Çocuk eğitiminde oyun | Oyunun çocuğun gelişimine etkisi

0
Çocuğunuzun merakı, girişimciliği ve birey olma içgüdüsünü engellemeyin. Kaygılarınızı yenin ve çocuğunuza müsade edin.

Kalıcı ve hızlı öğrenme, oyunlu eğitimle mümkün

Oyun çocuklarda terapi yöntemi olarak da kullanılıyor
Çocukların eğitiminde, yaş ve gelişim düzeyine uygun yöntem ve tekniklerin başında eğlenerek öğrenmeyi ifade eden oyunlar geliyor. Uzmanlar da oynayarak öğrenmenin çocuğun eğitim hayatında son derece etkili olduğunu ifade ediyor
Okuduklarımızın yüzde 10’unu, işittiklerimizin yüzde 20’sini, gördüklerimizin yüzde 30’unu, hem işitip hem gördüklerimizin yüzde 50’sini, söylediklerimizin yüzde 80’ini ve sözlerimize davranışları eklediğimizde yüzde 90’ını hatırlarız. Çoklu zeka kavramı ve öğrenme stillerini düşünüldüğünde her çocuğun yaparak yaşayarak öğrenmesi için kullanılabilecek en etkili ve eğlenceli yöntem oyun oynamakolarak kabul ediliyor.

Çocukların öğrenmesinin en iyi yolu “yaparak” aktif öğrenmeden geçiyor.

Oyunla öğrenme doğal, kalıcı ve etkin olduğundan günümüz eğitim sisteminde geleneksel öğretim yöntemlerinin yerini, çocuğun merkez alındığı yöntemler alıyor. Çocuklar oyunla eğitimde, yaparak, yaşayarak öğrenir ve bütün duyularını kullanır. Böylece daha kalıcı, doğal ve hızlı bir öğrenme gerçekleşir. Çocuğun öğrenmesi üzerinde son derece etkili olan oyun aktivitelerinin ülkemizdeki eğitim ve öğretim yöntemleri arasında olması fayda sağlayacaktır

Oyun ile öğrenimde çocukların sorun çözme becerileri gelişiyor

Oyunla öğrenme yönteminin çocuklarda fiziksel, duygusal ve sosyal gelişim sağlıyor. Oyun çocuğun hayatta ihtiyaç duyacağı bilgileri edinmesini, öğrendiklerini deneyimleyebilmesini ve kendini ifade etmesini sağlar. Aynı zamanda yaratıcılık seviyeleri ve hayal güçleri gelişirken, motivasyonları yükselir, kişisel sorumluluk duyguları ve sorun çözme becerileri güçlenir.

Oyun psikoterapide de etkili
Oyun terapisinin aslında her yaştan birey için geçerli bir yöntem. Ancak yoğunlukla 2-12 yaş arası çocuklara uygulanıyor ve çok çeşitli sorun alanlarında etkisini gösteriyor. Ders çalışma güçlüğü, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öfke sorunu, yalan söyleme, alt ıslatma, uyku problemi, tırnak yeme, depresyon ve seçici konuşmazlık gibi birçok sorunun tedavisinde oyun terapisi kullanılıyor.
Yakın zamanda yapılan araştırmaya göre; oyun terapisi 7-9 yaş arası okul çağı çocukları için iki ana hedefin gerçekleştirilmesinde destekleyici bir rol oynamaktadır. İlk olarak, anne-babadan ayrılık anksiyetesini hafifletmede, ikinci olarak, ayrılık sonrası okulda geçirdikleri sürede daha sabırlı olabilmeleri, isteklerini erteleyebilmeleri ve baş etme becerileri geliştirebilmelerinde oyun terapisinin etkili olduğu görüşüne varılmıştır.

Oyunu çocukluk döneminin en önemli etkinliği ve eğitim hayatını olumlu yönde etkileyen aktivitesi olarak benimseyen Uğur Koleji, anasınıfı öğrencilerinin yanı sıra oyun kulübü ile ilköğretim seviyesindeki öğrencilerine yaşayarak öğrenme deneyimi sağlıyor.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz