşınca, bir anormallik olduğunu anladık. Şöyle tanımlayabiliriz, Vera anne göğsüyle kavga ediyor sinirleniyor, düzgün emmiyor ve memeyi bırakıyordu. Kakası su gibiydi, çok sesli kaka yapıyordu ve kaka yapmakta zorlanıyordu. Kaka sesi çok gürültülüydü ve uzun uğraşlar ile morarana kadar ağlamalarla kakasını yapıyordu. Uykusu olduğu halde uzun süreler sakinleştirilemiyor, saatlerce ağlıyordu.

gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Kadınlar Kulübü meme başı çatlağı en iyi göğüs kremi gogus ucu catlaklari

Vera’yı sakinleştirmeye çalışırken kendimi çok çaresiz hissediyordum. Emzirirken, beslerken bebeğimin sıklıkla karnından bağırsaklarından lıkır lıkır sesler gelmekteydi. Biz basit bir gaz sorunu zannederken, suratındaki kırmızı sivilcemsi döküntülerin bile bu sütü sindirememekten kaynaklanan karın ağrısı ve gaz sancısı olduğunu öğrendik. Ben bu çocuk neden bu kadar çok ağlıyor neden bu kadar huzursuz diyerek dertlenirken, eşim amma da abarttın bebektir ağlar canım diyerek beni telkin etmeye çalışıyordu. Ama gidişat ile ilgili aklımı türlü sorular kemiriyordu ve doktorumuz ile paylaştım. Sizde bebeğinizde gözlediğiniz belirtileri mutlaka doktorunuzla paylaşın. Çünkü Vera mızmızlanmıyormuş, ağlamaları normal değilmiş, bebeğimiz alerjiler yüzünden ciddi ağrılar ile acı çekiyormuş. Bizim şüphelerimiz kızımıza çabucak teşhis konmasını sağladı.

Doktorumuzun ilk tavsiyesi, bebeğin bir göğüsteki sütü tamamen tüketmesi gerekliliğiydi. Göğüsteki ilk süt daha çok laktoz içererek hızlı tokluk hissi verirken, bir yandan da sindirilemediği için bebeği rahatsız ettiğini öğrendik. Ön sütün devamının yağlı ve sindirim için daha kolaylaştırıcı olduğunu öğrendik. Doktorumuz her iki memeden az az emzirmek yerine bebeğin bir göğüsü tamamen boşaltmasının sıkıntılarını bir miktar azaltacağını aktardı. Doktorumuzun kolikli bebek bakımı ile ilgili aktardığı diğer konular; bebeği dik emzirmek (asla yatırarak emzirmemelisiniz), süt ve süt ürünlerini tüketmemek. Ambalajlı hiç bir market ürünü kullanmamak… Gıda alerjisi ile yıllardır süren ve bitmeyen uğraşılarımızı başka bir yazıda anlatıyorum.

