Çocuklarınızın gezinerek yemek yemesine izin vermeden önce bir daha düşünün
Oyun çağındaki çocuğunuzu, hele de iştahsızsa yedirmek içirmek hayli zor olabilir. Aman canım ne yapayım, çocuğumu yedirmek, içirmek için uğraşmaktan usandım, o bahçede koştururken ağzına yemekleri usulca tıkıştırmak en ideali, çocuğumun ilgisi oyununa yönelmişken kolaylıkla yemeği de yedirmiş oluyorum, ruhu duymuyor itiraz da etmiyor diyebilirsiniz.
Ama demeyin!
Bir ilk yardım eğitimi sonrası, nefes borusuna kaçan ufacık bir yiyeceğin ne denli hayati risk taşıdığını görünce, uzun zamandır kafama takılan bu konuyu artık yazmak ve görüşlerinize açmak istedim.
Çocuğunuzun gezinerek de olsa yemek yemesine göz yummadan önce bir kez daha düşünün.
Aman canım ne var bunda diyebilirsiniz. Hareket halindeki çocuğunuza, bir anlık dalgınlığından yararlanarak yedirdiğiniz yemek, nefes borusuna kaçabilir ve bunun ifade etmek dahi istemediğimiz korkunç sonuçları olabilir. Parklarda ellerindeki çatallara takılı yiyecekleri çocuklarına yedirmeye çalışan aileler, bakıcılar beni çok korkutuyor. Yemek yedirme konusunda ne kadar çaresi olursanız olun, hareket halinde, koşturan hoplayıp, zıplayan çocuğunuza yemek yedireceğim diye o çatalı bir yerine batırabileceğinizi unutmayın. Bu durumda kaldığınızı düşünsenize… Park ve bahçelerin hijyenine zaten hiç girmeyeceğim. Tamam o çatalı çocuğunuzun bir yerine batırmadan yiyeceği ansızın çocuğunuzun ağzına tıktınız ve başka bir oyun, koşturma, zıplama motivasyonundaki çocuğunuz bu ani durum karşısında yanlış refleksle çiğnemek ve yutmak yerine soluyarak yiyeceği nefes borusuna kaçırabilir. Şanslıysanız, hızla müdahale ettiyseniz çocuğunuz sadece bir süre oksijensiz kalabilir. Daha fazla olası senaryo yazmak istemiyorum. Çocuk parklarında hareket halindeki çocuklarını bu yolla beslemeye çalışan ebeveynleri, bakıcıları izlerken hep yüreğim ağzımda..
Yemek masasında çocuğunuza rol model olun
Akıl vermek kolay, kendime gelirsem; Yemek sofrasında geçirdiğimiz süre uzasa da, yemek saatini sofrada bitirmek için kararlı davranıyorum, elimde yemeklerle çocuklarımın peşinden koşturmayı reddediyorum.
Çocuğunuz küçük yaşta olabilir, sofra adabından muaf tutmak için bebeğiniz için çeşitli gerekçeler üretilebilirsiz ama çocuğunuzu yetiştirirken sofra adabını öğretmek, yemekli ortamlara ve yemek masasının kurallarına riayet etmesini öğretmek de bizim vazifemiz. Çocuğumuz kalabalık topluluklar içerisinde nasıl davranacağını ne kadar erken öğrenir ve uygurlarsa sizde dışarıda iki lokma yemek hayaliyle gittiğiniz restoranda rahat edersiniz. Aman bağırma, aman koşturma çocuğumlarla uğraşmazsınız. Bir restoranda sinir küpü olmuş ailelerin halini izlemek de bir o kadar acı. En azından bir restorana gitmeden, bir topluluk içine girmeden çocuğunuzu karşınıza alıp bu tip ortamların kurallarını paylaşmalı ve çocuğunuzun bu ortama ayak uydurmasını net bir şekilde istemelisiniz. Çocuğunuza açıklarsanız anlayacaktır. Bundan sonrası sizin kararlılığınız ile devam etmeli. Akabinde de örnek alınan bir yetişkin gibi davranmakla devam ediyor…
Yemek masası kuralları hepimiz için geçerli: yetişkin olarak yemekte yüksek sesle, bağırışarak konuşmak ve tartışmaktan kaçınmak da yetişkin olarak bizim de topluluklar içerisinde riayet etmemiz gereken kurallardan sadece birkaçı. Dolayısıyla restoranda koşan hırçınlaşan bağıran, ortalığı birbirine katan çocuklarımızda bizlerin birer yansıması. Çocuklarımız taklit ederek öğrenir. Yemek masası kuralları hepimiz için..
YASAL UYARI! (Telif Hakkı ©)
Telif hakkı yazar ve sanatçıların yarattıkları eserlere sahip olma hakkıdır. Bu site üzerindeki tüm bilgi ve görsellerin kullanımı için annesininmelegi.com’un izni gereklidir.
Bu yazının ve görselin telif hakları korunma altındadır.
Siteye bıraktığınız her türlü yorum ile ilgili hukuki sorumluluk yorumu bırakan kullanıcıya aittir.