Hamilelikte 30. hafta hafta gebelik hamilelik
(Hamilelikte, 29+0, 29+6. Günler)
Hamilelikte 30. hafta itibariyle bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 36-40 cm, kilosu ise 1.080-2.000 gramdır.
Son 10 haftanız kaldı 🙂 Heyecanlısınız değil mi? Minik kızınız veya oğlunuz ile tanışmaya az kaldı! Bebeğinizin ismi belli mi, yoksa düşünmeye devam mı ediyorsunuz? Doğum yapacağınız hastaneyi belirlediniz mi? Bebek hazırlıklarına başladınız mı? Bir listeniz var mı? gibi gibi bir sürü soru ile baş etmeye çalışıyorsunuz. Sakın keyfinizi kaçırmayın, bunlar o kadar tatlı meşgaleler ki huzur içerisinde yavaş yavaş hepsini halledeceksiniz.
Gebeliğin 30. haftası ile birlikte her şey mükemmel, hiç ağrı sızı yok demek isterdim ama şikayetleriniz artmaya devam edecek. Mide yanması ve uykusuzluk en sık rastlanan 2 sorundur. Mide yanmasını engellemek için muhakkak doktorunuzla görüşün. Ayrıca sırt üstü yatarken altınıza yastık koymanız gövdenizin yükselmesini ve dolayısıyla mide asidinin yemek borusuna gitmesini önler. Gebelik şikayetlerini olabildiğince azaltmanın ve geç yaşamanın bir diğer yolu da dengeli beslenme, bol su tüketimi, iyi bir duruş, ideal kilo, egzersiz ve kaliteli dinlenme zamanıdır.
Geceleri el ve kollarınızda uyuşma ve karıncalanma şikayeti ile uyanabilirsiniz. Eger kol ve ellerinizde şiddetli ağrı ve his kaybı yaşıyorsanız muhakkak doktorunuz ile görüşün. Doktorunuz muhtemelen el ve ayaklarınız için masaj kremi ve uygun egzersizlerle ilgili bilgi verecektir. Karpal Tünel Senromu hamileliğin bu haftalarında ortaya çıkabilir. Bu geçici veya kalıcı bir durum olabilir. Doğum sonrası geçici ve kalıcı olup olmadığı netleşecek. Hamileliğimin 30. haftasında ellerimde hareket ve his kaybı olduğu için doktorum bana tamamen bitkisel bir krem ile günde 1 defa masaj yapmamı önerdi. Bazı doktorlar bileklikte verebiliyor şikayetleri azaltmak için.
Hamileliğinizin bu döneminde ayaklarınızda şişme olabilir. Biraz erken bir dönem ama korkulacak bir şey gayet normal, eğer ayak parmaklarınız şişiyorsa ve ayak bileğiniz ödemden kaybolup, görünmez bir hal alıyorsa eğer korkmayın. Bazı vücutlar ne yazıkki ödeme ve şişliğe daha yatkın olabiliyor. Benim hamileliğimin 29. haftasından itibaren ayaklarımda şişmeler başlamıştı. Günde 3-3,5 km normal bir tempoda yürüyüş yapmak (ben spor salonunda koşu bandında her gün düzenli yürüdüm), çok sıcak ortamlardan ve çok sıcak içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Ayağınızı soğuk su dolu bir leğende bekletmek, ayağınıza masaj yaptırmak (burada görev eşlere düşüyor bayanlar :)), geceleri uyurken ayağınızın altına yüksek bir yastık koymak, gün içerisinde sürekli aynı pozisyonda kalmamak, bacaklar aşağı sarkık bir şekilde uzun süre oturmamak, ayakta uzun süre kalmamak ve bol su içmek dikkat etmeniz gereken diğer ayrıntılar.
İçinizde büyüyen minik çocuğunuz için bütün bu şikayetlere katlanılır, haydi şikayet etmeyi bırakın 🙂 Kendinizi olumsuz duygulardan uzak tutun, özellikle yalnız kalmamaya özen gösterin. Çok fazla yalnızlık şikayetlerinizi kafanızda fazla büyütmenize sebep olur bu nedenle eğer ailenizden çok uzakta yaşıyorsanız, kırsal bir bölgedeyseniz veya yurt dışındaysanız muhakkak kendinize bir meşgale bulun. Örneğin; örgü örmek, resim çizmek, kitap okumak, yoga yapmak gibi. Temiz havada yarım saatlik yürüyüşleri ihmal etmeyin her gün egzersizlere devam.
Hamilelikte 30. hafta itibariyle doğuma kadar bebeğinizin hareketlerini daha dikkatli bir şekilde izlemelisiniz ve saymalısınız. 1 saatte kaç kez hareket etti? veya 10 tane hareketi x dakika veya x saatte yapıyor gibi sayısal bilgileri yakından takip etmenizde fayda var. Eğer bebeğiniz az hareket ediyorsa tatlı bir şey yedikten sonra ne kadar hareket ettiğini sayın. Tatlı bir şeyler yemenize rağmen veya eskisine göre bebeğinizin hareketlerinde ciddi bir azalma varsa doktorunuz ile görüşün.
Sık sık idrara çıkıyor olabilirsiniz, bu durum normal. Bebeğiniz büyüdüğü için idrar kesenize baskı yapıyor. Rahatlamak için sol yanınıza yatarak bebeğin pozisyon değiştirmesini sağlayın. Ayrıca her tuvalete gittiğinizde temizliğinize dikkat edin, iç çamaşarınızı her gün değiştirin, çok sıcak zamanlarda günde 2-3 kez değiştirin, tuvaletinizi yaptıktan sonra arkadan öne doğru silmeyin bu anüs çevresindeki mikropları vajinaya taşımanıza sebep olur, bu nedenle önden arkaya olacak şekilde temizleme ve silme işlemini yapın. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için tüm idrarınızı boşaltmaya çalışın, hamilelik nedeniyle düz kaslar yavaşladığı için idrar kesesinde genelikle bir miktar idrar kalır bu da bakterilerin üremesi için ideal ortamı oluşturur. İç çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra ütüleyerek hijyen sağlayın.
Yandaki ultrason görüntüsünde 30. gebelik haftasında, anne karnında gülümseyen bir erkek bebek fotografı görüyorsunuz. 3d-4d teknolojisi ile görüntülenmiştir.
hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik hamilelik 30 Hafta Hamileliğiniz Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi 30Haftalık Gebelik ultrason görüntüleri
Bebek hazırlıklarına heyecanla başlamış sevgili anneler, bu yazılarım da ilginizi çekebilir:
Bebek Hazırlıkları: Doğum öncesi hazırlıklar
Bebek Hazırlıkları: Anne ve Bebek Bakımı için tüm ihtiyaçlar
Bebek Hazırlıkları: Bebek Odası Hazırlıkları
Bebeğiniz için mutlaka bir dönence alın.. neden mi? Gaz sorunundan kurtulmak için.. mutlaka okuyun!!
ya da hafta hafta hamilelik hafta hafta hamilelik hafta hafta hamilelik
Bebek Hazırlıkları ile ilgili tüm yazılar için tıklayın
hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik hamilelik 30 Hafta Hamileliğiniz Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi 30 Haftalık Gebelik gebelik ultrason görüntüleri
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Kullanıcılar kişisel kullanım için site içeriğini bilgisayarlarına indirebilir veya kopyalayabilir. Bu izin, indirilen veya kopyalanan içerikle alakalı her tür kaynakça, telif veya sahiplik bilgisinin korunduğu durumlarda geçerlidir. Kullanıcılar site içeriğinden aldıkları her kopyaya bu bilgiyi dahil etmek zorundadır. ultrason görüntüleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik
Kullanıcılar site içeriğine ekleme veya içerikte bir değişiklik yapamaz. Site içeriği kullanıcılar tarafından dağıtılamaz, pazarlanamaz, yayınlanamaz ve tekrar basılamaz. Kullanıcıların yukarıda sayılanlardan herhangi birini yaptığı durumlarda, annesininmelegi.com ve üçüncü kişi ve kurumlar hukuksal yollara başvurma haklarını saklı tutar.