Kolik Nedir? Kolik ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir? kolik kolik bebek nasıl sakinleştirilir kolikli bebek bebek kolik tedavisi  bebek kolik  kolikli bebekler  kolik bebekler için bebeğim kolik ne yapmalıyım kolik için ne yapmalı kolik bebeklere ne yapılabilir kolik tedavisi  kolik bebek tedavisi  kolik bebeğe ne yapılır kolik bebek nasıl olur kolik olan bebege ne yapilir kolik bebekler için ne yapılmalı  kolik bebek icin ne yapilabilir kolik sancısı  kolik sancısına ne iyi gelir kolik gaz sancısı nasıl geçer bebeklerde kolik nasıl geçer kolik sancisi kolik bebek ağlaması kolik nasıl geçer bebeklerde kolik gaz sancısı kronik gaz sancısı kolik ne demek  kolik bebeklere ne iyi gelir  kolik ne demektir kolik bebek için öneriler kolik ağrısı nasıl geçer bebeklerde kolik sorununa çözüm kolik gaz sancısı nedir kolık nedır kolik bebekler için öneriler kolik sancısı nedir  kolik bebegi olan anneler bebekte kolik nedir koliğe ne iyi gelir kolik bebek belirtileri kolık bebek ne demek kolik belirtileri bebekte kolik belirtileri  kolik masajı kolik belirtileri nelerdir bebeklerde kolik ne demek  kolik gaz sancısı kolik neden olur bebeklerde kolik hastalığı nedir kolik bebek nedir kolik tedavisi nedir bebek neden kolik olur kolik nedir kolik nedir nasil gecer kolik cd kolik ne bebekte bebeklerde kolik nedir kolik bebek nasıl rahatlatılır kolik hastalığı kolik bebek ne demek bebek rahatlatan müzik bebekler neden kolik olur kolik bebek neden olur kolik bebek masajı kolik nedenleri kolik bebek nasıl anlaşılır limon bebeğe gaz yaparmı kolik bebek belirtisi kolik ağrısı nedir bebeklerde kolik sancısı nasıl geçer kolik bebek nasıl sakinleşir kolik bebekler nasıl sakinleşir kolik bebeği sakinleştirmek emziren anne limon yiyebilirmi gaz sancısı çeken bebekler kolik bebek anneleri ne yememeli limon bebeklerde gaz yaparmı bebeklerde kolik neden olur gaz masajı nasıl yapılır kolik nedir nasıl tedavi edilir sancili bebeklere ne yapilmali bebek gaz masajı kolik bebek anneleri ne yemeli bebeklerde gaz masajı gaz masajı bebeğe gaz masajı kolik ne zaman geçer kolik bebek kadınlar kulübü bebek kolik ne zaman geçer bebeklerde gaz için masaj kolik anneleri

Annenin yediği ve içtiği besinler bebekte gaz problemine neden oluyor

Annenin yaşam stili ve beslenmesi, anne sütünün içeriğini belirleyerek gaz problemi üzerinde etkili oluyor. Asitli, baharatlı anneye de gaz yapan sindirimi zor gıdalar bebeğe de gaz sorunu yaşatacaktır. Annenin diyetindeki çeşitli besinler de (süt, yumurta, ceviz, fıstık, çavdar, buğday) benzer alerjik reaksiyon veya intoleransa sebep olabiliyor. Gaz sancısı problemi olan bebeklerin yüzde 10-25’inde nedenin besinlere bağlı alerjiler olduğu biliniyor.

Bitki çayları faydalı değil!

Kolik gaz probleminde, bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şurupların yeterli olmadığı ve yan etkileri nedeniyle bebeklerde kullanımı önerilmiyor. Genellikte artan şiddette ağlama veya ağlama süresinin uzaması, buna eşlik eden kusma, kanlı kaka yapma, beslenme isteksizliği, karın şişliği, ciltte yaygın egzama, kilo alımında duraklama&gerileme, ateş, bilinç değişikliği gibi bulgular varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. İdrar yolları enfeksiyonu, ani gelişen orta kulak iltihabı ve inek sütü alerjisi dikkatle ele alınarak tedavi edilmelidir.

Emziren anneler beslenmesine dikkat etmeli

Doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatlik süre içinde anne sütü  yeterlidir. Bebeğe başka hiçbir ek besin, su dâhil, verilmemelidir. Yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün besin içeriği, annenin yedikleri ile vücudundaki depolardan sağlanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz probleminin daha az görüldüğü de düşünülürse, sağlıklı bir anne sütü içeriği için annenin beslenme alışkanlığı oldukça önemli. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanıyor. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emzirme döneminde günlük enerji ihtiyacına 750 kalori ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanıyor. Emzirirken su metabolizmasında artış olduğundan süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını artırması da önemli. İnsan vücudunda besin tüketimi ile vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak, vücut ısı dengesini sağlamak için günde yaklaşık 2.5 litre sıvı kaybı olur. Emziren annenin günlük olarak alması gereken toplam sıvı miktarı en az üç litre olmalıdır. Bu miktar evimizdeki ölçülerle söylersek 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde olmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler ise süt verimini azaltır. Dengeli ve yeterli beslenen kadınlarda, gebelikte biriken deri altı yağ dokusu, süt yapımında kullanılıyor. Dolayısıyla emzirme süreci içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır.

