Bebeğin doyduğunu nasıl anlarız?
Bugün bu yazıyı okuyorsun çünkü yakınların bebeğin her ağladığında, bebeğinin aç olduğunu iddia ediyor. Bebeğinin karnının doyup doymadığını merak ediyorsun çünkü en son doktor ziyaretinizde dünya genelindeki standartlara bakılarak, bebeğinin bu standartlara göre kilo almadığı için mamaya yönlendirildin. Bugün bu yazıyı okuyorsun çünkü komşunun bebeği sumocu görünümlü boğum boğum kollara sahip ama senin bebeğin aynı senin gibi narin, minyon ve sen bu yüzden bebeğini yeterince besleyemediğini düşünüyorsun.
Sevgili emziren anne, sen emzirene kadar ne badireler atlattın kim bilir? Meme ucu yarası? Mastit? Dil bağı?
O zaman şöyle başlayalım: Sevgili emziren anne, sütüne güven! endişelerini bir kenara bırak, dinlenmeye ve beslenmene dikkat etmeye bak, bu çocuk aç az kilo alıyor diyenlere kulaklarını tıka ve aşağıda doğru emzirmeden başlayarak anlattığım yazıma göz at ve huzurla bu sayfadan ayrıl, anneliğinin bebeğinin güzelliğinin tadını çıkar ve bu yazımı sevdiğin annelere ilet ki onlar da rahat etsin..
Sevgili anne;
Doğru emziriyor musun?
Emzirme sırasında bebeğin anne sütünü yeterli miktarda alabilmesi için meme başı çevresindeki kahverengi kısmı (aerola) iyi kavraması sağlanmalıdır. Emzirme sırasında yutkunma sesleri ve süt sesi gelmeli, çenesinin hareketli olmasına dikkat edilmelidir. Sadece meme ucunu tutan bebek yeterince beslenemez. Sadece meme ucundan beslenmeye çalışan bebek, annesinin meme ucunda yaralara ve sancılı göğüs ucu çatlaklarına sebep olur.
Bebeğin doyduğunu anlamak için
Sütün yeterli olup olmadığı da günlük bez değişimi, yaptığı kaka sayısı ve günlük, haftalık veya aylık tartı kontrolü ile değerlendirilir. Günlük 5-6 kez bezi değişen, 3-5 kez yumuşak kaka yapan bebeklerin yeterli beslendikleri kabul edilir. Tartı kontrolü ile bu kesinleştirilir, bebeğinizin kilo alımını takip edin! Ayrıca doğumdan sonra bebeğe D vitamini başlanması gerekir.
Bebeğimin karnından lıkır lıkır su sesi geliyor
Bebeğinizin karnından lıkır lıkır su sesi geliyorsa, bebeğiniz karnını anne sütü ile tıka basa doldurmuş anlamına geliyor. Endişe edecek birşey yok, belli ki bebeğiniz anne göğsündeki sütü bir güzel emmiş. Boş mideye aşırı su içtiğinizde sizin de karnınızdan lıkır lıkır su sesi gelir.
Bebeğinizin kilo alımını takip edin.
Anne sütü ile beslenen bebek 2 hafta içerisinde doğum kilosuna döner. Yenidoğanlar ilk aylarında günde 25-30 gram kadar alırlar. Eğer bebeğin ortalamanın altında kilo aldıysa, sütünüzün kalitesini değil miktarını doktorunuzla değerlendirin. Sütünüzü artırmak için daha fazla emzirmeli, emzirme sıklığınızı artırmalısınız. Daha fazla uyumalı ve dinlenmelisiniz. Yanınızda size yardım eden anneniz, kardeşiniz yakınınız varsa ev işlerini bir kenara bırakın ve sütünü artırmak için emzirme kampı yapın. Kilo alımına takılarak, bebeğine mama vermeye başlamak ise son çaredir.
Unutmayın bebeğinizin büyümesini destekleyici büyüme faktörleri sadece anne sütünde bulunur.
Anne sütüne en yakın süt diye bir mama yoktur.
Hiç bir mama büyüme faktörü içermez ve asla anne sütü yerine geçmez. Bebeğinin büyümesi için gerekli büyüme faktörleri sadece anne sütünün içeriğinde bulunur. Anne sütü yerine mama vererek bebeğinizin yeterli büyümesini destekleyemezsiniz. Mama bebeğinize sadece kilo aldırır. Bebeğinizin kilolu bir bebek olması için bebeğin minicik böbreklerinin, karaciğerinin taşıyabileceğinden fazla görev üstlenmesine sebep olmayın.
Emzirme döneminde anne sütünü artıran tariflerimizi incelemek için tıklayın! Anne sütünü artıran kolay ve hızlı hazırlanabilir tariflere gözatın…
Bebeğinizin ay ay gelişimi ile ilgili tüm merak ettikleriniz için aşağıdaki minnoşun fotoğrafına tıklayın↓
Bebeğim doyuyor mu? ile ilgili sık sorulan sorular
Bebeğim doyuyor mu testi?
Bir yakınınız, danıştığınız uzmanınız sütünüzün yetersiz ve kalitesiz olduğunu söyleyerek, sütünü test ettirmeni önerebilir. Anne sütü osmolaritesi ile sütün içeriğine bakılabilir. Tüm besin gruplarından düzenli beslenen bir annenin bu testi yaptırmasına ve sütünün kalitesi üzerine kafa patlatmasına gerek yoktur.
Anne sütünü testi nedir?
Anne sütünüzü test ettirmek isterseniz, doktorunuz, ebeniz, emzirme danışmanınızın yönlendirmesi ile anne sütü osmolaritesi testi yaptırabilirsiniz. Sadece bir besin grubu ile beslenmiyor, kilo vermek için saçma sapan diyetler yapmıyorsanız, bu testi düşünmeyin.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. bebeğim aç mı bebeğim doymuyor sütüm bebeğime yetmiyor bebeğim doyuyor mu. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com