Kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?

0
Kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?

kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı adem güneş

Kreşe başlamak, çocuğun hayatındaki her başlangıçta olduğu gibi hem çocuk hem de aile için zorlayıcı olabiliyor. Süreci kolaylaştırmak için anne-babaların alabileceği önlemlerin başında, çocuklarını uzun süreli ayrılığa hazırlamaları geliyor. Uzmanlara göre, çocuktan ayrı kalınacağını gizlememek ve önceden mutlaka paylaşmak gerekiyor.

Anaokuluna başlama süreci çocuğun hayatındaki her yeniliğin başlangıçta olduğu gibi zorlayıcı olabilir. Okul ortamı, çocuğun mizaç özellikleri, anne-babanın tutumu, çocuğun anne ile olan bağlanma ilişkisi bu süreci belirleyebiliyor.

en iyi bebek şampuanı egzamaya iyi gelen bebek şampuanı en temiz içerikli organik bebek şampuanı en kaliteli bebek şampuanı annelerin tavsiye ettiği bebek şampuanı çocuk doktorlarının tavsiye ettiği bebek şampuanı

Çocuğunuzu aileden ayrı kalmaya alıştırmak gerekli

İlk defa anne-babadan ayrılacak olan çocuğun uzun süreli bir ayrılıkla başa çıkabilmesi için öncesinde sistematik olarak kısa aralıklarla aileden ayrı kalmaya alıştırması gerektiğini vurguladı. Bu adım adım kısa ayrılıklarda kreş size yardımcı olacaktır.

  • Çocuğunuzla okul malzemelerini ve okul giysilerini birlikte beğenerek satın almak çocuğunuzun okula gitmek için motivasyonunu artırabilir.
  • Gideceği okulda sınıf arkadaşlarından tanıdığınız çocuklar varsa okul başlamadan önce çocuğunuzun onlarla arkadaşlık kurmasını, birlikte vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Anaokulunu çocuğunuzu mecburi sebeplerden dolayı bıraktığınız bir yer olarak görmek yerine, çocuğun gelişimini destekleyen bir yer olarak görmeli ve bakış açınızı değiştirmelisiniz.

Tedirginliğiniz çocuğunuza yansır

Genelde ailenin okulla ilgili tedirginlikleri çocuğa da yansıyor. Vücut dilinizle de olsa bu tereddütleri çocuğa hissettirmemelisiniz.

mumsy natural doğal balm stick BOO BOO stick herşeyin en doğalını tercih ettiğimiz çocuklarımızın günlük olarak kuruyan dudakları, sinek ısırıkları, minik sıyrıklar ve çizikleri için...

 

Eve yeni bir bebek geliyorsa, kreşe başlatma tarihini ertelemeyin

Kreşe başlamasını planladığınız çocuğunuz için kreşe başlama tarihini eve kardeş geldikten sonraya bırakmayın. Yeni kardeşi olan çocuklar kreşe başlatıldıklarında kendileri evden uzaklaştırmak üzere kreşe yollandıkları duygusuna kapılır. Bir bebek bekliyor ya da planlıyorsanız, kreş çağındaki çocuğunu bekletmeyin. Kardeşten önce kreşe başlayıp adaptasyonu sağladığınız çocuğunuz kardeş travmasını da daha kolay atlatır.

Kreşin ilk günlerinde neler yapılmalı?

Anaokulu/kreşin ilk günleri alışma ve adaptasyon açısından önemli. Alışma sürecinde aşağıdaki önerilerim işinize yarayabilir.

  • Çocuğunuzdan ayrı kalacağınızı gizlemeyin, önceden mutlaka bilgilendirin.
  • Bazı çocuklar anneden bazı çocuklar babadan daha zor ayrılmaktadır, çocuğu okula bırakacak kişi kolay ayrılabileceği bir kişi olmalıdır. 
  • Vedalaşmayı çok uzun tutmamaya özen gösterin.
  • Çocuğunuz sizden ayrılırken ağlayabilir. Burada önemli olan nokta, sizin okuldan ayrılmanız sonunda çocuğun ağlamasının bitmesidir. Gün boyu süren ağlamalar oluyorsa bir uzman desteğine başvurulmalıdır.
  • Aileler zorlu süreçle karşılaştıklarında çocuğun okuldan uzak kalmasına izin vermemelidir. Evde kalma süresi uzadıkça okula dönüş daha da zor bir hale gelmektedir.

mumsy natural en iyi pişik kremi

 

Okul korkusu ya da okul reddi durumlarında:

  • Korkutma, tehdit, şiddet kullanılmamalı, yargılama yapılmamalıdır.
  • Çocuk, kreşe gitmediği sürece, kreşe başlama güçleşir. Ailenin “Bir süre bekleyelim, geçer belki” yaklaşımı yanlıştır. Sorun daha da büyür.
  • Çocuk, onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip onu anlamaya çalışmak en doğru yaklaşımdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak gerekir.
  • Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çalışılmalıdır.
  • Ailenin, çocuğun okula devamıyla ilgili kararlı olması gereklidir. Fakat çocuğa, bu sorunun tüm aileyi ilgilendirdiği, sadece çocuğun sorunu olmadığı hissettirilmelidir.
  • Öğretmen ve ailenin sıkı iş birliği içinde olması gereklidir. Öğretmenin güven verici ve zorlayıcı olmayan tarzı önemlidir.
  • yaz okulu çocuk etkinlikleri çocuk atölyeleri ücretsiz çocuk etkinlikleri

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz