Annenin uyku düzeni ve bebeklerde duygusal bağlanma
Program Geliştirme ve Öğretim Uzmanı ve İlişki Yönetimi Danışmanı Uzman Çağatay Çakır; bebek gelişiminde konuşulmayanlara değinerek; annelerin uyku düzeni ve bebekleri ile arasındaki duygusal bağlanma üzerine konuştu. “Anne, bu kritik ve zaruri süreçte kendisi için desteğe ihtiyaç duyar. Gerek rutin ev sorumlulukları gerek bebeğin ilgi ve bakımı için babadan paylaşım beklentisi içinde olur” açıklamasında bulunan Çakır; babalara büyük görev düştüğünü söyledi.
İçindekiler
Bebeklerin uyku düzenleri doğumdan sonraki ilk 6 aylık süreçte istikrarsız ve kararsız bir seyir izler. Bu durum özellikle gece uykularında görülür. Uykuya geçmekte zorlanan bebek ebeveynini sürekli yanında ister. Gerek kinestetik (dokunsal) ihtiyacı gerekse besinsel ihtiyaçları için anneye muhtaç olan bebek, bu sebeple anneyi de gece uykusundan ve dinlenme zamanından mahrum bırakır. Bu süreç anne için oldukça yorucu ve yıpratıcıdır. Bunun sonucunda annede tükenmişlik sendromu ve depresif durumlar çok sık görülmeye başlar. Anne, bu kritik ve zaruri süreçte kendisi için desteğe ihtiyaç duyar. Gerek rutin ev sorumlulukları gerek bebeğin ilgi ve bakımı için babadan paylaşım beklentisi içinde olur.

Babalara önemli görev düşüyor
Toplumsal öğretilerimiz bizlere bebek bakımı için annenin sorumlu olduğunu kodlamıştır. Bu hatalı öğreti neticesinde babalar, evin geçimi için yoğun iş tempolarını gerekçe göstererek annenin ihtiyaç duyduğu destek ve paylaşım hizmetini üstlenmezler. İşte tam da bu noktada eşler arasında uyuşmazlık ve çatışma başlar. Bu süreç, ilerleyen dönemlerde özellikle anne üzerinde olumsuz etkiler bırakacak eylem ve söylemleri de kapsayabilir. Annenin bu kritik süreci bedenen ve zihnen konforlu geçirmesi, bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi içinde çok önemli bir faktördür.