Lohusa kadına eşi nasıl davranmalı?

1
Lohusa kadına eşi nasıl davranmalı?

Lohusa kadına eşi nasıl davranmalı?

Kıymetli eşin, sevgilin çocuğunuzu yeni doğurdu. Eşini, yaşadığı süreci anlamak, eşini nasıl destekleyebileceğini ve hayatınızın bu dönemini daha mutlu ve huzurlu hatırlamanızı sağlayacak önerilerimi paylaştığım yazıma göz atın. 

Lohusalık Süreci ve lohusa kadının eşine ve çevresine tavsiyeler…

Lohusalık dönemi

Lohusalık / loğusalık; doğumdan sonraki 6 hafta (42 gün)’de hamileliğin kadında yarattığı fiziksel ve ruhsal değişimlerin, hamilelik öncesine haline dönmesi için geçen süreçtir. Bu süreç her organ ve sistem için farklı zamanlar alır. Bu süreçte annenin bedeni hızla bebeğini besleyecek yeni düzene geçmek için de olağanüstü bir değişim yaşar.

Lohusa ne demek?

Lohusa yeni doğum yapmış kadın demek olarak özetlenebilir. Lohusalığın öncesi, sırası ve sonrası kadın için türlü farklı zorluluklar barındırır. Lohusanın yeni hayatına adapte olması için de süreye ve bakıma ihtiyacı vardır. Doğuma kadar geçen 9 ay boyunca anne, bebeğin anne karnındaki sağlıklı gelişimi için tüm ihtiyaçların vücudundan bebeğine aktarır. Zorlu bir doğum süreci ve doğum sonrası lohusalıkta iyileşme ve toparlanma döneminin yanısıra bebeğin bakımı ve beslenmesine adaptasyon süreci yaşar. Lohusa psikolojik ve bedensel olarak ortaya çıkan birçok yeni durum ve sorunla boğuşurken, bir yandan da yeni doğan bebeğinin bakımıyla ve emzirme göreviyle baş etmeye çalışacaktır. Yeni doğum yapmış annenin geçirdiği zorlu doğum süreci ve ağrıları, ani hormonal değişimlerden kaynaklanan ağrı-sancı, yorgunluk, halsizlik ve huzursuzluk hissinin eşlik ettiği hassas bir dönem geçirir. Bu yüzden yeni doğum yapmış lohusa bir anne, en az yenidoğan bebek kadar özen ve yardıma ihtiyaç duyar.

Lohusayı anlamak

Yeni doğum yapmış annenin ruh hali malum, gözlemleseniz yeter. Yeni doğum yapan anne eve hapsolmuş, aniden değişmiş hayatına uyum sağlamaya çalışıyor. Yeni anne olmuş sevgili eşin, canı acıdığı ve yorgunluktan bitkin düştüğü halde bebeğini tam besleyebilmek, bakabilmek için canla başla uğraşıyor. Günde sekiz hatta daha fazla beslenen, altı temizlenenen bebeğiniz dolayısıyla eşin eve kapanmış durumda. Bir de etrafında bunu herkesin yaşadığını, abartacak ne varmış diye söylenen bir anne bir kayınvalide ve çeşitli yakınlar varsa, bu gidişata el atmalı, eşine yarardan çok zarar verenlere set çekmelisin. Lohusaya iyi hissettirecek aşağıdaki öneriler ev içi hayatınızı normalleştirirken, tüm hassas ince, eşini önemseyen duygularını hayatınıza olumlu yönde aktarır.

Doğumdan sonra artık dışarı çıkabilecek gücü toplayan eşin için:

  • Eşinle dışarıda bir yerlerde vakit geçirmek için küçük planlar yap ve dışarıda vakit geçirmek için ikna et, biraz eşini dışarı çıkar, hava alsın, kadrajı değişsin…
  • Lütfen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamayı öğren, altını değiştir, kıyafetlerini değiştir. Gazını çıkar, sen uyut bebeğini. Bebeği biraz sen tut oyala, eşin birazcık nefes alsın.
  • Annesi bu bebek seni istiyor diyerek, bebeği sakinleştirme, bebekle vakit geçirme kısmından kaçınma.
  • Sling vs. ile bebeği giy.
  • Yeni doğum yapmış eşin sana terslenirse dertlenme, eşin hep böyle kalmayacak, lohusalığa ver, üstünde durma. Eşinin daha iyi bir gün ya da saatler geçirmesini, daha iyi hissetmesini istemez misin?
  • Arabayı sen mi kullanıyorsun?, bu defa direksiyona sen geçmek ister misin diye sor… mesela
  • O akşam ne yiyeceğiniz sen düşün, akşam yemeği için hazırlayacaklarını satın al ve sen akşam yemeğini hazırla
  • O zaman eşine biraz el ver, nasihat verme, geçer deme, el ver, destek ver…
  • Evin gündelik işlerini devral, yemeği hazır bulmayı bekleme, sen yap
  • Eşinin en sevdiği yiyecekleri düşün ve arada ona sürprizler yap. Muhtemelen bu karmaşada o en sevdiği yiyeceği talep etmeyi dahi aklına getirmiyor.

gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Gögüs ucu yarasına ne iyi gelir Kadınlar Kulübü meme başı çatlağı en iyi göğüs kremi gogus ucu catlaklari

Annenin lohusalık döneminde  çevresindekilerin empati kurması gerekiyor. Yeni annenin en çok ihtiyacı olan şey çevresince en önemlisi de eşi tarafından anlaşıldığını hissetmek. Yeni annenin çevresindeki herkes yeni anneyi anladığına dair mesaj vermeli, fiziksel ve ruhen desteklemelidir.

Lohusalık dönemi, yeni doğum yapmış kıymetli eşinin doğum sonrası toparlanmaya çalıştığı bir dönem.

Eşinin vücudu ve beyni süt üretmek için tam zamanlı faaliyete geçmiş vaziyette. Lohusalıkta salgılanan hormonlar güzel eşinin zihnini karıştırıp, düşünme şeklini bozuyor ve kaygılarını da artırıyor. Yeni doğum yapmış anne, yorgun ama bir taraftan da hemen iyileşmek ve minik bebeğinin tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılamak ve kendini yeterli hissetmek istiyor.

Yeni baba olarak kendini ikinci plana itilmiş, yalnız ve eşini ve yeni durumu anlayamaz bir şekilde çaresiz kalmış hissedebilirsin.

Ama bir de eşinin tarafından bak lütfen: Yeni anne olan eşin ise senden ruhen ve fiziken çok daha fazla bocalama ve alışma döneminde. Doğum yaraları, emzirmeden kaynaklı göğüs ucu çatlakları… Açık yaralarla bebeğini emzirirken göz yaşı döken, bunca acıya katlanıp normal hayata geçmeye çalışan bir savaşçı senin güzel eşin. Lohusa Annenin emzirme sürecinde yaşadığı göğüs ucu çatlakları için tedavi edici önerilerimize bir göz at!

gögüs ucu yarasına ne iyi gelir göğüs ucu yarası için krem emziren annenin göğsünün yara olması emziren annelerin göğsündeki yara nasıl geçer emziren annelerin gögüs ucu yaraları nasıl geçer emzirirken gögüslerin yara olmaması için gögüs ucu yarasi emziren memede yara bebek emzirirken memenin yara olması gögüs yarası emzirirken gögüs yarası nasıl geçer meme ucu yarası nasıl geçer gögüs ucu yarası emziren annenin gögüs yarası nasıl geçer meme ucu yarası nasıl gecer emzirme gögüs yaraları emzirirken memede çatlak emziren anne göğsünde yara göğüs ucu yarası  gögüs yaraları nasıl geçer emziren anne memede çatlak emzirme sonrası memede yara emziren annede memede çatlak meme yara emzirme döneminde memede yara emzirirken memede oluşan yaralar meme başı çatlak meme ucuna emzirmede memede çatlak tedavisi göğüs çatlağına ne iyi gelir gögüs ucu yaralari gögüs çatlagina ne iyi gelir bitkisel gogus ucu yaralari göğüs ucu çatlaması gögüs ucu kremi tavsiye gögüs ucu çatlakları nasıl geçer gögüs ucu yaraları gögüs ucu yarası için gögüs ucu yarasına ne yapılmalı ilk emzirmede yara olmaması için emziren annenin gögüs ucu yarası bebek emzirirken gögüs ucu yarası göğüs ucu yara meme ucu yara kremi meme ucu çatlaklari gögüs ucu yara gögüs yarasi icin krem göğüs ucu yarasi meme ucu catlamasi gögüs uçları yaralarına ne iyi gelir emziren anne meme ucu gogus ucu yara kremi gögüs yaraları için kremler gögüs ucu yaraları için ne yapılmalı gögüs yaralarına iyi gelen kremler göğüs ucu yaralari meme ucu yara  gögüs ucu catlakları icin emziren annede gögüs yaraları göğüs ucu yaraları meme catlaklari göğüs ucu çatlak göğüs ucu yarası nasıl geçer emzirirken gögüs yaraları doğum sonrası memede çatlak gögüs yarasına ne iyi gelir meme basi catlaklari emziren annelerin gögüs ucu yarasına ne iyi gelir meme catlagina ne iyi gelir gögüs ucu çatlakları için ne yapmalıyız gögüs ucu yaraları için krem gögus ucu catlaklari ne zaman geçer gögüs ucu yarası için krem emzirirken göğüs ucu yarası gögus ucu catlaklari gögüs ucu yaraları ne zaman geçer meme ucu yarasına ne iyi gelir  meme yaraları göğüs çatlağı kremi göğüs çatlaklarına ne iyi gelir gögüs ucu yaraları için emzirme döneminde gögüs yarası gögüs ucu yarası nasıl iyileşir  meme başı çatlağı  meme çatlaklarına ne iyi gelir gögüs ucu yarası nasıl geçer gögüs ucu catlakliklari meme ucu çatlaması gögüs ucu yarası nasıl düzelir gögüs ucu yarasi kadınlar kulübü en iyi meme ucu kremi emzirirken meme ucu gögüs çatlakları için ne yapmalıyız dogum sonrası gögüs yaraları emzirme memede yara dogumdan sonra gögüs yaraları meme ucu yarasina ne iyi gelir emzirmede memenin yara olması meme yarasi meme ucu yarıkları

Lohusalık denen bu  sancılı dönemde yeni doğum yapmış eşin garip, kırıcı sözler söyleyebilir. Durup dururken ağlayan, ağlama krizlerine giren, itham eden, şikayet eden ve aşırı kuruntulu, panik birini karşında bulabilirsin. Unutma “lohusalık” eşinin bedeninin ve ruhunun tamir süreci. Bu süreçte eşinin vücudu eski halini alabilmesi için bir yandan geriye dönüş uğraşları içindedir. Bu süreçte bir yandan da vücudun ve ruhun tamir çalışmaları başlar. Düşünsene çapının ortalama 20 katı büyümüş rahim ve karın bir iki günde toparlanabilir mi?

Lohusalık bir dönüşüm dönemi

Sevgili eşin yeni hayatına adapte olmakla meşgul, sana düşen ise tam destek vermen. Dışında kalmış hissediyorsan, dahil ol.

O eskidenmiş… erkek adam iş yapmaz sloganları geride kaldı. Dedelerimizin çağında gencecik yaşta anne olup lohusa depresyonu ile hayatına son veren nice annelerin ve annesiz bebeklerin bil ki hiç istatistiği tutulmamış. Gene başlama eskiden kadın tarlada doğurup, tarlada çalışmaya devam edermiş masalına. O bir masal.  Lohusa depresyonuna teslim etme eşini, güven ver, daima yanında olduğunu hissettir. Her tür konuda el ver, yardım et. Ev işlerini bir süreliğine devral, ev işlerini eşinden bekleme. Hem bebeğinin hem senin, sakin, daha az yorulmuş ve psikolojik olarak daha az konuya yetişme paniği yaşayan bir anneye ihtiyacınız var. Hadi sıva kolları, evde birikmiş temizlik, bulaşık ve yemek işleri bekler… Bu arada izin ver eşin ayağını uzatıp dinlensin, gitsin güzel uyku uyusun. Eşinin iyi ve dengeli beslenmesi ve bol sıvı almasını takip et, elbette baskı yap zorla yedir zorla içir demiyorum ama destek verebilirsin değil mi?

Sevgili lohusa anne, sana da doğum sonrası süreç ile ilgili önerilerim var, mutlaka oku ve arkadaşlarına paylaş: Yeni doğum yapan annelere ithafen yazdığım yazım için tıkla! 

Göğüs ucu yarasına ne iyi gelir? Göğüs ucu yarasına Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremi ve ğüs ucu yarasına Mumsy Natural Göğüs Ucu Temizlik Losyonu iyi gelir

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. 

Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. İslamda lohusalık, lohusalık kaç gün sürer, lohusalık psikolojisi, lohusalıkta beslenme, lohusalık dönemi, lohusalık. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com

1 Yorum

  1. Eşin yanı sıra, lohusanın çevresindeki kişiler de duyarlı olmalı. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu dönemde hakikaten yardıma ve ilgiye ihtiyacımız var. Strese ve karmaşaya değil…

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz