Bebekler ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar
Halk arasında bebek bakımı ile ilgili aktarılan yanlış bilgiler arasında beni en çok ”sık sık kucağa alma şımarır” uyarısı rahatsız ediyor. Bu bilgileri kim ne zaman uydurdu bilinmez. Siz siz olun, bebeğinizi yetiştirirken kulaktan dolma bilgilerden, hurafelerden uzak durun… Bebeklerin sevgiye ve ilgiye ihtiyacı var!
İçindekiler
“Bebekler sessizliği sever” kim demiş..!!
Tam aksine gürültüyü sever. Çünkü bebek anne rahmindeyken 24 saat boyunca adeta bir elektrik süpürgesinin çalışmasına benzeyen gürültülerle yaşar. Durum böyleyken bebek doğunca siz onu sessiz bir odaya hapsederseniz bebek yalnızlık duygusu hisseder; bunalır ve ağlamaya başlar. Elbette başında tencere kapağı çalmayın ama tamamen de sessiz bir ortamda olmasın. Bazı bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini duyup susması, bebeklerin aslında gürültüyü sevdiklerinin bir örneğidir. Doğduktan sonra anne karnının güvenli ortamını aradıklarından ağlamasıyla baş edemediğiniz anlarda karnınıza yatırmayı deneyin. Miniğiniz 9 ay boyunca anne karnındaki seslerle bekledi. Anne karnındaki sesler bebeğinizin tanıdık bir yerde olduğu hissi ile güvende hissetmesini sağlar. Gece ve gündüz farkını öğrenebilmesi için gündüz olağan sesleri kısmayıp, gündelik hayatınıza devam edin, müzik dinleyin vs… Akşam 9’dan sonra evinizin ışıklarını kısın, ortamı ışığını loşlaştırıp, sesleri ve hareketleri yavaşlatın.
”Bebeğin ağlaması ciğerlerine iyi gelir” bu da tabii ki uydurma…!!
Bebeğin ağlamasıyla ciğerlerinin açılması arasında mantıklı, bilimsel bir ilişki yoktur. Bebek açsa, zayıfsa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz. Dolayısıyla ağlaması bebeği ancak yorar. Bebeğinizin neden ağladığını bilirseniz, bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz. Bebeğinizi sakinleştirme önerilerimiz için tıklayın!
”Kim ne dersin desin! Bebeğinizi sık sık kucaklayın”
Bütün bebekler sevgi ve sıcaklığa gereksinim duyar. Bebeğinizi bol bol kucaklayın.
Onu kucaklayarak şımarttığınızı düşünmeyin! (Sık sık kucağa almayın diyen en az 2-3 çocuk büyütmüş büyüklerin bu uyarısını dikkate almadık biz, sizede önermem).
Sık sık kucaklayın, sarın, sevginizi gösterin. Bebeğinizin gereksinimlerini zamanında karşılayarak temel güven duygusunu geliştirin. Ağlayınca karşılık gören, sıkıntısı giderilen bebek hayata güvenli bir başlangıç yapacak, özgüven geliştirecektir.
Bebeklerin emeklerken dizleri acımaz.
Bebeklerin diz kapak kemikleri 2 yaşında oluşur. Bu yüzden emeklerken dizi acır diye endişelenmeyin. Bebeklerin diz kapağı ile ilgili ilginç bilgiler için tıklayın.
“Tombul bebek sağlıklıdır” yanlış!
Şişman bebek aslında tam tersi sağlıksızdır. Dengeli beslenme ile çocuklar fazla kilo almazlar fakat çok zayıf da değillerdir. Bebeğinizi dengeli besliyorsanız, bebeğinizi başkalarının çocukları ile kıyaslamayın! Bebeğiniz sizin ve eşinizin genetik mirasını taşıyor. Ayrıca bebeklik çağında şişman olan çocukların, obezite, şeker hastalığı, ortopedik rahatsızlıklar, solunum yolları sorunları, psikolojik sorunlar yaşadığı atlanmamalıdır. Günümüzde yeni neslin zayıflık peşinde koşturduğu bu dönemde, çocuğunuz pek düşüncesiz eş dost akraba tarafından tombulum diye sevilerek sistemli olarak üzüleceğini unutmayın.
“Bebeğime banyo yaptırırsam hasta olur” Tam tersi!
Bebeğinize hergün ya da gün aşırı banyo aldırmanız hem bebeğinizi rahatlatacak hem de gün içerisinde öpüp koklayanların salgılarından kurtulmasını sağlayacak. Banyo alışkanlığı bebeğinizin uyku düzeni için çok önemlidir. Bebekler banyodan sonra çok rahatlar ve güzel uyur. Her akşam uykudan önce banyo aldırılan bebeğiniz, banyo sonrası uyuyacağını bilir ve daha kolay uyku alışkanlığı edinir. Büyüme hormonu uykuda salgılandığından düzenli banyo ile rahat uykuya geçen bebeğin büyümesine katkı sağlayabilir.
Bebek tuzlanmaz!
Bebeği tuzlamanın ölümcül sonuçları olabilir. Bugün hala tuzun işlendiği esnada kullanılan çeşitli kimyasal maddeler ve zararlarından konuşurken, isiliğe karşı yenidoğan bebeğin tuzlanması adeti, son derece tehlikeli ve ölümcül sonuçları olabilecek çağdışı bir uygulamadır ve asla yapılmamalıdır.
“Bebeğin karnı aç ağlıyor, şekerli su mu versek?”
Asla asla şekerli su vermeyin!
Şekerli suyun tadına alışan bebek anne memesini reddedebilir. Doğumunuzdan sonra sadece kolostrum, ağız sütü bebeğinizin karnını doyurmaya yeter. Bir çay kaşığı kolostrum bebeğinizi saatlerce tok tutacaktır.
Üşüdü bu bebek, üstünü mü örtsek? 🙁
Hayır! 30 derece sıcakta bebek battaniyelere sarılmaz!
Bebeğin sık hapşırması refleks bir harekettir: Yenidoğan bebekler genellikle doğum sırasında burunlarında bulunan salgı ve mukusu atmak için sık sık hapşırırlar. Bu tamamen reflekse dayalı bir olay olup üşütme ile ilgili değildir. Endişelenmeyin. Yenidoğan bebekler ilk aylarında vücut ısılarını ayarlayamazlar, dolayısıyla el ve ayakları soğuktur. Bebeğinizin ısısını kontrol için sırtını kontrol edin ve kendinizden bir kat fazla giydirin. 30 derece sıcakta battaniyeye sardığınız bebeğiniz terleyerek ciddi sıvı kaybedecek ve gelişimi olumsuz etkilenecektir. Unutmayın bebeklerde terler ve su kaybeder. Bebeklerde sıvı kayıpları ciddi sorunlara sebep olabilir. Terleme yolu ile sıvı kaydeden bebeğinizin cildi de bu sebeple bozulacak, ter bezlerinin tıkanmasıyla isilik sorunu yaşamaya başlayacaktır. Bebeğinizi 21 ile 23 derece sıcakta tutun. Avrupa bu standart elbette 18 dereceden başlıyor. Türkiye’de 18 derece desem olay olur 🙂
Yenidoğanlar için birkaç uyarı daha!
Yenidoğanı tutarken elinizle başını mutlaka destekleyin.
Yüzünüzü görebilmesi için bebeği yakın tutun. (Yenidoğanlar yaklaşık 20 cm’ lik bir mesafeyi görebilir)
Ona parlak, kontrast renkli cisimler gösterin. Pastel tonlarda satılan oyuncaklar bebeğiniz için hiç birşey ifade etmez. (bebeğinizin ilk gördüğü renkler siyah/beyaz’dır. Sırayla parlak yeşil/kırmızı renkleri görmeye başlayacak, ara renklerden ara tonlara geçecek, ama pastel renkler epeyce bir süre sonra…)
Bebeğinizin yakınına gelin, hatta yüzüne yakın durarak bebeğinizle konuşun, ninniler, şarkılar söyleyin. Sizin sesinizi duymak onu mutlu edecek ve sakinleştirecek. Sizi daha fazla incelemesine izin verin.
Fotoğraf çekerken flaş kullanmayın.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. bebekler hakında ilginç bilgiler
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
Bebek bakımında doğru bilinen 10 yanlış,Bebek bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar,
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.