Bulantı ve kusma spesifik bir hastalık olmadığı halde gebelikte çok sık karşılaşılan bir problemdir. Gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma görülme oranı yüzde 50 ila 90 arasındadır. Hastaların yüzde 90’ı gebeliğinin ilk üç ayındadır.
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?
Hamilelikte mide bulantısı ve kusma özellikle hamileliğin 4-14. haftaları arasında sık görülen şikayetlerdendir. Hamilelikle birlikte değişen hormon salgıları ve hormon düzeyleri bulantı ve kusma gibi şikayetlere sebep olur. Bu şikayetler genellikle son regl döneminden 4 – 6 hafta sonra başlar. 8.-12. haftada zirveye ulaşır ve daha sonra giderek şiddetini kaybeder. Gebeliğin ilerlemesiyle genellikle 14. haftadan sonra bulantı ve kusma çoğu zaman hafifleyerek kaybolmakta ve tedaviye gerek kalmamaktadır.
Hamilelikte mide bulantısı sabahları daha yoğun olabilir ve hamilelik ilerledikçe hafifler. Bulantı ve kusmanın şiddeti kişiden kişiye göre değişebildiği gibi, aynı kişinin hamilelikleri arasında bile farklılıklar olabilir.
Gebelikte özellikle ilk aylarda kokulara karşı bir hassasiyet artışı olur, bu da bulantı ve kusmaları arttırır. Bunun için özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümlerden mümkün olduğunca uzak durun. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın.
Hamileliği sırasında kokulara hassas olan anne adaylara, özellikle hamileliklerinin ilk üç ayında su bazlı olmayan boyalar rahatsızlık verebiliyor. Bu nedenle boya yapılan yerden 24-48 saat uzak durmakta fayda var. Hamilelikte kokulara karşı ayrıca duyarlılık oluşacağından, ilk üç ayda özellikle ağır bulantısı olan hamileler bu konuda çok dikkatli olmalıdır.
Gebelikte hastaneye yatışı gerektirecek kadar dirençli bulantı kusma olması durumuna tıbbi olarak ‘Hiperemezis gravidarum’ denmektedir. Bu durum her 1000 gebelikten yaklaşık 3-10 gebede görüldüğü tahmin edilmektedir. Kaybedilen sıvının yerine konması ve sıvı elektrolit dengesinin düzenlenmesi için doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?
Hamilelikte yaşanan mide bulantısı ve kusma çoğu durumda kendiliğinden hafifler ve zamanla kaybolur. Ancak bulantı ve kusma bazen çok güçlü görülebilir, anne adayının günlük yaşamını bozabilir, fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Bütün bunların yanısıra yaşanan su kaybı sebebiyle olası elektrolit bozuklukları, dehidrasyon yani susuz kalma ve diyafram spazmı nedeniyle anne karnındaki bebeğin gelişiminin bu sürede daha sık takibi gerekir.
Hamileliklerinin ilk döneminde yoğun bulantı yaşayan anne adayları bebeklerinin yeterli beslenememesinden endişelenirler. Bebeğiniz anne karnında, bu yoğun bulantı ve kusma dönemini sizin kadar şiddetli yaşamaz, anne karnındaki bebek annenin mevcut vücut stoklarından tüketerek gelişimine devam eder.
Hamilelikte bulantı ve kusma nedeniyle istediği gibi beslenemeyen anne adayları bu durum karşısında kendilerini üzmemeli. Büyük kıtlık döneminde Hollanda’da doğan bebekler araştırıldığında, kıtlık döneminde annelerinin sağlıklı beslenememesine rağmen bebeklerde ölçülen sonuçlar tahminlerin dışında çok iyi çıkmıştı. Yiyecek maddelerine erişimin çok kısıtlı olduğu o dönemde dünyaya gelen bebeklerde sakatlık oranı, ölüm hızı ve doğum ağırlıkları dünyanın diğer bölgeleri ile aynıydı. Çünkü bebekler kıtlık döneminde sağlıklı beslenemeyen annelerinin depolarını kullanarak hayata tutunmayı başarmışlardı ve sağlıklıydılar. Eldeki bu verilere bakarak, bulantı ve kusma dolayısıyla zorlu bir hamilelik dönemi geçiren ve yeterince beslenemeyen anne adaylarının da bu duruma çok fazla üzülmemesi gerekir.
Hamileliklerinde bulantı ve kusma sorunu yaşayan anneler bu dönemde doğal yöntemlerle bulantı ve kusmanın önüne geçmek ister. Yaşadığınız bulantı ve kusma sizin ve bebeğinizi hayati yönden etkilemeyecek şiddetteyse, sabahları uyandıktan sonra baş ucunuzda duran sağlıklı ve organik galeta veya çubuk krakerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır.
Zencefil, artık hepimizin bildiği gibi, en etkili kusma ve bulantı önleyici. Bulantı için zencefilli krakerler ve zencefilli tarçınlı az şekerli bisküviler bulantınızı frenleyecektir. Ayrıca zencefil, karanfil, tarçın ile birlikte midedeki sorunların giderilmesine yardımcı olacaktır. Karanfil, tarçın ayrıca mikroplara karşı mücadelede yardımcı olacaktır. Melisa hem karındaki şikayetlerin giderilmesine yardımcı olacak hem de sizi rahatlatacaktır. Bu önerilerimizi doktorunuzla da paylaşarak kullanmaya karar vermelisiniz.
Hamileyken ilk dönemlerin çekilmez dostu. Bazen sonlara doğru da oluyor.