Bebeğim meme emmek istemiyor? Meme reddi @£#>!’
Tam emzirme rutininiz oturmuş, göğüs ucu yaralarından kurtulmuş, keyifle emziriyorken, misler gibi emen bebeğin memeyi görünce emmek bir yana çığlıklar atarak kendini memeden geriye atar hale geldi. İyi de nasıl oldu bu? Anne içinde bebek içinde meme reddi çok zor bir durum…
Bebeğin aniden meme emmek istemezse?
Her bebek dünyaya emme içgüdüsü ile gelir. Bazı bebekler anne sütüne çabuk alışırken, bazıları da emmeyi red eder. Meme reddinin nedenleri doğru tespit edilmeli, anne baba bu dönemde sabırlı olmalı ve uzmanların görüşleri alınmalıdır. Bir bebeğin meme emmeyi reddetmesine “Meme reddi” denmektedir. Ancak bu reddin ihtiyacın azaldığı ya da memeyi çabuk boşalttığı dönemlerdeki yalancı meme reddi olup olmadığı gözden geçirilmelidir.
Anne – bebek ilişkisi çok önemli
Bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu yoksa meme reddi, geçici bir süreçtir. Eğer sağlık sorununa bağlı yani kulak ağrısı, burun tıkanıklığı, pamukçuk, dil bağı gibi durumlardan dolayı ise sorun tedavi edildiğinde çoğu zaman bebek başarıyla emmeye devam edebilmektedir. Bu nedenle bebek, doğumun hemen ardından ağız içi sağlığı mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Bebeğin emme becerisi gösterebilmesi için damak, dil ve dudak anatomisinin sağlıklı olması gerekir. Bu açıdan mutlaka doktor kontrolü yapılıp; bu durum düzeltilmelidir. Doğumdan sonraki günlerde anne ve bebeğin bağlanma sürecindeki aksaklıklar emme sürecini etkilemektedir. Anne ve bebeğin mümkün olan en kısa sürede ten temasının sağlanması, bebeğin en kısa sürede emzirilmesi çok önemlidir. Bebeğin sağlık sorunları nedeni ile anneden ayrılmak zorunda kalması, annenin doğum sonrası kullandığı ilaçlar veya doğum sırasındaki zorluklar nedeni ile duruma adapte olamaması, annenin veya bebeğin gergin huzursuz olması nedeni ile adaptasyonun bozulması da bu süreci etkileyen faktörlerdir. Anneye destek olunarak kaygı, stres ve ağrısının azaltılması emzirmenin devamının sağlanması bakımından önemlidir. Bu arada bebeğin ve sizdeki değişiklikler de meme reddine sebep olabilir. Örneğin, Annenin kullandığı sabun deodorant yada parfüm bebeği rahatsız ediyorsa bu da meme reddine yol açabilir.
Biberon kullanmamaya özen gösterin
Yenidoğan bebeğin emme becerisinin zarar görmemesi ve meme ucu şaşkınlığı yaşamaması için emzik veya biberon ile mümkün olduğunca (tıbbi bir gereklilik olmadıkça) tanıştırılmaması gereklidir. Biberondan emmek ile anne memesinden emmek tamamen farklıdır. Biberon ya da emziğe alışan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Her bebek kendine özgüdür. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır. Ancak bazı bebekler bir kez biberon aldıktan sonra annesini emmek istemeyebilir. Bebeğimizin hangi yapıda olduğunu bilmediğimizden tıbbi bir gereklilik olmadıkça ilk 3 ayda biberon ya da emzik ile hiç tanıştırmamak daha uygun bir yaklaşım olacaktır.
Besin alerjisi de meme reddine sebep olur
Bebekte çoklu besin alerjisi, inek sütü alerjisi veya laktoz intoleransı olması durumu da meme reddine yol açmaktadır. Meme reddi olan bir bebeğin alerjik ya da metabolik bir hastalığı olup olmadığı hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bebeğin sistemik başka hastalıkları (viral enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu, bazı nörolojik hastalıklar vb.) olup olmadığı da doktoru tarafından kontrol edilmelidir. Her durumda annenin kaygısı, stresi azaltılmalı, anne -bebeğin yeniden bağlanması sağlanmalıdır. Bu süreçte emzirme danışmanından yararlanılmalı, sabır ve sevgiyle emzirmeye devam edilmelidir.
Sebebi diş çıkarma olabilir
Bazı bebeklerde 3. aydan itibaren diş çıkarma belirtileri ile birlikte yoğun salya, ellerini sürekli ağzına götürme, huzursuzluk ve ağlama nöbetleri başlayabilir. Bu durumdaki bazı bebekler daha çok emmeyi tercih ederken, bir diğer grup bebek de memeyi reddedebilir. Sabırla, onun sakinleşmesini bekleyip emzirmenin devam ettirilmesi sorunu çözmektedir. Bu dönemde ateşli viral enfeksiyonlar bebeğin memeyi istememesine neden olabilir, ancak hastalık geçtiğinde bebek tekrar emmeye başlar. [Makale Önerisi: Bebeğim diş çıkarıyor, ne yapmalıyım? ]
Bebekte reflü
Kusma, aşırı huzursuzluk, meme reddi ve kilo alamama gibi şikayetler bebeklerde reflü belirtisi olabiliyor. Bebeğinin yaşadığı fizyolojik reflü mü? yoksa kronik bir reflü rahatsızlığı ise tespit edip gerekli önlemler alınmalı. Kronik reflüde meme reddinin yanında gelişme geriliği ve tartı kaybıdır.
Hiperlaktasyon
Hiperlaktasyon, süt üretiminin de aşırı olması olarak açıklanabilir. Bebeğiniz emerken, süt onun başa çıkamayacağı kadar hızlı akıyor, bebeğiniz sıkça tıkanır gibi oluyor mu? Emme aralarında öksürüp, yutkunuyor mu? Emme esnasında sık, sık memeyi bırakıp kendini geri çekiyor mu? Emme sonrasında çok kusuyor ve gazdan dolayı huzursuz oluyor mu? Ve tabiki memeyi itiyor mu? Süt fırlatma refleksinin fazla olması, bazen yapısal, bazen de davranışsal sebeplerden gelişir. Başta anne çok sütü var, tazyikli diye sevinse de, bebeğiniz aşırı tazyikli gelen süt ile tıkanır ve nefessiz kalır ve memeyi emmek istemez. Birçok annenin a ne güzel çok sütü var, bunun neresi sorun dediğini duyuyorum. Ama işte bu sebeple bebek emmek istemiyor, onca süte rağmen süt alamıyor ve tartıda kilo kaybı başlıyor. Siz süt sağdıkça sütünüzün tazyikide artıyor bir taraftan… Peki öneri nedir? Bebeğinizi emzirmeden önce ilk gelen sütün tazyiki azaltmak için kısa süre ile memenizi sağın ve sütün aşırı fışkırması kesilince bebeğinizi emzirin. Eğer yaşadığınız meme reddi tazyikli süte bağlıysa bebeğinizi bu yolla kısa sürede memeye döndürürsünüz. Bu arada süt artırmak için lütfen süt sağmayı bırakın.
Büyüme atakları
Meme reddinin yaşandığı ilk dönemler bebeğin 3. aylık olduğu dönemdir. Bebeğinizin önemli bir gelişim aşaması olan 3. ayında bebeğinizin farkındalığı artmıştır. Etrafıyla daha fazla ilgilenmek üzere meme emmeyi reddedebilir. Bu dönemi, benzer sebeplerden ötürü 8.-9. aydan sonra da görmek mümkündür. Bunun en önemli nedeni, bebeğin büyüyor olmasıdır. Bebekler belli aylarda büyüme atağı yaşarlar. Bu şu demektir: çevrenin farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir. Bu ihtiyaçlar: renkleri keşfetmek, hareket eden nesneleri ayırt etmek, insan mimiklerini anlamlandırmak ve bebeğin bedeninin sınırlarını keşfetmesi olarak sıralanabilir. Çevrenin farkına varan bebek, bu çevreye katılmak ister; bu, gelişimi açısından çok olumlu bir şeydir. Bebeğin çevreye katılma isteği de, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir. Annelerin bu dönemlerde bebeklerini iyi gözlemleyip, onların ihtiyaçlarını ve isteklerini doğru tekniklerle karşılamaları son derece önemlidir.
[Makale Önerisi: Bebeklerde Büyüme Atakları ]
Sabır ve sevgi çok önemli
Büyüyen bebekler artık eskisi gibi uzun uzun emmek istemezler ve daha az uyku, daha çok oyun ve eğlence isterler. Memeyi kısa sürede boşaltır, daha uzun aralardan sonra emmek isteyebilirler. Bebek emmek istemediğinde asla ısrar edilmemeli, istekli olduğu zamanlar kollanmalı ve fırsat olduğunda emzirilmelidir. Gece emzirmelerine ağırlık verilmelidir. 6. aydan sonra bebeğiniz meme reddine başladıysa ek gıda miktarını gözden geçirin derim. Öncelik her zaman anne sütü olsun. Karnı doyan bebeğiniz anne sütünü almak istemeyecektir. Bu dönemde verdikleriniz adı üstünde ek gıdadır. Temel besin anne sutudur. Meme reddi yaşayan annelere bir tavsiyem de beraber banyo yapmaları. Yere oturup, kucağınıza bir havlu serin bebeğinizi alın. Önemli olan gerçekten yıkanmak değil, su dökünmek. Bebeğe anne karnındaymış hissi vermek ve suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanmak. Amniyon sıvısının kokusunu hatırlatmak. Keyifli zaman geçirmek. Oynamak, ısrar etmeden memeyi sunmak. İlla şampuanla yıkanmak gerekmiyor, amaç banyo yapmak değil aslında. Çıplak olmak yani ten teması ve su. Unutmamak gerekir ki bu süreç 1.5-2 ay içinde geçecek ve bebek tekrar emmeye başlayacaktır. Meme reddi yaşandığında ilk olarak nedenini anlamak, altta yatan bir hastalık varsa tedavi ettirmek önemlidir. Sonrasında sabır ve sevgi ile uygun teknikle, tekrar bağlanma sağlanarak bebek emzirmeye tekrar alıştırılmalıdır. Bu süreçte en büyük hata bebeğe formül mama başlamak olacaktır. Meme reddi ile karşılaşan anneler özgüven kaybı yaşamamalı, sabır ve sevgiyle emzirmeye devam etmelilerdir.
Emzirme ile ilgili Sık Sorulan Sorular:
Bebeğim emiyor ama yutkunmuyor?
Bebeğiniz emme hareketi ile etkin anne sütü almadığında yutkunma hareketi gerçekleşmez. Bebeğiniz memeyi geveliyor, yutkunmuyor ve bir süre sonra kızıyorsa, biberona alışıp alışmadığını değerlendirin. Biberon meme reddine sebeptir, biberona alışan bebek doğru emmediği için de memeyi boşaltıp, yutkunacak kadar memeden süt almaz. Doğru emzirme ile ilgili yazıma göz atın
Bebeğim yüzümü emiyor?
Bebeğiniz dünyaya emme içgüdüsü ile gelir. Emmek bebeklerin bağ kurmak için en önemli yeteneğidir. Kucağınızdayken yüzünüzü emebilir, elinizi yakaladığında elinizi emer… Bu bebeğinizin aç olduğunu değil, emmek yoluyla keşfettiğini ve bu içgüdüsü ile hayatta kalma motivasyonunu güçlendirir. Size seslenmek, aç olduğunu, yanına gitmenizi istediğinde, kucağa alınmak istediğinde, kendini güvenmek istediğinde ağlayarak sizi çağırır, emerek karnını doyurur, kendini güvende emin ellerde hisseder, keşfeder. Emmek sadece beslenmek değildir.
Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında annesininmelegi.com’a aittir. annesininmelegi.com’un yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to annesininmelegi.com regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Benim bebeğimde emmedi ne kadar uğraştıysam olmadı bir süre mama vermek durumunda kaldım ve humana markasını kullandım. Sonra bebeğim emmeye başladı Allah’a şükür ama … ile tanıştığım için çok şanslıyım çünkü anne sütüne birebir tadı sayesinde bebegimin damak tadı değişmedi..
Hatice Hanım,
Reklam amaçlı yorum bırakmışsınız. Yazıyı incelediyseniz, annesininmelegi.com web sitesinde gezindiyseniz, hiç bir ürünün anne sütünün yerini tutamayacağı konusunda bir çok yazıma denk gelmiş olmalısınız. Anne sütüne birebir tat diye bir şey yok. Hiç annelerin kafasını karıştırmayın! Yok öyle bir şey anne sütüne en yakın diye bir mama yok. annesininmelegi mama önermiyor. Hiç bir zaman da önermeyecek. Anne sütünü artırmak için süt yapan yiyecekler yazılarıma bakın, göğüs ucu yarasından nasıl kurtulursunuz yazıma bakın ama reklamlarınızı kendinize saklayın!
Benim bebeğimde emmedi ne kadar uğraştıysam olmadı bir süre mama vermek durumunda kaldım ve humana markasını kullandım. Sonra bebeğim emmeye başladı Allah’a şükür ama … ile tanıştığım için çok şanslıyım çünkü anne sütüne birebir tadı sayesinde bebegimin damak tadı değişmedi..
1 dakika arayla farklı isimlerle aynı reklam yorumunu bırakmışsınız! Mama reklamlarını başka ortamlarda deneyin. annesininmelegi.com annelere mama önermiyor, anne sütünü nasıl artırabileceğiniz, nasıl doğru emzireceğini anlatıyor. Şansınızı başka ortamlarda deneyin!