Bebeklerde konak

0
Bebeklerde konak nasıl geçer

Bebeklerde konak

Bebeklerde konak, yenidoğan bebeklerin çoğunda, her 3 bebekten 2’sinde gelişir. Konak sıklıkla bebeğin cilt bakımı ve temizliğinde yapılan bazı yanlış uygulamalar sonucu artar. Bebeği sık yıkamak ve özellikle baş bölgesinin temizliği yapılırken aşırı hassas davranılması, bıngıldağa zarar verilir endişesiyle iyice durulanmadan sabunlu bırakılması konak oluşumunu hızlandırır. 

Bebeklerde konak neden olur?

Yeni doğan bebeklerde saç diplerinde oluşan ‘seboreik dermatit’ halk arasında “konak” denilen sarı, yağlı, yapışık kepekler şeklinde görülür.

Konak olarak adlandırılan yapı, yenidoğan bebeklerde saç değişimi sürecinde oluşan, kabuk şeklinde görülen sarı-kahverengi ya da beyaz renkli cilt problemlerinden biridir.
Yenidoğan bebeklerin vücudunda, doğum sonrası yararlı koruyucu bakteri florası bulunmadığı için bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bebek cildindeki bu flora bebeğin 6. haftasına doğru yetişkin cildine uyumlu şekilde gelişir. Bu gelişim sürecinde bebeklerin ciltleri kurur ve gerginleşir.

Bu aşamada vücut kuru deriyi yumuşatma amacıyla ekstra yağ üretmeye başlar. Bu yağlar zamanla saç diplerinde kuruyarak, kabuk bağlayıp konak tabakalara sebebiyet verir.

En iyi göğüs ucu kremi En iyi göğüs ucu yarası kremi göğüs ucu yarasına ne iyi gelir meme ucu çatlakları için en iyi krem Mumsy Natural

Bebeklerde konak nasıl geçer?

Konak normalde 3 ay içinde kendiliğinden geçen bir problem olup, besin alerjisi veya atopik cildi olan bebeklerde daha uzun süre görülebilmektedir. Besin alerjisi olan veya atopik ciltli bebeklerde konak yüzde de görülebilmektedir.

Bebeklerde konak temizliği

Konağın temizlenmesi faydalı olabilse de, temizleme esnasında bebeğin saç derisi zarar görme ihtimali vardır. Ebeveynler, hatalı bir temizleme sonucunda saçlı derinin soyulması ve kanaması gibi durumlarla karşılaşabilir.

Konakların temizlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken saçlı derinin ilk olarak yumuşatılmasıdır. Bu işlemde hindistan cevizi yağı ya da bebeklere uygun içeriği bulunan bir yağ ile işlem yapılabilir. Bebek konağına özel şampuan ve bakım kremleri bulunmaktadır. Bunların yetersiz kalması durumunda ayrıca kullanılabilecek aromaterapi yağları da bulunuyor.

Temizleme işlemi ardından bebeğin cildinin rahatlaması için duş aldırdıktan sonra, saçlı deri yumuşak bir fırçayla nazikçe taranarak konaklar uzaklaştırılabilir.

Bebeklerde konak: Bu görüntüde soldan sağa ilk resimde beyaz tenli ve koyu kahverengi saçlı bir bebeğin kafa derisindeki konak görülmektedir.  Başın üstünü soluk sarı bir kabuk kaplar. Kabuk, alnın hemen üzerinde, saç çizgisinde biter. Kabuk, birçoğu bir araya gelen birçok deri puluna sahiptir. Alnında pul yoktur.   Soldan sağa ikinci resim beyaz tenli bir bebeğin yüzündeki konağı göstermektedir.  Sarı pullardan oluşan kabarık bir kabuk, her bir kaşın iç köşelerini kaplar. Kabuk, yüzlerinin ortasına doğru en kalındır. Fotoğrafın sağ tarafındaki kaşın sonunda 2., daha küçük bir huysuz pul parçası vardır.  Alın ve yanaklar çok sayıda küçük pembe beneklerle kaplıdır.
Konak, yenidoğan bebeklerin kafa derisinde meydana gelen, genellikle yağlı sarı renkte olan pul pul görünümlü deri tabakasına infantilseboreik denir. Besin alerjisi olan veya atopik ciltli bebeklerde konak yüzde de görülebilmektedir.

Bebeklerde konak için doğal yöntem

Bebekler konağın geçmesi için doğal yöntemler arıyorsanız, bebeğin cildinden konakları uzaklaştırmak için, konakları yumuşatmak için cildine hindistan cevizi yağı, emolient yoğun yağlı krem sürerek en az 2 saat beklenmeli ve yumuşak bir tarak ya da fırçayla taranmalıdır. Konak temizlendikten sonra çocuğa banyo yaptırırken konağın tekrar başlamaması için cildi kurutmayan bebeğin cildinin pH’ına uygun, cildin nem dengesini koruyan şampuanlar tercih edilmelidir. Yenidoğan bebeğinizin cildine her banyoda sabun ve şampuan sürmeyin. Arada sadece su ile duş aldırın. 

 

 

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz