Ağustos böceğinin gerçek yaşam yolculuğu
Kimilerinin sesinden pek de hoşlanmadığı Ağustos Böceklerinin sesi bana huzur verir. Bu ses keyifli geçen çocukluğuma ve her sene zeytin ağaçlarında yaptığımız tatillerimizi hatırlatıyor. Bütün gece azimle aynı çıkarır durur. Ağustos böceğinin gerçek hikayesini öğrendiğinizde bence onu daha fazla seveceksiniz.
İçindekiler
Zeytin ağaçları arasında yaptığımız yaz tatilinin baş çalgıcısı Ağustos Böceklerinden ve La Fontaine’in meşhur Ağustos Böceği ile karınca hikayesinde uğradıkları haksızlıktan bahsedelim… La Fontaine’nin öyküsündeki Ağustos Böceğinin tersine bu böcekler gelişimlerini tamamlamak üzere 4 yıl boyunca sabırla toprak altında beklerler.
Yaz mevsiminin tiz sesli çalgıcısı Ağustos Böceği görülmese de hepimiz tarafından sesinden tanınır. Yaz günlerini çalgı çalmakla geçirip, kışın karıncadan yiyecek dilenme hikayesini hemen hemen herkes işitmiştir. Ağustos Böceğinin gerçek hayatını bilenler, La Fontaine‘nin Ağustos Böceği ve Karınca hikayesinde ağustos böceğinin haksızlığa uğradığını da bilirler. Çünkü; ergin ağustos böcekleri yaz sonuna doğru eşleştikten sonra ölürler. Bu yüzden yiyecek biriktirmek gibi bir endişeleri yoktur.
Şarkı söyleyen yalnızca erkek ağustos böceğidir. Çünkü dişi, en güzel şarkıyı söyleyeni kendine eş seçecektir.
“Ağustos Böcekleri” hakkında ansiklopedik bilgiler:
Ağustos böcekleri sıcak bölgelerde özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinin bağlık, zeytinlik alanlarında yaşar.
Özellikleri : 3-5 cm boyunda tombul yapılı böcekler. Sadece erkek ağustos böcekleri öter. Ağustos böceğinin erkekleri, karın zarlarını titreştirerek çekirgeler gibi vızıltı şeklinde öterler. Ağustos böceği erkeklerinin, kuyruk kısımlarının yan taraflarında birer ses çıkarma organı vardır. Bu organ, oval ve şekilli zarlardan oluşan bir çeşit davul gibidir. Ses, etrafındaki kasların sarsılma şeklinde kasılma ve gevşeme hareketleriyle, zarda yarattıkları titreşimden oluşur.
Ömrü: Türkiye’dekiler 4 yıl, Amerika’daki bir çeşidi ise 17 yıl yaşar. Bir ağustos böceği doğduktan sonra toprağın altındaki bir larva olarak ortalama 4 ila 17 yıl bekler.
Evet, tam 17 yıl.
Larvalar yıllarca toprak altında kaldıktan sonra erginleşmek için topraktan çıkar, ağaç gövdelerine tırmanırlar. Amerika’da yaşayan bir türün (Tibicana septendecium) nimfaları 17 yıl sonra topraktan çıkar. Türkiye’de yaşayanlar ise 4 yıl toprak altında kalırlar. Erginler, topraktan çıktığı yaz mevsiminde, eşleştikten sonra ölür.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Kullanıcılar kişisel kullanım için site içeriğini bilgisayarlarına indirebilir veya kopyalayabilir. Bu izin, indirilen veya kopyalanan içerikle alakalı her tür kaynakça, telif veya sahiplik bilgisinin korunduğu durumlarda geçerlidir. Kullanıcılar site içeriğinden aldıkları her kopyaya bu bilgiyi dahil etmek zorundadır.
Kullanıcılar site içeriğine ekleme veya içerikte bir değişiklik yapamaz. Site içeriği kullanıcılar tarafından dağıtılamaz, pazarlanamaz ve tekrar basılamaz. Kullanıcıların yukarıda sayılanlardan herhangi birini yaptığı durumlarda, annesininmelegi.com ve üçüncü kişi ve kurumlar hukuksal yollara başvurma haklarını saklı tutar.