Bebeğiniz ile oyun oynayın!
Oyun oynamak; çocuklar için yemek yemek ve uyumak gibi doğal bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda çocuğun psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimini de desteklemektedir. Her kucaklama ve her öpücük, her besleyici öğün ve oynadığınız her oyun ile bebeğinizin beynini geliştirmeye yardımcı oluyorsunuz.
Oyun, çocuğa hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesi yoludur !
Bebeğinizin beyninin %80’den fazlasının 3 yaşına kadar oluştuğunu biliyor musunuz? 5 dakikalık bir oyun bile bebeğinizin beyninde yepyeni bağlantılar kurmasına yardımcı olur.

Yenidoğan döneminde, bebeğinizi karnının üstüne yatırın ve karşısında bir çıngırak veya zil sallayın. Çıngırağı yavaşça yukarı doğru kaldırın ve çıngırağın hareketini izlemesi için başını ve omuzlarını kaldırmaya teşvik edin. Böyle yaparak, bebeğinizin çıngırağı gözleri ile takip etmesine, başını ve omuzlarını kaldırmaya çalışmasına yardımcı olursunuz.
Önce çocuğun duyu organları eğitilmelidir. Bu da ancak oyunla mümkündür. mesela; hayvan seslerini çıkartarak oyunlar oynatırsanız ağız ve kulaklarını kullanmayı öğrenecektir….
Mesela 3-6 ay arası yumuşak, elle tutabileceği oyuncaklar çocuğun tutma-kavrama yeteneğini geliştirir. Seçeceğiniz çıngıraklar ve yumuşak basit oyuncaklar mutlaka çok hafif ve yumuşak olmalıdır. Henüz ellerini kontrol etmekte zorlanan bebeğiniz ilk oyuncağıyla kendi canını yakabilir. Çıngırağı sallayıp yer değişimini izleyen bebeğinizin görme kabiliyeti gelişir, göz kaslarını kullanarak geliştirir. 6 ay-1 yaş arası çıngıraklı ses çıkaran ya da diş kaşıyıcı oyuncaklar yine elle tutması kolay olduğundan çocuğu geliştirir.
3-6 aylık bebeğinizle ” Geldi, geldi, gıdı gıdı” oyununu oynayın. Bebeğinizi karnının üzerine yerleştirin ve parmaklarınızı yavaşça ona doğru yürütün. Sonra hızlıca ve nazikçe onu gıdıklayın ve şunları söyleyin: “Bak parmaklarım geldi, geldi, gıdı gıdı”. Oyunu değiştirmek için parmaklarınızı daha yavaş veya daha hızlı hareket ettirin ya da gıdıklamadan önce biraz daha bekleyin. Gülüşüyle ya da attığı çığlıklarla oyundan keyif aldığını göreceksiniz.
6 aylık bebeğiniz ile parmak kuklalar ve basit yapbozlarla oyunlar oynayın, keşfetme güdüsünü canlı tutun.
9 aydan sonra şekilli geçmeli oyuncaklar renk ve şekillerin farklılığını algılamasını sağlar. 9-12 aylık bebeğinizle saklambaç oynayın ve sakladığınız nesneleri bulup bulamadığına bakın. Bir örtünün altına bir şey saklayayıp, şöyle sorabilirsiniz: “Nereye gitti?”, “Bulabilir misin?” Sadece 9 ay değil, 9 yaşındaki çocuk dahi saklambaça bayılır.

Bu yazı devam edecek..
sevgiler
Çocuğunuza oyuncak almadan önce Oyuncakların çocuk gelişimi üzerindeki etkisi hakkında yazdığım yazıma da göz atın:
[Makale Önerisi: Oyuncakların çocukların gelişimi üzerindeki etkisi ]
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Kullanıcılar kişisel kullanım için site içeriğini bilgisayarlarına indirebilir veya kopyalayabilir. Bu izin, indirilen veya kopyalanan içerikle alakalı her tür kaynakça, telif veya sahiplik bilgisinin korunduğu durumlarda geçerlidir. Kullanıcılar site içeriğinden aldıkları her kopyaya bu bilgiyi dahil etmek zorundadır.
Kullanıcılar site içeriğine ekleme veya içerikte bir değişiklik yapamaz. Site içeriği kullanıcılar tarafından dağıtılamaz, pazarlanamaz ve tekrar basılamaz. Kullanıcıların yukarıda sayılanlardan herhangi birini yaptığı durumlarda, annesininmelegi.com ve üçüncü kişi ve kurumlar hukuksal yollara başvurma haklarını saklı tutar.