11 aylık bebeğin gelişimi nasıldır?
11 aylık bebeğiniz ayakta yardımsız rahatlıkla bir süre durabilir. Ayakta durduğu sırada her türlü yardımı da reddeder. Ayakta dururken yavaş yavaş eğilerek, düşmeden oturabilir. Ayakta dururken oturma pozisyonuna geçmeye hazırlanırken sık sık durup iki bacağının arasından bakar. Bebeğinize etrafını farklı açılardan bakmak keyif verir.
İçindekiler
11 aylık bebekler, sehpa kenarına tutunarak yürüyebilirler. Tutunarak yürümeye sıralamak dendiğini duymuş olmalısınız. 11 aylık bebeğiniz ellerinden tutulduğunda daha hızlı yürür. Sizin yardımınızı alrak daha hızlı yürüdüğünü farkeden bebeğiniz, yardımınızı almak için sık sık sesini yükseltebilir. 11 aylık bebeğiniz çömelebilir, eğilebilir. Tüm desteğini tek eline vererek eğilip yerden oyuncak almaya çalışabilir. Desteksiz ayağa rahatça kalkabilir. Sıralayarak tutunarak yürüme alıştırmaları yapan bebeğinizin ayak kaslarının güçlenmesi için ev içinde kaydırmaz çoraplarla gezmesine izin vermelisiniz. Şu anda bebeğinizin bir yürüyüş ayakkabısına değil, güçlenmiş ayak kaslarına ihtiyacı var. Bebeğiniz çok iyi yürümeye başlayana kadar ayakkabısı yumuşak ve esnek olmalıdır. Birçok anne kalın ve sert ayakkabılarla bebeğinin yürüyüşüne destek olacağını düşünür. Sert ayakkabılar ayak kaslarının gelişimi için olumsuz olduğu kadar ayak burkulması gibi kazalara da sebebiyet verebilir.
Kaza demişken, merdivenler tüm çocukların ilgisini cezbeder. Çoğu bebek merdivende yukarıya tırmanmaya çalışır. Merdivenin en üstüne sorunsuzca çıkan bebeğiniz, merdiven başına ulaştığında nasıl ineceğini bilemediğinden korkarak ağlamaya başlar. Bebeğiniz bir sonraki aya kadar merdivenden inmeyi başaramayacaktır. Bu koşulları değerlendirerek bebeğiniz hep gözetiminiz altında olmalıdır.
Bebeğiniz ayaktayken vücudunu 90 derece döndürebilir. Bebeğiniz yukarıda da bahsettiğimiz tüm uğraşlarında birçok kez düşecektir. Eğer bu düşüşlere çok abartılı tepkiler vermezseniz, bebeğinizin de canı çok acımadığı sürece bebeğiniz de tepki vermez. Eğer bir düşme sonrasında bebeğiniz ağlamaya başlarsa, hemen sarılın ve sanki komik bir espri yapmış gibi gülün ve onu da güldürün. Hem bebeğinizin şevkini kırmamış hem de yüksek volümlü bir ağlamayı bertaraf etmiş olursunuz.

11 aylık bebeğin uykusu
Bebeğinizin uyku düzeni 11. ayında değişmeye başlayabilir. 11 aylık bebeğinizin uykuları gündüzleri kısalıp geceleri uzayabilir. Yahut, gün içinde iki uykuyu birleştirip bir kere ama uzun süreli uyuyabilir. Bu uyku düzeni değişikliği ile bebeğiniz akşama doğru uykusuzlukla huysuzlaşabilir. Bu sebeple bebeğinizin tek uykusunu öğle yemeği sonrasına öteleyerek akşam uykusu ile arasına makul süre sağlamak en iyi çözüm olacaktır.
Bebeğiniz geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsa, banyosunu gece yaptırın. Ilık bir banyo tüm gece uyumasına yardımcı olacaktır. Eğer henüz bebeğinizi her gün yıkamıyorsanız, bence artık başlamalısınız, tüm gün keşfe çıkan bebeğiniz yerlerde dolaşmakta, her bulduğunu elleyip, yemeklerini de kendi yemeye çalışarak kirlenmekte…
11 aylık bebeğiniz parmaklarını artık çok rahat kullanıyor
11 aylık bebek artık parmaklarını çok iyi kullanmaktadır. Kalem tutarak, işaretler yapar. Bardaktan su içer. Kutunun kapağını kaldırarak içindeki nesneleri bulabilir. Kaşık kullanmayı öğrenerek tek başına yeme denemeleri çok basarılı olmasa da yoğun çaba sarfetmektedir. Parmaklarını tek tek kullanmaya başlamıştır. Minik parmaklarını kulaklarına, burun deliklerine, veya sizinkilere, gözlerinize sokmaya başlar. Ellerinizi tutmak için uzanır, istediği nesneyi parmağı ile gösterir.
11 aylık bebeğiniz için oyun önerileri
Bebeğinizin keşfetmeye yönelik davranışları onu oyuncak ve diğer nesneleri sınıflandırmaya yöneltir. Bebeğiniz sürekli olarak nesnelerin şekil ve ebatlarını inceler, örneğin; plastik bir kap ile cam bardağın arasında ki farkı anlamaya çalışır. Küçük bir kabın büyüğün içine gireceğini, ama tersinin olamayacağını bilir. Bu dönemde bebeğinizde birbirinin içine geçen kaplar içeren oyuncaklar ile kare, üçgen vb. formun geçtiği oyuncaklar alabilirsiniz.
Bebeğiniz 11 aylık olduğunda artık oyuncak saklama oyununa bayılır. Saklanan oyuncağı arar, bulduğunda keyiften dört köşe olur. Bebeğiniz ile bol bol oyun oynayın. Bebeğiniz hala sizin desteğinize ihtiyaç duyar. Size her sarıldığında ve ilgi beklediğinde karşılık göreceğinden emin olmalıdır. Onu şımarttığınızı söyleyen yakınlarınıza ise kulak tıkamalısınız.
Birinci senesinde bebeğiniz çok az kelime söyleyebilir ve bilinenin aksine konuşma bir zeka belirteci değildir. Bir çok bebek pasif kelime hafızasına sahiptir ve isimlerini söylemese de yaklaşık on nesenin anlamını bilir ve istendiğinde talimatlara uyar. İşaret edilerek verilen emirlere uyar. Şimdiye kadar yapmadıysanız, talimatlarınıza o iki sihirli sözcüğü ekleyin: “lütfen” ve”teşekkür ederim”. Bebeğiniz konuşmaya başladığında bu kelimeleri bebeğinizden duymaya başlayacaksınız.
12 aylık bebeğin gelişimi ile ilgili yazımı okumak için tıklayın!
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
Ay Ay Bebek Gelişimi Aylık Bebek Gelişimi Persentil Ay Ay Bebek Gelişimi ve Bebek Gelişim Tabloları 11 Aylık bebek gelişimi 11 Aylık bebek 11 Aylık bebek Ay Ay Bebek Gelişimi Boy Kilo Gelişim Tablosu ve Bebek Beslenmesi Bebeğiniz 11 aylık Bebeğiniz 11 aylık Bebeğiniz 11 Aylık Bebek Ay ay bebek gelişimi Bebek gelişimi bebeğimin gelişimi
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.