Bebeklerde gaz sancısını artıran yanlışlar

  • Bebeği aşırı beslemek ya da az beslemek
  • Bebek anne sütü alıyorsa, annenin diyetiyle aldığı ve yememesi gereken yiyecekleri tüketmesi
  • Bebeğin ağlamasına aşırı tepki gösterme, giderek artan gerginlik
  • Bebeğin ağlamalarının bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini unutarak kulaktan dolma bilgilerle çok sayıda ilaç kullanma eğilimi
  • Bebeğin mizacına uygun olmayan şekilde bebeği aşırı aktif turmak, aşırı ağlamaya neden olmak,
  • Nadiren de olsa sancının sebebinin başka bir problem olma olasılığını göz ardı etme

Hareketli bebeklerin daha az gaz sancısı çektiği, daha rahat gaz çıkardığından yola çıkarak, bebeğinizin bacakları ile  bisiklet sürme hareketi yaptırmanızı öneririm. Bebeğinize yapacağınız hafif masajlarda bebeğinizi rahatlatacaktır. Masaj için sayfa görseline gözatın.

Bebeğiniz için bir bebek dönencesi alarak, bebeğinizin dönence altında kıpır kıpır eğlenirken, bol bol bacak hareketleri yapmasını, hem iyi  vakit geçirmesini hem de daha rahat gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Bebek dönencesi yazımda dönencenin gaz sancısına neden iyi geldiğini detayları ile anlatıyorum, tıklayınız

Gaz sancıları ve kolikli bebekler için; Bebek Dönencesi zararlı mı? Neden bebek dönencesi, bebek dönencesi tavsiye bebekler ne zaman kolik olur bebekler neden kolik olur diyetkolik kaç kalori infantil kolik neden olur kolik bebekler neden ağlar kolik hangi ayda başlar kolik hangi ayda biter kolik hangi ayda gecer kolik kaç ay sürer kolik kaç ayda geçer kolik kaç hafta sürer kolik kaç saat sürer kolik kaç yaşa kadar sürer kolik kaçıncı ayda başlar kolik kaçıncı ayda biter kolik kaçıncı haftada biter kolik nasıl anlaşılır kolik nasıl biter kolik nasıl engellenir kolik nasıl geçer kolik nasıl giderilir kolik nasıl olur kolik nasıl tedavi edilir kolik nasıl önlenir kolik ne demek kolik ne demektir kolik ne iyi gelir kolik ne kadar sürer kolik ne zaman artar kolik ne zaman azalır kolik ne zaman başlar kolik ne zaman biter kolik ne zaman geçer kolik ne zaman geçti kolik ne zaman siddetlenir kolik ne zaman tavan yapar kolik neden gece olur kolik neden olur kolik niye olur kolik sancısı neden olur kolikle nasıl baş edilir kolikle nasıl başa çıkılır koliklik ne zaman biter renal kolik neden olur

Kolik bebeği sakinleştirmekte zorlanacaksınız, ama sabredin belli bir süre sonra sona erecek. Kolik bebeğinizin yanında sakin kalmanız herşeyden önemli.

Bebeğinizin morarana kadar ağladığı anlarda aspiratör, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi sesi bebeğinizi bir süreliğine sakinleştirebilir. Google’da youtube’da beyaz gürültü diye aratırsanız kolik bebeğinizi sakinleştirecek bir çok çözümle karşılaşabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim detaylar ile birlikte bebeğinizi emzirirken bir göğüsteki sütü tamamen tüketmesini sağlamalısınız. Göğüsteki ilk sütünün daha çok laktoz içerip bebeği rahatsız ettiğini ama devamındaki sütün yağlı bölümünün sindirim için kolaylaştırıcı olduğunu, dolayısıyla iki memeden az az emzirmek yerine bebeğin bir göğüsü tamamen boşaltmasının gaz sancıları ile yaşadığı sıkıntılarını bir miktar azaltacağını bilmelisiniz. Bebeği mümkün olduka dik emzirmeli (asla yatırarak biberon ile beslememelisiniz) ve anne sütü dışında başka bir gıda vermemelisiniz.

