Hamileliğinizdeki beslenme alışkanlığınız ve tükettiğiniz gıdalar sütünüzün kalitesini ve miktarını belirler
Doğumunuzun akabinde etrafınızı sarıp, her durumda sütünüzün yetmediğini iddia edenlere inat, “bilim” der ki, her annenin ürettiği süt bebeğinin tüm ihtiyaçlarına uygun en ideal içeriğe sahiptir. Doğumundan sonra yetersiz beslenen anneler de iyi kalitede süt üretir. Çünkü vücudunuz doğum yapmış annenin her öğünde tükettiği besinleri anne sütüne dönüştürmek yerine, hamilelik boyunca annenin vücudunda biriken stokları kullanarak süt üretir. Çok şükür ki bilim var :)Bu bilgiler ışığında sağlıklı hamilelik için, sağlıklı beslenmelisiniz. Hamilelik sürecinde size her önerilen niteliksiz gıdaları sınırsızca tüketmeyin. Niteliksiz gıdalar derken, hamur işi, rafine şeker içeren pastacılık ürünleri, transyağ içeren atıştırmalık ve cipler, ambalajlı market ürünlerini kastediyorum. Örneğin canınız çok tatlı istiyor, o zaman 5 dakikada hazırlayıp pişirerek tatlı krizini sonlandırmak için granola tarifime bakabilirsiniz. Hamileliğiniz sürecinde yaşadığınız kabızlık gibi sorunları önlemek üzere içinde yulaf ezmesi içeren granola, kaliteli meyve şekeri ve doğal içeriği ile tatlı krizleriniz için ideal bir tatlı örneğin. Aman hiç tatlı yemeyin demiyorum, tükettiğiniz ürünler için hep şu soruyu sorun bu ürünün benim ve bebeğimizin sağlığına bir faydası var mı? Bir de, tükettiğiniz niteliksiz gıdalar sebebiyle doğumunuzdan sonra fazla kilolarla başetmek de kafanızı kurcalayan ve sizi üzen konular arasına katılmasın.
Ramazan bayramı dolayısıyla bir araya geldiğim orta yaşlarını geçmiş eski bilenler kadın grubu ile eskiler derki diyerek başlayan sohbette, hamilelikte canınız transyağlı cips çekiyorsa buna bebeğin ve sizin ihtiyacınız olduğunu iddia ettiler. Ağzım açık kaldı. Vücudumuzun bu tür gıdalara ve içerdikleri ürünlere ihtiyaç duyacak bir altyapısı bulunmamaktadır. Protein eksikliğiniz, kan değerlerinizde düşüklük varsa mesela, canınız et ve kan yapıcı maddeler içeren yiyecekler ister. Artan kalsiyum ihtiyacınız sebebiyle canınız yoğurt, ayran ve yeşil yapraklı taze sebzeler çeker. Canım cips istiyor diyen kişi sadece pis boğazlık yapar. Vücudunuzun gereksinim duyduğu maddeler bu ürünlerde yoktur ve dolayısıyla canınız bunları çekmez… Ayrıca sigara içen anne adayları malesef bile bile bebeğinizi zehirliyorsunuz, anne strese girmesin diyerek sigaraya izin veren doktorlar size ise hiç inanamıyorum. Sİgara içen bir anne, anne adayının yediği içtiği en kaliteli ürünlerden faydalanması mümkün değil, kanınızda gezen karbonmonoksit kan yapıcı alyuvarlarınızı bağlar ve öldürür. Vücudunuz da sizi hayatta tutmak için uğraşır durur. Fazla lafa gerek yok. Siz hala sigara mı içiyorsunuz!
Yazının içeriğine bakarak şöyle bir yanılsamaya da kapılmayın, aa vücudumda bebeğim için yeterince stok var, o zaman ben hemen diyete başlayayım, aç gezeyim hemen fazlalıklardan kurtulayım diye anlaşılmasın! Hamileliğiniz süresince vücudunuzun tuttuğu stok, vücudunuz en zor şartlarda dahi süt üretebilmek içindir! sizin doğumdan sonra bir diyet programı ile aç gezmeniz için değil!
Hamilelikte beslenme ve doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?
Uyarayım; benim biraz çenem düşüktür. Yazıları ve muhabbeti uzatırım biraz. Hamilelikte sağlıklı beslenme üzerine uzun bir yazı yazdım. hafta hafta hamilelik yazılarımda da haftalık olarak beslenme önerilerine yer veriyorum, bu yüzden burada uzatmamak için çırpınacağım. Hamileliğiniz esnasında bulantılarınız ve bazı besin gruplarına karşı oluşan hassasiyetiniz sebebiyle anne karnındaki bebeğinizin eksik beslendiğine dair sakın üzülmeyin, anne karnındaki bebeğiniz tüm ihtiyaçlarını sizin stoklarınızdan karşılar. Sizin hamileliğiniz sırasında sağlığınızı korumak için yapmanız gereken şey, yiyemediğiniz gıdalarda bulunan besin öğelerini başka gıdalar yoluyla almaya çalışmak olmalı. Örneğin et yiyemiyorsanız mercimek yiyin vs. Et yiyemiyorsanız pasta yemeyin 🙂
Doğumunuzdan itibaren etrafınızda sütünüzün yetersiz kaldığını düşünmeden pervasızca söyleyen bir sürü kişi olacak. Ve hayli şaşıracaksınız, en eğitimlisinden en eğitimsizine ne çok insan varmış sizin yetersizliğinizi ağzına pelesenk eden… İşte boş konuşan Türk milletinin en net anlaşıldığı dönemdesiniz. Sonra siz kızınca bunu lohusalığa verirler. Empati sıfır, ağzından çıkanı duymayan, fakındalığı sıfır… Bebeğiniz biraz uzun ağlasa, biraz mızmızlansa, uykusu kısa sürse vesaire her durumu fırsata çevirip sütünüzün yetersizliğini konu edecekler. Bunları yazarken hala o günlere gidip bunu söyleyen kayınvalide kayınpeder, komşular, sokaktaki teyze, dede, amca vesaireye nasıl katlanamadığımı hatırlıyor, ve hala düşündükçe öfkeneliyorum. Bebeğine yeterince bakamamak endişesi ile yaşayan bir anneye yapılacak şey değil!
Doğumunuz ile birlikte dinlenmeye, iyileşmeye, yaralarınızın kapanmaya çalıştığı lohusalık ve sonrasındaki dönemde süt üreten, yeni hayatına adapte olmaya çalışan vücudunuza düzgün bakmanız ve sağlığınızı koruyacak şekilde düzgün beslenmeniz gerekiyor. Özetlemek gerekirse, hamileyim ya da emziriyorum diyerek aşırı şekerli, hamurişi gıdaların süt üretimi ile ya da bir hamilenin ve taşıdığı bebeğin ihtiyaçları ile ilgisi yok. Hem sağlığınızı güçlü tutmak hem de sütünüzün kalitesi için, yulaf ezmesi, kaju, pazı, kabak çekirdeği, fındık, badem, hurma, mango, kayısı, badem, hurma, kuşkonmaz, havuç, çörek oyu, dereotunu yiyeceklerinizde bol bol kullanın. Doğumunuzdan sonra daha kaliteli beslenmek üzere: Emziren anneler için beslenme önerilerime gözatın!
Değerli anne, sütünüzün niteliği ile endişelenmeyin, daha sık aralıklarla emzirerek sütünüzü artırmayı hedefleyin. Günlük 3 litre su tüketimi, protein, vitaminler ve mineraller yönünden dengeli beslenmek ile kendi sağlığınızı koruyup, endişelerinizi aşarak, bebeğinize istediğiniz kalitede süt verebilirsiniz. Sütünüzün miktarı ile ilgili endişeliyseniz “Süt Yapan Yiyecekler” yazımızı okuyun!
Ben bu yazıları okudum dediklerinizi uyguluyorum ama birileri benim sütümün kalitesinden dem vuruyor beni üzüyor diyorsanız, hala sütünüzün kalitesi ile ilgili endişeli iseniz Anne sütünün kalitesi nasıl anlaşılır yazıma göz atmak için tıklayın!
“Yukarıda yeralan metin bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.”
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.hamilelikte ilk 3 ay beslenme hamilelikte beslenme listesi hamilelikte beslenme hafta hafta hamilelikte beslenme önerileri hamilelikte beslenme nasıl olmalı hamilelikte beslenme programı nasıl olmalı gebelikte beslenme hamilelikte sağlıklı beslenme All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.