Etli Kuru Fasulye Tarifi
Ağızda dağılan yumuşacık etli kuru fasulye yapmak sandığınız kadar zor değil 🙂 Şaka yapmıyorum, gerçekten sizde eti bol ve yumuşacık, en usta aşçıların yaptığı gibi bir kuru fasulyeyi bu tariften sonra rahatlıkla yapacaksınız. Bazı püf noktaları bilmeniz, eti doğru pişirmeniz için yeterli. Daha önceki etli yemek tariflerime göz attıysanız eğer etin yumuşak olması için yapılması gereken adımları detaylı bir şekilde anlattığımı görmüşsünüzdür, yani eti mühürlemeyi çoktan öğrenmişsinizdir ve artık sizde yumuşacık et pişiren bir usta olmuşsunuzdur diye umut ediyorum 🙂 Bilmeyenler için bu tarifte yine eti mühürlemeyi detaylı bir şekilde anlatacağım merak etmeyin…
İşe ilk önce kuru fasulyeyi 1 gece önceden ıslatarak başlıyoruz. Eğer 1 gece önceden ıslatmayı unutursanız en az 4 saat sıcak su içinde bekletin lütfen.
Etli Kuru Fasulye İçin Malzemeler : (4-6 kişilik)
- 400 gram kuru fasulye
- 400 gram az yağlı dana eti
- 1 orta boy soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- Tuz
- 2 çay kaşığı bal
- 2 bardak sıcak su (350 ml)
Etli Kuru Fasulye Nasıl Yapılır:
- Kuru fasulyeyi 1 gün önceden derin bir kapta üzerini 3-4 kat su kaplayacak şekilde 1 çay kaşığı bal ekleyerek bekletiyoruz.
- Ertesi gün bu suyu süzüp atıyoruz ve derin bir kap içerisinde yine fasulyelerin üzerini 3 kat kaplayacak kadar su içerisinde 1 çay kaşığı bal ekleyerek orta ateşte 35-40 dakika pişiriyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Eğer suda bekleme aşamasında fasulye çok şişmediyse ve 40 dakika pişmesine rağmen hala fasulyeler kırçıllı beyazsa veya çok fazla kabuk attıysa muhtemelen inatçı pişmeyen bir fasulye ile uğraşıyorsunuz demektir. Bu durumda pişme süresini 1 – 1,5 saate çıkarmanızı tavsiye ederim.
- Derin bir tencerede çok yüksek ateşte küp küp kestiğimiz dana etini pişiriyoruz. Ben dana eti kullandım siz isterseniz kuzu veya koyun eti ile de yapabilirsiniz. Dana, kuzu vb. et fark etmez yumuşak et pişirmenin temeli şöyledir. Etin suyunu kaybetmemesi ve yumuşak kalması için etlerin yüzeyleri tencereye temas edecek şekilde koyuyoruz (yani üst üste binmiş et parçaları olmamalı) ve asla sık sık eti karıştırmıyoruz. Çatal kullanmıyoruz. Bıçakla eti delmiyoruz. Kesinlikle tuz dökmüyoruz. Etlerin rengi değişince diğer yüzlerini tahta kaşıkla çeviriyoruz ve et suyunu salmaya başlayınca ocağı en kısık dereceye getirip, 1 çay bardağı su ve bir çorba kaşığı sirke ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz ve suyunu tamamen çekene kadar pişiriyoruz.
- Etler suyunu çekince zeytinyağını ekliyoruz ve karıştırıyoruz (bu aşamaya kadar etleri asla karıştırmıyoruz) ve ardından küp küp doğradığımız soğanları ekliyoruz ve soğanlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Tencerenin kapağını kapatın ve ara sıra karıştırın.
- Domates, tatlı biber ve acı biber salçasını ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Fasulyeyi süzüp ekliyoruz. 2 bardak sıcak suyu ve ince ince kestiğimiz sarımsakları ekliyoruz ve orta ateşte 30 dakika pişiriyoruz.
- Kuru fasulye piştiğinde en son olarak tuzu ve arzunuza göre kimyon, nane vb. kullanmak istediğiniz baharatları ekliyorsunuz.
Ellerinize sağlık, etli kuru fasulyeniz iltifatlara hazır 🙂
Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında annesininmelegi.com’a aittir. annesininmelegi.com’un yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to annesininmelegi.com regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Acaba yazdiginiz tarifi birkez okudunuz mu? Sarimsaklari nerede ekliyoruz yazmamissiniz insan yazdigini birkez okur insanlari yanlis yonlendirmemek icin ..etleri muhurlerken yag koyulacak mi hicbisey yazilmamis 10 uzerinden 0
Bu ülke sizin gibi okuyup da okuduğunu anlamayan, nezaketten nasibini almamışlarla dolu. Soru sorma biçiminiz hakaret içeriyor. sarımsak için yazıyı okuyun ve eti mühürleme de yağ eklenecek yazmadığıma göre yağ eklenmiyor demek oluyor. Soru sormak istiyorsanız soru olarak mühürleme sırasında yağ eklenip eklenmediğini sorabilirsiniz. Ama bunun yerine kaba saba yazmayı tercih ediyorsunuz. Hiç tanımadığınız birine aklınıza estiği gibi yazmak özgürlük değil.
Bu yazıyı ilkokula giden kızıma okuttum anladı. Daha sık okuyun, belki okuduklarınızı daha kolay idrak edersiniz! Size puan verilebilecek bir durumunuz yok. Haddinizi bilin yeter!
Merhabalar. Öncelikle tarif için teşekkürler, burada bir emek söz konusu. Paylaşmak sünnettir. Allah razı olsun. Bunun dışında tek sorum olacak, evde sirke yoksa etleri yumuşatabilecek başka bir alternatifimiz olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Elif,
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Evde sirke bulunmadığında yerine aşırıya kaçmamak kaydı ile limon ekleyebilirsiniz. Aynı işi görür. Sevgiler