Bebek Beslenmesi, Bebeğinizi yatırarak beslemeyin. 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? 7 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, ay ay bebek beslenmesi, yenidogan bebek beslenmesi, 1 yas bebek menusu, 4 aylık bebek beslenme tablosu, 7 aylık bebek gelişimi, 10 aylık bebek gelişimi,Bebek beslenmesi, yeni doğan bebek, 1-2 ve 2-3 yaş çocuk beslenmesi, ay ay bebek beslenmesi, emzirme önerileri, bebek çorbaları ve mamaları

Göğüs ucunuzda çatlaklar ve yaralar varsa hayvansal içerikli/lanolin esaslı kremler kullanmayın. Hayvansal içerikli merhemler kolik sancılarını artıracaktır. Tamamen bitkisel çözümleri deneyin. Göğüs ucu yaralarının tedavisi için önerilerimize göz atmak için tıklayın

 

Kolik Bebek ile ilgili sık sorulan sorular


Kolik Bebek Zeki mi Olur?

Kolik bebek ağlayan bebek

Kolik, bilişsel gelişim üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir.
Bebeklerde diğer nörolojik hasar belirtileri olmaksızın 3 aylıktan sonra da devam eden aşırı, kontrolsüz ağlama, çocukluk döneminde bilişsel eksikliklerin bir belirteci olabilir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15499048

 


En iyi pişik kremi Mumsy Natural*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.

2 YORUMLAR

  1. Yazilarinizi merakla okuyorum ve cok faydali buluyorym.
    5.5 aylik oglum var yaklasik birbucuk aydir ishal. İlk iki ay mama destekli gittik sonra sadece anne sutu. Ama emzirme hep problem oldu. Kolikli bebek gaz problemlerimiz bitti emerken hava yutmalar cogaldi. Her dakka basi yuttugu havayi cikarmakla ugrastik. Son bibucuk aydir ishal var. Doktor doktor geziyoruz. Kaka testleri yapildi parazit yok cok sukur. Kan var gorunmesede. Cocuk gastreontoguna gttik son sut urunleri ve kirmizi et diyeti verdi bana. Testlere gerek duymadi. 3 haftadir bu diyeti uyguluyorum degisen bisey yok.
    Surekli emmek isteyen bir bebegim var sorun bu mu acaba kisa ve sik emiyoruz. Yaz gunu su ihtiyaci oluyodur diyede her firsatta veriyorum meme. Bu bahsettiginiz gibi ilk sut son sut kaynakli olabilr diye uzun vermeye calisiyorum ayni memeyi. Bi turlu cozemedik. Ne onerirsiniz
    Tesekkurler

    • Merhaba Emine,

      Çok geçmiş olsun. Anne sütü alan bebeklerin kakası çok yoğun olmaz, süt alerjisi bağırsaklara yansıdığında kaka genelde sümüksü olur ve bebeğin gaz sorunu devam eder, gece uyku uyuma uyutmaz, kilo kaybı olur, emmek istemez. Şuan kanda alerji testleri sonuç vermez, ancak 1 yaşına doğru kanda alerjiler tespit edilebiliyor. Bebek bir yaşına gelene kadar diyetinizden çeşitli gıdalar sırayla çıkarılarak sorun tespit edilmeye çalışılır. Süt alerjisi için Prf. Füğen Çullu Çokuğraş’a gidebilirsiniz. Türkiye’de alerji konusunda önde gelen bir isim, sizi en iyi kendisi yönlendirecektir. Geçmiş olsun,
      Sevgiler

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz