Hamileliğin İlk Haftalarındaki Ağrılar Normal mi?
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman ve Nasıl Geçer?
Sevgili Anne Adayı tebrikler 🙂 sağlıklı, konforlu, kolay bir doğum ile bebeğine kavuşman, bebeğine sarılıp, koklaman, tüm güzelliklerin seninle olması dileğiyle. Heyecanlısın, mutlusun ve biraz da streslisin 🙂 Bütün bunlar çok normal. Hastaneden yeni eve döndün Beta HCG (kan testi) sonucunu aldın ya da evde kendi hamilelik testini yaptın. Kafanda sorular “hemen aileme haber vermeli miyim? Arkadaşım X ile paylaşmam lazım! Ayy …. mağazasında da ne cici kıyafetler vardı. Acaba kız mı erkek mi? Normal doğum yapabilecek miyim? Kalp atışını ne zaman duyarız acaba?” vb. bir sürü düşünce geçiyor ya da geçti aklından değil mi? 🙂
Hayatında hiç yaşamadığın, muhteşem, bambaşka bir deneyime hazır olmak istiyorsun ama bir yandan da korkuyorsun çünkü ağrın var ya da daha önce düşük yaşadın ve şu an huzursuzsun; senden başka kaç kişi bu durumu yaşadı, nasıl başa çıktı bilmek istiyorsun. Bu yazıyı muhtemelen yeni hamile olduğunu öğrendiğin 5. , 6. haftanda, googleda yaptığın aramalarında kasık ağrılarına çare aradığın için okuyorsun.

Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin) testi nedir?
Hamilelik belirtileri yada şüphesi olan kadınlara koldan alınan kan ile yapılan gebelik testinin genel adıdır. Beta HCG testi gebelik tanısı konulmasında en hızlı, güvenilir sonuç veren bir hormon testidir. Unutulmamalıdır ki Beta HCG testi tek başına sağlıklı bir bebeğiniz olup olmayacağı konusunda tek başına fikir vermez. Muhakkak HCG testi ile birlikte jinekologunuz (kadın doğum doktoru) ultrason muayenesi ile bebeğin sağlık durumunu değerlendirmelidir. Doktorunuz son adet tarihinize göre hamilelik haftanızla birlikte Beta HCG değerinizi ve ultrason incelemenizi değerlendirir. Doktorunuz Beta HCG seviyenizle ilgili olarak 48 saat sonra ikinci bir HCG testi yapılmasını isteyebilir. Her 48 saatte bir Beta HCG seviyesi 2 katına çıkmalıdır.
Beta HCG’nin temel görevi plasenta tam anlamıyla fonksiyonel hale gelip hormon üretimine başlayana kadar yumurtalıklardan progesteron hormonu üretiminin devam etmesini sağlamaktır. Progesteronun görevi gebeliğin yerleştiği zar tabakası olan endometriumu desteklemek ve gebeliğin düşükle sonuçlanmasına engel olmaktır. Ayrıca erkek bebekte testis gelişimini ve erkeklik hormonu yapımını uyarır.
Son adet tarihinden itibaren geçen hafta sayısına göre Beta HCG değerleri:
Gebelik Haftası Beta HCG Değeri
3 hafta 5,8 – 71,2
4 hafta 9,5 – 750
5 hafta 217 – 7138
6 hafta 1,080 – 56,000
7 -12 hafta 7,650 – 290,000
13-16 hafta 13,300 – 250,000
17-24 hafta 4,000 – 165,000
Her hastanenin referans olarak kullandığı değerler farklı olabilir. Elinizdeki test sonucunun referans aralığı bu tablodan farklı ise lütfen endişelenmeyin.
Öncelikle Beta HCG seviyen hamilelik haftana göre normal sınır değerlerde mi yoksa düşük mü bunu bilmelisin. Bu bilgiyi en iyi ve en doğru şekilde Kadın Doğum Uzmanı verecektir. Normal sınır değerlerde ise lütfen endişe etme, adı üstünde normal. Sen ne kadar rahat olursan hamileliğinde o kadar rahat geçer 🙂 Pozitif düşünmek gerçekten çok önemli.
Ve lütfen unutma
“Hamilelik bir tür hastalık değildir!”
Beta HCG seviyesi normalin çok çok üstündeyse ikiz bir gebelik olma ihtimali olabilir. Bunun içinde en iyi yöntem USG (ultrason) işlemi ile çoğul gebelik varlığını doktorunuzun kontrol etmesidir. Mol gebeliklerde kan beta hCG değerleri çok yüksek seviyelere ulaşabilir ve 2.000.000 IU/mL kadar olabilir. Bu iki durum birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Beta HCG seviyen bir miktar yada çok düşükse işte bu noktada “kanama ve ağrın var mı?” sorusu ile karşılaşacaksın. Doktorun ilk soracağı sorulardan biri bu olacaktır. Eğer kanama yoksa yada miktar olarak az ise, günde 1-2 damla gibi doktorun 48 saatte bir HCG hormonu değerinin ne kadar yükseldiğini gözlemlemek isteyecektir. 48 saat sonra yapılan kan değeri 1,5-2 katına çıkıyorsa eğer doktorun muhtemelen progesteron hapı veya iğnesi yada her ikisini birden verecektir. Hamileliğin devam edebilmesi, düşük olmaması için hormon takviyesi yapabilir doktorun.
Eğer 48 saatte bir yapılan Beta HCG testindeki değerler azalıyorsa yada çok az artıyorsa bu durumda erken gebelik kaybından yada bio-kimyasal gebelikten söz edilir. Kimyasal gebelik çoğunlukla tüp bebek tedavisi. sırasında tespit edilir. Erken gebelik kaybı ise düşük başlaması anlamına gelir. Erken gebelikte yumurta döllenip embriyo oluşur fakat rahimde tutunma aşamasını gerçekleştiremez yada bu aşamada gebelik kaybedilir.

Hamileliğin ile ilgili tüm tetkikler herşeyin normal olduğunu söylüyor….
O halde kasıklarında, yumurtalıklarında ve rahminde hissettiğin kramp ve ağrıların normal mi?
Tutunma ağrıları / yerleşme ağrılarını ben de yaşadım. Doktorum tarafından ve pek çok kaynak da 3-4 gün sürdüğü söylense de 2 hafta boyunca geceleri uykumdan uyanacak kadar şiddetli bir şekilde bu yerleşme ağrılarını yaşadım. Özellikle sürekli sol tarafımda hissettiğim ağrı, sanki adet sancısı, krampı çekiyormuşum gibi bıçak saplanıyormuş kadar şiddetliydi. Hamileliğin 4. veya 5. haftasına denk gelen bu yerleşme ağrıları, adet görmememinize rağmen sanki adet görecekmiş gibi ağrılar ve kasılmalar ile kendini belli eder. Yerleşme ağrıları sırasında sürünme/lekelenme şeklinde çok minik kanamalar yaşamanıza sebep olur. Bu durum bazı anne adayları tarafından adet gördüğü yanılgısına sebep olur.
Evet haklısın, bu ağrılar seni korkutuyor. Ben de çok korkmuştum, özellikle daha önce düşük yaşamış biri olarak, yine mi düşük oluyor? ne oluyor yarabbim diye endişelendiğimi, ağladığımı daha dün gibi hatırlıyorum. Lütfen her gün kendini yiyip bitirme, ağlama ve moralini yüksek tut. Evet ağrıyla karşılaştığın ilk gün endişelenmen çok normal ama bunu her gün bir ritüel haline getirip kendini bir kaosa sokmamalısın.
Gebeliğin ilk haftalarında kasıkta, karında hissedilen bu yerleşme ağrılarının bazıları önemsiz iken, embriyonun rahim dışında bir başka bölgede tutunmaya çalıştığında hastanede müdahale edilmesini gerektirebiliyor.
Yerleşme ağrısı neden olur?
Hamileliğin 4. haftasından itibaren kasıklarda hissedilen bu tutunma ağrısı fetusun rahme yerleşmesi sırasında vücudunuzda meydana gelen değişiklikler nedeniyle olmaktadır. Rahim genişlemeye başladığı için rahmi tutan elastik bağlar bu genişlemeye ayak uydurabilmek için gerilirler ve bu da sizin kramp şeklinde acı ve ağrı hissetmenize sebep olur. Genellikle buna yerleşme ağrısı, tutunma ağrısı, rahim içine yerleşme ağrıları, implantasyon vb. dendiğini duyacaksınız. Hamilelik süresince o kadar yeni bilgi öğreniyor ki insan gerçekten ufak bir ihtisas yapmış sayılırsınız. Hani hep derler ya anneler herşeyi bilir. Evet araştıran, merak eden anneler herşeyi bilir…
Hamileliğin ilk haftalarında yaşanan kasık ağrıları ve kramplar için ne yapılabilir?
Her ağrı, kramp veya acı hissettiğinizde ılık bir duş almak sizi rahatlatacaktır. Ben günde 3 defa duş aldığım zamanları hatırlıyorum. Artık saçlarımı şampuanlamıyordum bile. Sadece suyun altında 10-15 dakika bekliyordum. Kesinlikle doktorunuza danışmadan hiçbir ağrı kesici ilaç, krem vb. kullanmayın.
Bu dönemde yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun .
Daha önce rahim içi ameliyat geçirdiyseniz (histereskopi, polip veya kist ameliyatı, dış gebelik ameliyatı vb), bir veya birden fazla kez kürtaj olduysanız yada ilk hamileliğiniz ise kasıklarınızda bu ağrıyı hissediyor olabilirsiniz. Tabii bütün bunları yaşayıp hiç ağrı hissetmeyenler kişiler de olabiliyor. Unutmayın hamilelik 2*2=4 diyebileceğimiz kadar basit, net ve standart bir süreç değil. Her hamilelik kişiye özel, hatta 1. hamileliğiniz ile 2. veya 3. hamileliğiniz hiç birbirine benzemeyebilir.
Eğer ağrılarınız dinlenmenize, yatmanıza, duş almanıza rağmen geçmiyorsa yani bütün gün hiç ara vermeden sürüyorsa, ateşiniz varsa(38 üstü) doktorunuzla görüşmelisiniz. Kriz şeklinde günde 1-3 defa geliyorsa ve dinlenmekle, duş ile geçiyorsa lütfen paniklemeyin. Bazen 2-3 gün içinde bazende 2 haftada tamamen yok oluyor bu şikayetler ya da zamanla ağrının şiddet ve derecesi azalıyor.
Hamileliğin 3. ve 4. aylarından kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilebilir. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir. (Round ligament ağrısı) Rahmin büyümesine bağlı gelişen round ligament ağrısı genellikle sağ tarafta rastlanır fakat her iki tarafta da olabiliyor. Kabızlık, şişkinlik ve gaz da karında rahatsızlık ve ağrı şikayetlerine sebep olabilir.
Hamilelikte (Gebelikte) kabızlık sorunu yaşamamak için lifli (posalı) gıdalar, sebze ve meyve, bol su tüketmelisiniz. Ve tabii her gün en ez 40 dakika 1 saat yürümeniz sindirim sistemi ve bağırsak sağlığınız için çok önemli. Kabızlığa yol açan gıdalardan uzak durmanız sizi rahatlatacaktır. Muz, çikolata, kahve, kola ve aşırı çay tüketimi, çok fazla şekerli gıdalar, aşırı baharatlı yiyecekler kabızlığa neden olur. Karanfilde özellikle çaya atılan yada suda bekletilip içilen karanfil suyu da kabızlık yapar.
Hamileliğinizin keyifle tamamlanmasını, minik yavrunuza sağlıkla kavuşmanızı dilerim.
Herşey gönlünüzce olsun.
Hamilelik Belirtileri yazımı inceleyip daha fazla bilgi almak istersen aşağıdaki görseli tıklayabilirsin

Bebek hazırlıklarına heyecanla başlamış sevgili anneler, bu yazılarım da ilginizi çekebilir:
Hafta Hafta Hamilelik Takibi Yazıları
Bebek Hazırlıkları: Doğum öncesi hazırlıklar
Bebek Hazırlıkları: Anne ve Bebek Bakımı için tüm ihtiyaçlar
Bebek Hazırlıkları: Bebek Odası Hazırlıkları
Bebeğiniz için mutlaka bir dönence alın.. neden mi? Gaz sorunundan kurtulmak için.. mutlaka okuyun!!
Bebek Hazırlıkları ile ilgili tüm yazılar için tıklayın
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Ağrıdan duramadım yaklaşık 4 5 gündür. Evet o kadar çok yazı okudum şu kısacık sürede o kadar çok bilgi ediniyor ki insan endişeden. Ağrısız uyandım bugun, acaba diyor insan acaba hamile değil miyim? Ama göğüs kahverengilerinde genişleme var, bugun ağzımda acı su ile uyandım. Yukarı da ki yazınız bana bir umut oldu şuan, olabilirim diyorum. Çok şükür hamile olabilirim. Adet günümü bekliyorum. Umarım her hakeden anne adayı dileğine kavuşur. Annelik kutsal annelik mühim. Yazınız için; bu denli bizleri aydınlattığınız için, çok teşekkür ederim.
Sevgili Serap, ne güzel yazmışsın. Hamileliğin ilk haftalarındaki ağrılar çoğu zaman endişeye yol açsa da, o kramplar minik lekelenmeler harika hamilelik haberinin bir işareti oluyor. Corona salgını ile çok belirsiz günler yaşadığımız şu günlerde çok neşeli, hayat dolu bir mesaj bırakmışsın. Neşe dolu, umutlu kal, bu ruh hali ile eminim çok mutlu, keyifli neşeli bir bebeği yetiştireceksin. Tatlı hamiş, keyifli bir hamilelik geçirmeni ve bebeğini sağlıkla kucağına almanı diliyorum. Sevgilerimle.
Bilgi için teşekkür ederim
Ne huzurlu ne açıklayıcı bi yazı olmuş. Tüm bu gerçekleri daha önceden yaşamış ve deneyim etmiş biri olarak ben biraz tedirgin olmuştum.yazınız içime su serpti Teşekkürler
merhaba bn 5 aylik evliyim 3 gun iliskiye girmedim 4. gün iliskiye girdigimde lavaboya gittigimde iki damla kan geldi be ardindan açik pembe akintim oluyo ve kasik agrilarim var belim ayaklarim agriyo adetime 2 hafta var adet sancisi gibi acaba neden oluyo
Merhaba Eda,
Bir kadın doğum uzmanına görünmeni öneririm. Tarif ettiğin durum rahim ağzında bir iltihaba işaret ediyor olabilir. Umarım bir sağlık sorunu değil de yerleşme kanamasıdır, ama tedbiren bir doktora görünmekte fayda var. Sevgiler
Benimde 1.kan değerleri düştüğü için düşük oldu 2.hic sıkıntısız doğum yaptım şimdi adetim bir hafta geçti kan tahlili yaptırdım beta hcg 27 gösterdi doktor değerler düşük dedi 2 gündür kasık agirisi ve kahverengi lekelenme var ne yapacağımı şaşırdım
Merhaba Yorgun Anne,
Menstruasyondan 1 hafta geçtikten sonra beta hcg değerinizin daha yüksek olması gerekir. Ama en doğru yorumu elbette doktorunuz yapabilir. Sevgiler
yaziniz cok guzel olmuş ellerinize saglik tamda aradigim şeydi
Merhaba Şenay,
Öncelikle tebrik ederim, yazıdan faydalanmana çok sevindim. Bir nebze de olsa umarım tutunma krampları yüzünden endişelerin hafiflemiştir diye diliyorum. Bebeğini sağlıkla kucaklamanı dilerim. Sevgiler.
NE KADAR GÜZEL ANLATMISSINIZ HAMİLELEĞİMİN 5.HAFTASINDAYIM DAHA COK YENİ VE KASIK AGRILARIM BENI COK ENDİŞELENDİRİYORDU. SİMDİİ DUA EDİP HUZURLU BİR SEKİLDE DUS ALIP DİNLENMEK İSTİYORUM COK RAHATLATTI YAZINIZ ALLAH RAZI OLSUN
Merhaba,
Yazımın sizi rahatlatıp, içinize su serpmesine çok sevindim. Anneler mutlu ve keyifli olsun ki bebişler de keyifle mutlulukla sağlıkla annelerinin güvenli karnında gelişsin büyüsün. Sevgiler.
İçime şu serpildiğini hissettim resmen teşekkürler yazılarınız için ❤ bebeğinizi sağlıkla büyütün inşallah ❣ peki yumurtlama döneminden itibaren mı yaşadiniz bu ağrıları ben 8 gündür yaşıyorum alıştım galiba artık bel ve kasık ağızlarına
Merhaba Fulya,
Benim yumurtlama öncesi ve sırasında başlıyor ağrılarım. Endişelerinizden kurtulmanıza sevindim. Her anne adayı bu yerleşme ağrılarını yaşıyor az ya da çok ama elbette insanı çok endişelendiriyor. Sevgiler
Cok rahatladim:)supersiniz tesekkurler
Merhaba Ayşe,
Özellikle hamileliğin ilk dönemindeki yerleşme ağrıları anneleri oldukça endişelendiriyor, bu bakımdan bu yerleşme ağrılarına açıklık getiren yazım ile bir annenin rahat nefes almasından büyük mutluluk duyuyorum. Hamileliğin boyunca hafta hafta hamilelik yazılarımız sana yol gösterici olacaktır. Mutlaka hafta hafta hamilelik yazılarımıza göz at. Rahat bir hamilelik geçirmen dileği ile,
Sevgiyle Kal