Çocuğunuz İle Sorunsuz Bir Tatil İçin Valizinizde Neler Olmalı?

0

Çocuklu Tatil

Çocuklu Tatil - Çocukla Tatile Giderken Olmazsa Olmazlar
Çocuklu Tatil – Çocukla Tatile Giderken Olmazsa Olmazlar

Bebek veya çocuklar ile çıkılan yaz tatili söz konusu olduğunda, birlikte rahat ve sorunsuz bir tatil geçirebilmek için tatili daha özenli planlamak gerekir.

Tatil yerinde çocuğunuzun mutlu, huzurlu ve eğleniyor olması, sizin de tatilinizin iyi geçmesini sağlayacaktır. Tatilde mutlu olmayan bir çocuk, sizin de eğlenmenize asla izin vermeyecektir.

Bebeğinize kıyafet olarak, onu sıkmayacak hafif giysiler ve güneşten korumak için muhakkak bez şapka almalısınız. Gideceğiniz yer lüks bir otel dahi olsa bebeğinizin bakımı için gerekli malzemeleri temin edemeyebilirsiniz bu nedenle otele güvenip olmazsa olmaz ihtiyaçları almayı ihmal etmeyin. Bebek kremi, bebek yağı, şampuan, tarak, tırnak makası, havlu, bebek bezi, pamuk, uygun bir plaj terliği güneşten korumak için en az 50 SPF koruyucu faktörlü güneş kremini unutmamalısınız. (güneş kremleri son dönemde çok tartışılıyor, meleğinizi güneşten koruyacak tüm malzeme şapka vesaire ile durumu desteklemelisiniz)

İlaç çantanızda olması gerekenler:

  • Ateş düşürücü (Şurup veya suppuzituar (fitil))
  • Böcek ve sinek sokmalarına karşı jel
  • Yanık kremi (sadece çocuk için değil, size de lazım olabilir)
  • Antialerjik şurup
  • Pişik kremi
  • 50 faktörlü koruyucu nemlendirici (faktör arttırkça kremin yağ kısmı artmakta)
  • Yaralanmalar için baticon, antibiyotikli pomad, gazlı bez, flaster
  • Darbeler için soğuk/sıcak kullanılan jel
  • Gaz ilacı
  • Diş jeli, diş fırçası
  • Göz damlası (havuzun kloru bebek veya çocuğunuzun gözünü tahriş edebilir, bu yüzden doktorunuzdan uygun damlayı öğrenmelisiniz)
  • Serum fizyolojik burun damlası
  • Doktorunuzun cep telefon numarası (acil durumlar için)
  • Bol miktarda tshirt/atlet almalısınız, altlar değil ama üstler çok çabuk kirlenmekte(günde 5 kere tshirt değiştirdiğimi bilirim)

 Tatile Çıkmadan Evvel:

  • Bebeğinizin yolculuk esnasında sıkıntısını giderebilecek ve onu zihinsel olarak oyalayabilecek oyuncakları yanınızda bulundurmalısınız. Bu oyuncaklar daha önce oynamadığı, yahut uzun bir süredir sakladığınız, unuttuğu bir oyuncak olmalı
  • Yolculuk için yanınızda bebek bisküvisi, su, sandviç, meyve suyu gibi besinleri mutlaka bulundurmalısınız.
  • Yolculuğa çıkmadan önce ve yolculuk esnasında, bebeğinize hafif ama besleyici yemekler yedirmelisiniz.
  • Tatile çıkmadan önce mutlaka gideceğiniz yerin iklim şartlarını öğrenmelisiniz.
  • Araba yolculuklarında, bebeğinizin için mutlaka araba koltuğu kullanmalısınız.
  • Küçük işletmelerde tatil düşünüyorsanız, yanınıza yedek çarşaf ve havlu almalısınız.
  • Geceleri serin olabileceğini düşünerek, yanınızda bebek battaniyesi (aşırı kalın olmamalı) götürmelisiniz.

Bebeğiniz İçin Güneşin En Tehlikeli Olduğu Anların Farkında Olun

Altı aydan küçük çocuklar güneşin şiddetli olduğu saatlerde (Güneşin en şiddetli ve ışınların en tehlikeli olduğu saatler saat 10.00 ile 15.00 arasındadır) güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır, gölgede veya şemsiye altında dahi durulması tavsiye edilmez. Yine en çok yapılan hatalardan biri bebek veya çocuğun tamamen çıplak bir vaziyette denize, havuza sokulması ve güneşe maruz bırakılmasıdır. Cildimizin güneşi görerek D vitamini sentezini sağlaması için tamamen çıplak olunmasına gerek yoktur. Kemikleri güçlensin diye yapılan bu hata faydadan çok zarar getirir. Daha büyük çocuklara ise güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce güneşten koruyucu kremler sürülmelidir. Mümkünse üstlerinde tshirtleri ve şapkaları muhafaza edilmeli, eller ve ayaklarının kremlenmesi ununtulmamalıdır.

Güneş altında tüm çocuklara göz ve yüzü korumak için siperliği olan şapkalar takılmalıdır. Vücudunun üst kısmı giyinik olmalı ve bu giysi suda dahi çıkarılmamalıdır.

Bebeğiniz İçin Bronzlaşma Ürünleri Kullanmayınız

Şaka değil bu başlık, bebek veya çocuklarına kakao yağı, havuç yağı süren anneler var ne yazık ki!

Koruma faktörlü kremlerin etiketlerinde 2’den 20’ye kadar (nadiren 50’ye kadar) içerdiği koruma faktörü sayısı yazar. Çocuklara en az 30 faktör tavsiye edilir. Hassas cildi olanlar ise 50 faktörü seçmelidir. Bronzlaşma için önerilen ürünler asla kullanılmamalıdır. Hem UVB hem de UVA filtreli ürünler seçilmelidir.

Çocukla Çıkılan Eğlenceli Bir Tatil İçin
Çocukla Çıkılan Eğlenceli Bir Tatil İçin

Çocukları bir an için bile olsa, havuzun içinde veya yakınında yalnız bırakmayın

Çocukları bir an için bile olsa, havuzun içinde veya yakınında asla yalnız bırakmayın. Dört yaşın altındaki çocuklar ve bebekler havuz kenarında ya da suda oynarken her zaman dokunacak kadar yakın mesafede olan bir erişkin tarafından takip edilmelidir

Hayat kurtarma teknikleri, suni solunum ve kalp masajı konularında eğitimli misiniz?

Yetişkinlerin, gerekirse bir çocuğu kurtarabilmeleri için, hayat kurtarma teknikleri, suni solunum ve kalp masajı konularında eğitimli olmaları gerekir.

Havuz kenarında cep telefonunuz yanınızda olsun, ne zaman yardım çağırmanız gerekeceği belli olmaz.

Kolluk ve can simidi takılan çocukların %100 güvende olduğunu düşünmeyin

Gelişimsel yönden, çocuklar dört yaşa kadar yüzme dersleri için hazır değillerdir. 4 yaşından küçük çocuklar için hazırlanmış yüzme programları, suda boğulma riskini azaltıcı değildir.

Kolluk, can simidi takılan çocukların güvende olduğunu düşünmemek ve suda sürekli gözetim altında bulundurmak gerekir.

Boğulma tehlikesi yaşamış çocuğu düz bir yere yatırmak, yüzüstü çevirerek ağzındaki ve burnundaki suları dışarı dökmek ve suni solunum yapmak gerekir.

Çocuklarınız su yatağı gibi şişme oyuncaklar ile oynarken çok dikkatli olunuz, bunlar çocukların su yüzeyinde kalmalarını sağlayacak kadar güvenli gereçler değildir, ancak su yatağı vb. ürünler çocuklarda yanlış bir kendine güven duygusu yaratabilir. Denizde ise su yatağı ile açılmak isteyebilirler ve maalesef deniz yatakları hep derin bölgedeyken patlar, asla kıyıda patlamazlar (Murphy(mörfi) kanunu).

Çocuğunuzu başka bir çocuğa emanet etmeyin. Unutmayın çocuklar eğlenceyi sever ve ne kadar büyük, ne kadar akıllı olursa olsun, eğlenmeye başlayınca sorumluluklarını unutabilirler. Havuz içerisinde veya denizde oyun oynayan çocuklar eğlenceye kendilerini fazla kaptırırlar ve bazen eğlencelerin sonu kavga ile biter. Havuz kaygan bir yüzey olduğu için itişmeler, kavgalar kötü sonuçlar doğurabilir. Denizde de aniden derin bölgeye kayıp, panik yaşayabilirler.

Bebekle Tatile Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekle Tatile Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzun vücudunda birden fazla böcek ısırığı olabilir.

Böcek ısırıklarının çoğu yüz ya da kollar gibi vücudun açık bölgelerinde oluşur. Bazen vücutta, böceğin giysilerin altından girdiği yerlerde de birden fazla ısırık olabilir.

Sıcak kaşıntıyı artırır. Bölgeye soğuk ıslak bir havlu ile kompres yapmanın yararı olabilir. Antihistamin kremlerin yararı olabilir, ancak kremin alerji yapmamasına dikkat ediniz. Geceleri ise antihistamin şurup yararlı olabilir. Kaşınma nedeniyle yara olması halinde, enfeksiyonu önlemek için antiseptik ürün kullanınız. Yaralı bölgeyi baticon ile temizleyin.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz