Çocuğunuzun tek başına başarması için gelişim dönemine uygun davranın

0
Çocuğunuzun gelişim dönemlerini bilir ve buna uygun davranırsanız, çocuğunuzun kendi başına başarmasını sağlayabilirsiniz. Çocukta bağımlılık, çocuk özgürlük,bağımsızlığı öğrenmek,çocuğun bağımsızlığı,bebek gelişimi,çocuk gelişimi çocuk eğitimi çocuk bakımı çocuk psikolojisi çocuk duygusal hayatı çocuğun duygusal gelişimi

Çocuğunuzu kendi kanatlarında uçması için destekleyin

Çocuğunuzun gelişim dönemlerini bilir ve buna uygun davranırsanız, çocuğunuzun kendi başına başarmasını sağlayabilirsiniz.

Yaşam bağımlılıktan özgürlüğe doğru bir yolculuktur. Anne karnındaki 9 ay ile başlayıp, ergenliğe doğru azalan ebeveyne bağlılık/bağımlılık duygusu tüm yaşamımızı şekillendirecek denli önemli.

Birçok çocuk yetiştirme teorisi ebeveynlerin asıl görevinin çocuğa bağımsız olmayı, bağımsız ayakta kalabilmeyi öğretmek olduğunu iddia eder. Bu çocuğumuzun bulunduğu döneme göre doğru olabilir. Çocuğun bağımsızlığını destekler davranışlarımız ve kararlarımız çocuğumuzun duygusal dünyasının sağlıklı olması için atacağımız adımlardan biri ama ilk adımı değil. Çocuğumuz ebeveynden tam bağımsız olacağı döneme kadar 3 dönemden geçmelidir.

Bağımlılık Sen benim için yap dönemi: 1 yaşın altındaki bebek tamamen ebeveynlerine,özellikle de annesine bağımlıdır ve bebeğiniz herşeyi anne ve babasından bekler. Bu dönemde bebeğinizden bağımsızlık beklemediğinizi tahmin ediyoruz 🙂

Bağımsızlık Ben kendim yaparım dönemi: İkinci yaşındaki minik kaşif birçok şeyi anne-babanın yol göstermesi ile anne-babadan bağımsız tek başına yapmayı öğrenir.

Birbirine muhtaçlık dönemi Birlikte yapalım: Bu çocuğunuzun en olgun dönemidir. Çocuğunuz herşeyi kendi yapabilecek duruma gelmiştir ama daha iyisini yapmak üzere anne-babasının tecrübesi ve yönlendirmesine ihtiyaç duyar.

Çocuğunuzun duygusal olarak sağlıklı gelişebilmesi için yukarıda kısaca özetlediğimiz dönemleri vaktinde yaşamış olması gerekir. Bağımlılık döneminde asılı kalmış bir çocuğun duygusal dünyası ne kadar zarar içindeyse, o bağımlılığı yaşayamadan bağımsızlığa bırakılmış bir çocuğun dünyası da aynı şekilde sorunludur. Çocuklar için bağımsızlık döneminden çıkamamış olmakta sinir bozucudur, çocuğunuzun ebeveynlerinin destek ve teşviğinden faydalanmak yerine kendi kendine debelenmesi ve potansiyelini geliştirememesi de rahatsız edicidir.

Çocuklarımıza yaşına ve içinde bulunduğu döneme göre davranmalıyız. Gelişiminin bağımsızlık döneminde olan çocuğa bebek gibi davranmak, herşeyi onun için yapmaya devam etmek, bağımsızlığını isteyen çocuğuzu itiraza ve sinirli bir yapıya sürükleyecektir. Aynı şekilde bağımlılık döneminde olan bebeğinizi bağımsızlığa zamansız yönlendirmeniz bebeğinizi kendini güvende hissetmemesi ve anne-babasının ihtiyaç duyduğu anda yanında olmayacağı hissine kapılmasına sebep olacaktır.

Çocuğunuzun yaşadığı dönemi farkederek buna uygun davranmanız önemlidir. Bu şekilde çocuğunuz ile sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz. Çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim göstermesini ve sağlıklı bir duygusal dünyaya sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bağımlılık ve bağımsızlık dönemini atlatan çocuğunuz ile karşılıklı bağımlılık dönemine geçtiğinizde, çocuğunuz daha iyisini yapabilmek için size danışacaktır ve bu en sağlıklı anne çocuk ilişkisi olacaktır. Bu doğrultuda çocuğunuzu motive ederek tüm potansiyelini kullanmasında yardımcı olacak, bu sayede de sizin desteğiniz  ile çocuğunuz kendi başarılı sonuçlarına ulaşacak ve yaşamda yüksek tatmin duygusu ile varolacaktır.

Çocuklarımıza karşı yaklaşımız, çocuklarımıza geçirdiğimiz duygularımız ve yaşama bakış açımız onların birey olma yolculuklarını kolaylaştırabildiği gibi güçleştirebilir de.
Bize bağımlı çocuklar yetiştirmek istiyorsak onların yerine düşünüp kararlar veririz. Kendi başlarına yapabilecekleri işleri biz üstleniriz. Çocuklarımız yerine hayaller kurar ve  seçimler yapar, onlar için en doğru olanı daima biz biliriz.

Bu tutumla yetişen birey yaşamı boyunca ebeveyne bağımlı, kendine güveni zayıf ve zorluklar karşısında pes eden bir karaktere sahip olur. Zor durumlarla tek başına başa çıkma becerisi gelişmediği için birinin gelip çocukluğunda olduğu gibi onu kurtarmasını bekler. Yaşam günden güne zorlaşırken, çocuğunuzun hayatını kolaylaştırdığınızı zannederek, çocuğunuza hayatı dar etmeyin…

Yaşam hepimizin çeşitli roller üstlendiğimiz bir oyun ve hepimiz rollerimizin gereğini yapmalıyız. Birbirimizin yerine geçerek hareket etmek herkesin özellikle de canınızdan çok sevdiğiniz çocuğunuzun hayatını çekilmez kılar. Bunu her unuttuğunuzda dönüp dönüp bu yazıyı okuyun.

Ne güzel bir yazı değil mi? Çok içime sinerek paylaşıyorum, siz de sevdiklerinizle paylaşın!

Sevgiler,

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. 

Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
çocukta bağımlılık, çocuk özgürlük,bağımsızlığı öğrenmek,çocuğun bağımsızlığı,bebek gelişimi,çocuk gelişimi,çocuk eğitimi,çocuk duygusal gelişim,çocuk psikolojisi
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com

 

 

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz