Doğru emzirme tekniklerini biliyor musunuz?
Doğru emzirme tekniğini kullanmak sütünüzü artırır, sizi göğüs ucu yaralarından korur!
Anne sütünün ve emzirmenin hem anne hem de bebek için faydaları saymakla bitmiyor. Bebeğin ilk altı ayında ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamini, mineralleri ve bebeğinizin büyümesi için gerekli büyüme faktörlerini içeren ideal bir besin kaynağı anne sütü ile karşılanıyor. Anne sütü ile büyütülen çocuklarda astım, alerji, çocuk diyabeti, obezite, kanser daha düşük oranlarda görülüyor. Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlığın daha az görüldüğü istatistiksel olarak ispatlanmış.
Doğru Emzirme Tekniği ile Bebek Emzirmek
Bebeğin ruhsal ve bedensel gelişiminde son derece önemli olan anne sütü için doğru emzirme biçimi çok büyük önem taşıyor. Doğru emzirme yöntemi ile anne memesindeki süt bebek tarafından tamamen emildiğinde, annenin vücudu daha fazla süt üretmeye programlanıyor. Yani anne sütünün artışın arz talep dengesinde yatıyor. Öte yandan doğru emzirme yöntemi ile anneler göğüs ucu çatlaklarından kurtuluyor.
Bebeğini doğru emzirmek için bunlara dikkat et
- Emzirmeye başlamadan önce anne ellerini yıkayarak bebeğe mikrop ve bakteri taşınmasını önlemeli, meme başını ve çevresini steril temiz su ile silmelidir.
- Anne bebeğiyle birlikte rahat, temiz ve yeterince sıcak/serin bir ortamda sırtını bir yere dayayarak oturmalıdır.Gerekirse ayaklarının altına bir yükselti koyabilir. Kalabalık bir ortam yerine anne ve bebeğin baş başa kalabileceği sakin bir ortam seçilmelidir.
- Bebeğin yüz ve bedeni kendine dönük olacak şekilde tutulmalı, bebeğin başını tutan kolu gerekirse bir yastık ile alttan desteklenmelidir. Bebeğin başı kolun iç kısmına yerleştirilip aynı kol ve elle bebeğin kalça ve bacakları kavranmalıdır.
- Emzirirken anne ve bebek rahat olmalı, anne ve bebek arasında göz teması kurulmalıdır. Ten tene temas, daha fazla mutluluk hormonu, daha fazla bağlanma, daha fazla anne sütü demek…
- Emzirmeye başlamadan önce temizlenmiş meme ucu, baş ve işaret parmakla yuvarlanarak daha belirgin hale getirilip yavaşça bebeğin üst dudağına dokundurularak bebeğin ağzının açılmasına yardımcı olunur. Boşta kalan elle göğüs C şeklinde tutulmalı, meme başı ve etrafındaki kahverengi kısma dokunmadan memenin ucu bebeğin dudağına değdirilmeli ve burnuna doğru yöneltilmelidir. Bebek ağzını kocaman açınca meme ucu ve etrafındaki kahverengi kısım sandviç gibi hafifçe bastırılarak bebeğin ağzına yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen bebeğin çenesi ile annenin göğsü arasında boşluk kalmamalıdır.
- Emzirme esnasında meme çevresinin (aerola denen meme ucu çevresinde oluşan kahverengi leke) büyük kısmı bebeğin ağzının içinde, çenesi de göğsüne dayalı olacaktır. Eğer bebek doğru yerleştirilmezse sadece meme ucunu emer, bu durum çok acı verdiği gibi emzirmeyi sürdürmekte son derece zorlanılan meme ucu çatlaklarına neden olur. Sadece meme ucu ile emzirildiği sürece memedeki süt de tam boşalmaz. Göğüs tam boşaltılmadığında da daha az anne sütü üretmeye başlarsınız. Bebek doğru yerleştirilmedi ise bebek göğüsten çekerek çıkarılmamalı, onun yerine ağzının köşesinden küçük parmakla damakların arasına girerek meme ucu nazikçe çıkarılmalıdır. Bebeğe doğru konum verildikten sonra emzirme işlemi tekrarlanmalıdır.
- Bebeğin bir memedeki tüm sütü bitirmesi sağlanmalı, diğer göğsü emerek sütünüzün tamamını almadıysa, kalan sütü süt sağma makinesi ile sağmalısınız.
- Emzirmek için yaygın olarak kullanılan 4 emzirme pozisyonu vardır. Koltuk altı pozisyonunda bebeğin vücudu annenin koltuk altına yerleştirerek başı ve ensesi elle desteklenir. Ayakları ve poposu annenin arkasına bakar. Diğer el ile anne memesi desteklenir. Bu pozisyon özellikle sezaryen sonrası veya ikiz bebekleri emzirirken uygundur. Kucak pozisyonunda, bebek annenin kucağına koyduğu yastık üzerinde yatırıp başı anne kolunun üzerine konur. Anne bebeği poposunu aynı eli ile destekler, karnını, kendi karnına doğru çevirir. Böylece bebeğin yüzü annenin memesine doğru döner. Ters kucak pozisyonunda bebeğin başı daha iyi kontrol edilir ve memeye daha kolay yaklaştırılır. Diğer elle anne memesini tutar. Yatarak emzirmede ise bir yastık annenin başının altında, diğeri de bebeğin tüm vücudunun altında olacak şekilde yerleştirilir. Bebek, karnı annenin karnına değecek şekilde yan yatırılmalıdır. Bir elle meme desteklenerek emzirilmelidir. Ancak bu pozisyonda annenin uyuyup kalması bebek için boğulma tehlikesi yaratabilir. Yatarak emziren annenin mutlaka takip edilmesi gerekir. Uyuya kalmaktan endişeleniyorsanız bebeğinizi yatarak emzirmemenizi öneririm.
- Yenidoğan bebeğiniz her istediğinde emzirilmelidir. Fakat 1.5 saatten önce bebeğinizi sakinleştirmek için emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin altının temiz olup olmadığına bakmalısınız, gazı ve uykusu olmadığından eminseniz emzirmelisiniz. Bu uyarıyı şu sebeple yapıyorum: Bebeğin midesinde sindirilmiş süt ile taze aldığı çiğ sütün karışması sonucu bebeğiniz süt kesiği kusabilir. Bu midedeki sütün ağza geri gelmesi ile mide salgıları ile asidik hale gelmiş içeriğin yemek borusunda hassasiyete ve dolayısıyla da reflü belirtileri meydana getirmesine sebep olabilir. Dolayısıyla kısa sürelerde emzirmeden önce bebeğinizin huzursuzluğunun bir başka sebebi olup olmadığına da bakmanızı öneririm.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.