Çürük diş, bebeğe anneden de bulaşabiliyor…

Annelerin öpücüğü bile 5 yaş öncesi erken çocukluk çağı çürüklerine neden olabiliyor

0
Diş çürükleri, bebeğe anneden bulaşabiliyor… Lütfen bebeğinizin emziğini ya da kaşığını ağzınıza sürmeden bir daha düşünün..., “Süt Dişlerinin Yerine Nasılsa Yenisi Gelecek” Demeyin, 4-6 Yaş Arası Ağız ve Diş Sağlığı, Bebeklerde Diş Çürüğü, Bebeklerde diş çürüğü riskine dikkat, Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenebilir?, Çocuklarda Diş Çürümesi, Çocuklarda Diş Sağlığı, Çocuklarda Diş Sağlığı ve Bakımı, Çocuklarda süt dişleri çürüdüğünde çekilebilir mi?, Çocukların dişleri niye çürüyor?, çürük diş, çürük diş bulaşıcı, Çürük diş deyip geçmeyin, Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?, Diş Sağlığı, Erken Dönem Çocukluk Çağı Biberon Çürükleri

Diş çürükleri, bebeğe anneden de bulaşabiliyor…

Annelerin öpücüğü bile 5 yaş öncesi erken çocukluk çağı çürüklerine neden olabiliyor

Lütfen bebeğinizin emziğini ya da kaşığını ağzınıza sürmeden bir kez daha düşünün. O eski büyüklerimizin alışkanlıkları zaman zaman zararlı bir alışkanlık ve çürük gibi kötü sonuçlar doğurabiliyor, bebeğimizin yemeğini çiğneyerek kolaylaştırdığınızı düşünebilirsiniz. Ama fırsat verin, meleğiniz kendisi çiğnemeyi yavaş yavaş öğrensin… Diş çürüklerinizi bebeğinize taşımayın…

Ülkemizde yaygın biçimde görülen, çok hızlı ilerleyen ve çocukların ileri yaşlarda da ağız ve diş sağlığını tehdit eden “erken çocukluk çağı çürükleri”, bazen bebeğe gösterilen sevginin yol açtığı yanlış davranışlar nedeniyle de gelişebiliyor. Çürük gelişimine sebep olan mikroorganizmaların en önemli kaynağının, dişinde çürük olan anneler ya da bakıcılar olduğunu belirtmeliyiz. Annelerin beslenme kaşığını ya da emziği temizleme amacıyla ağızlarına götürmeleri ya da bebeği dudaktan öpme, enfekte olmuş tükürüğün dikey geçişi yoluyla, çürüğün bulaşmasına yol açar.

Kronik, geri dönüşümsüz ve birden çok etkene bağlı olarak karşımıza çıkan bu diş çürükleri, çocuklarda görülen en yaygın hastalıklardan biridir.

Erken çocukluk çağı çürüklerine, çürük yapan mikroorganizmalar, meyve suyu, süt, şeker, pişmiş nişasta içeren ürünlerin tüketimi, uygun olmayan beslenme alışkanlıkları ve florid alım sıklığını yol açar. Bebek ve çocuklarda uygun ağız hijyeninin sağlanmaması, annelerin kendi ağız bakım alışkanlıkları ve annedeki çürük dişlerin de önemli nedenler arasında sayılabilir.

Sık ve uzun süreli, özellikle uyku öncesi ya da uyku arasında çürük yapan gıdalara maruz kalındığı durumlarda, mikroorganizmalar çoğalarak sayıları çürük yapıcı seviyeye ulaşırlar. Bebekler için bu mikroorganizmaların bulaşmasında en önemli kaynak anneleri ya da ilk bakıcılarıdır. Temel bulaşma yolu annenin ağzındaki tedavi edilmemiş çürük dişler nedeniyle enfekte olmuş tükürüğün aktarımıdır. Çürüğün bulaşması annenin emziği, beslenme kaşığını kendi ağzına götürmesi veya dudaktan öpme ile olur.

Uykuda dişler korumasız kalıyor

Özellikle 1,5 yaş sonrasında erken çocukluk çağı çürüklerine, uyku öncesi ve uyku sırasında devam eden beslenme alışkanlıkları sebep oluyor. Anne memesinde ya da biberonla beslenirken uyuyakalma, süt içip yattıktan sonra dişlerin herhangi bir şekilde temizlenmemesi gibi durumlar ciddi diş çürüğü riski çıkarıyor. Gece azalan tükürük akışı tükürüğün yıkayıcı etkisini ortadan kaldırıyor ve diş yüzeyinde ilk olarak tebeşirimsi renkte tortu ile başlayıp, sonrasında diş çürüklerine ve kayıplarına neden olan çürük yüzeyler ortaya çıkar. Meyve suları ve bebek mamaları da uyku sırasında alındığında üst kesici süt dişleri etrafında birikerek, diş yapısında hızlı ve şiddetli ilerleyen çürüğe neden olabilir. Şeker içerikli pediatrik şurupların diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de, yapılan çalışmalarla gösterilmiştir..

Süt Dişlerinin Yerine Nasılsa Yenisi Gelecek” Demeyin, 4-6 Yaş Arası Ağız ve Diş Sağlığı, Bebeklerde Diş Çürüğü, Bebeklerde diş çürüğü riskine dikkat, Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenebilir?, Çocuklarda Diş Çürümesi, Çocuklarda Diş Sağlığı, Çocuklarda Diş Sağlığı ve Bakımı, Çocuklarda süt dişleri çürüdüğünde çekilebilir mi?, Çocukların dişleri niye çürüyor?, çürük diş, çürük diş bulaşıcı, Çürük diş deyip geçmeyin, Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?, Diş Sağlığı, Erken Dönem Çocukluk Çağı Biberon ÇürükleriAileler, bebekleri 12-14 aylık olduğunda biberonla beslenme alışkanlığının bıraktırılması konusunda kararlı davranmalı. İlk bebeklik döneminde, bebeğinizin dişleri çıkmadan önce ağız içerisi kaynatılıp soğutulmuş su ile, yumuşak bir gazlı bez ya da tülbent yardımıyla silinmelidir. İlk süt dişinin sürmesinden çocuk 2 yaşına gelinceye kadar olan dönemde, dişler yumuşak kıllı bir diş fırçası veya özel olarak hazırlanmış parmak fırçalarla ve mercimek tanesi büyüklüğünde diş macunuyla fırçalanmalıdır. Kullanacağınız diş macunu florürsüz üretilmiş diş macunlarından olmalıdır. Gece yatmadan önce süt içirildiği durumlarda, sütten sonra su verilmeli, dişler en az yarım saat sonra fırçalanmalıdır.

*Parmak diş fırçaları bebeğinizin dişlerini korumanın yanında, diş  etleri kaşınan bebeğinizi rahat ettirecek.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. 
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz