Pera Öğrenme Çocuk Yaz Tatili Atölyeleri 2023

0
Pera Öğrenme, Çocukları Yaz Tatili Atölyeleri’nde İnsanlık Tarihini Keşfetmeye Çağırıyor

Pera Öğrenme, Çocukları Yaz Tatili Atölyeleri’nde İnsanlık Tarihini Keşfetmeye Çağırıyor

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye – Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar sergisinden ilhamla farklı yaş gruplarına uygun “Yaz Tatili Atölyeleri” programı düzenliyor. Birbirinden farklı disiplinleri bir araya getiren atölye programında çocuklar, insanlık tarihinin gizemli ve hayal gücünü hareket geçiren buluntularını çeşitli sanatsal aktivitelere dönüştürüyor. Yaz Tatili Atölye programı 19 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleşecek. 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları yaz tatilinde yaratıcı etkinliklere katılmak isteyen çocuklar için kapsamlı bir program hazırladı. Pera Müzesi’nin Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye – Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar isimli yeni sergisinden esinlenerek hazırlanan atölye programı dört hafta sürecek. Yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleşecek “Yaz Tatili Atölyeleri” programının yürütücülüğünü; İdil Bilgin, Gamze Çevik, Aslınur Sarıca, Gonca Göde, Gözde Dinç, Eda Çağıl Çağlarırmak, Özge Özdemir, İpek Kay, Melike Güven, Ceren Yılmazoğlu ve Ekin Can Göksoy üstleniyor.

Yüz yüze gerçekleşen atölyelerde katılımcılar, geçmiş ve bugünü bir araya getiren iki ve üç boyutlu tasarımlar yapacak. Ayrıca felsefe, drama, ritim ve bedensel hareketler eşliğinde yaratıcı sanatsal üretim süreçlerine katılacak. Çevrimiçi atölyelerde ise çocuklar insanlık tarihinin gizemli buluntularını illüstrasyon ve maketlere dönüştürecek.

Çocuklar insanlık tarihinin geçmişine yolculuğa çıkıyor

Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye – Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar sergisi kapsamında düzenlenen  atölyelerden ilki Kültür Dedektifleri: Oyunlu Konservasyon. Atölyeye katılan çocuklar, “Eserler de bizim gibi ‘hastalanıyor’ olabilirler mi? Peki onların da ‘doktorları’ var mıdır? Kültürel mirasımız neden değerli ve biz onu nasıl koruyabiliriz?” gibi sorulara eğlenceli videolar, dijital oyunlar, yapbozlar, deneyler ve yaratıcı drama etkinlikleriyle cevap arayacaklar.

Toprak Anadan Palete: Tempera Boya atölyesinde, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisindeki eserleri rehber eşliğinde gezen çocuklar, masal anlatımı yöntemiyle bir zaman tüneline giriyor ve boya üretiminin tarihçesini öğreniyor. İnsanlık tarihinin geçmişine bir yolculuk yapan çocuklar Geçmişten Geleceğe Yansımalar: Hologram atölyesinde ise yeni nesil teknolojiler aracılığıyla sergideki fotoğraflardan ilhamla kendi hologramlarını oluşturuyor.

On binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşmış vahşi hayvan tasvirleri, av sahneleri, geometrik şekillerle dolu semboller ve el izleri içeren mağara sanatından yola çıkarak düzenlenen Mağara Duvarı Çizimleri atölyesinde çocuklar,  kağıtlarına mağara duvarını andıran görünüm veriyor, üzerine ise semboller ve izler çiziyor.

Geçmişin Motifleri ile Ahşap Baskı atölyesinde ise, sergide yer alan hayvan sembollerinin mitolojik anlamlarını görseller üzerinde inceleyerek öğrenen çocuklar, ahşap baskı yöntemini kullanarak binlerce yıl öncesindeki insanların taşlara işlediği figürleri, gündelik hayatlarında da kullanabilecekleri bez çantaların üzerine diledikleri renklerle aktarıyor.

Medeniyetlerin gelişimine katkıda bulunan ve bu gelişimin günümüze kadar taşınmasını sağlayan kağıdın nasıl üretildiğini El Yapımı Kağıt Atölyesi’nde öğrenen çocuklar, kendi ürettikleri kağıtlara sergiden ilhamla resimler yapıyor.

Göbeklitepe’nin T biçimli dikilitaşları çocuklara ilham oluyor

Çocuklar için Nakış: Tarihi İşlemek atölyesinde, binlerce yıllık sembollerden ve Göbeklitepe’nin T biçimli dikili taşlarının evreni temsil ettiği düşünülen dairesel düzeninden ilham alan çocuklar, arkeolojik motifleri kasnaklara gerilmiş kumaşlara işliyor. Yine Göbeklitepe’nin T biçimli dikilitaşından ilhamla kurgulanan Taşa Kazınan Semboller atölyesinde ise çocuklar, kağıtlara çizdikleri figürleri Ytong taşlarının üzerine aktararak bir araya getirildiklerinde minyatür bir kült alanını oluşturacak olan heykellerini tasarlıyor.

Kabartma ile Figürler atölyesi Isabel Muñoz’un fotoğrafladığı Göbeklitepe, Karahantepe ve Sayburç’ta bulunan ve anlatı sanatının en eski örneklerinden olduğu düşünülen, hayvan ve insan tasvirlerinin olduğu taş kabartma sahneler, yaratıcı çalışmalardan ilham alıyor. Katılımcılar atölyede, karton, oluklu mukavva, alüminyum folyo, sünger gibi çeşitli malzemeler kullanarak kabartma yöntemi ile resimler yapıyor.

Genç Kâşifler: Gizli Dünyaların Haritası atölyesinde çocuklar, Göbeklitepe’nin, sihirli bir ormanın ya da deniz canlılarının haritası gibi hayali haritalar üzerine düşünüyor ve ardından kendi yaşadıkları çevrenin ya da hayal ettikleri bir dünyanın haritasını, 2 ve 3 boyutlu biçimlerde yaratıyor.

Çocuklar dans, drama, masal ve felsefe atölyelerinde buluşuyor

Yaratıcı Dans ve Hareketle Keşif atölyesinde Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisindeki insan ve hayvan figürlerinden oluşan esrarengiz imgelerin rehberliğinde çocuklar, heykel ve figürlerin formunu dans aracılığıyla kendi bedenlerinde yeniden canlandırırken, Hareketin Sesi: Beden Perküsyonu atölyesinde ise katılımcılar; müzikli bulmacalar, ritim ve hareket oyunları, “sesin hareketi – hareketin sesi” egzersizlerinin eşlik ettiği oyunlu bir deneyime davet ediliyor.

Yaratıcı Drama ile Masal Yolculuğu başlıklı atölyede çocuklar, drama teknikleriyle etkileyici bir masal yolculuğunun ardından, Göbeklitepe’de bulunan ve kolları açık insanları temsil ettiği düşünülen dikili taşlardan ilhamla yer ve duvardaki kağıtlara çizdikleri T şeklinde büyük figürleri boyuyarak masalın akıllarında bıraktıklarıyla yepyeni bir hikâye meydana getiriyor.

Dans, beden-zihin-nefes birlikteliğini kullanarak hem kendi beden, duygu ve düşüncelerini hem de insanlığın kadim tarihini keşfetmeye davet eden  Yaratıcı Drama ile Hikâyeni Aktar atölyesinde çocuklar, Göbeklitepe, Karahantepe ve Sayburç’tan buluntuların izini sürerken, yolculuklarından akıllarında kalanları pastel boyalarla yer ve duvardaki büyük kâğıtlar üzerine aktarıyor.

Sanat, hayal gücü ve sorgulama temaları üzerinden ilerleyen Çocuklar için Felsefe: Doğru Bildiklerimiz Değişirken atölyesinde çocuklar; esrarengiz arkeolojik alan üzerinden, geçmişin hayal ettirdikleri, varsayımlar ve bilimsel bilginin doğruluğu üzerine birlikte düşünerek aktif birer katılımcı oluyor.

Çevrimiçi atölyeler ve üç boyutlu sergi turu

Yaz Tatili Atölyeleri programının çevrimiçi atölyelerinden İllüstrasyon ile Yapboz Tasarımı’nda çocuklar Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisinden yola çıkarak, sergiden seçilen görsellerden ilhamla kendi illüstrasyonlarını oluşturan çocuklar, bu çizimlerle bir yapboz tasarlıyor.

Gölgenin Ardı: Arkeolojik Alan Tasarımım’da çocuklar, önce Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisini rehber eşliğinde üç boyutlu ortamda deneyimliyor. Ardından, daire formunda üç boyutlu geçirgen bir katman tasarlıyor ve bu katmana ışık tutarak resimledikleri alanın farklı kısımlarını aydınlatıyor.

Kültürel miras ögelerine farklı bir şekilde bakmaya yönelik tasarlanan Saklı Figürler: Bak Buradayım atölyesinde katılımcılar, üç boyutlu sergi turunun ardından en çok ilgilerini çeken figürleri, gün yüzüne çıkarılmadan önce toprak altında nasıl saklı kalmış olabileceğini hayal ederek resmediyor. Ardından resimlerin içinde saklanan figürleri görünür kılan üç boyutlu bir “bakma nesnesi” tasarlayarak bir anlatının birden çok yanının olabileceğini renkli bir şekilde deneyimliyor.

Yüz yüze ve çevrimiçi yapılacak atölyelere PERAkart AİLE’lilere özel indirim uygulanmaktadır. Biletler www.biletix.com sitesi üzerinden temin edilebilir. Detaylı bilgi: [email protected].

Çevrimiçi atölyeler Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecektir ve atölyede kullanılacak malzemeler katılımcının kendisi tarafından temin edilecektir. 

mumsy natural doğal balm stick BOO BOO stick herşeyin en doğalını tercih ettiğimiz çocuklarımızın günlük olarak kuruyan dudakları, sinek ısırıkları, minik sıyrıklar ve çizikleri için...

Yüz Yüze Sergi Turu ve Atölye Programı

4-6 Yaş

Mağara Duvarı Çizimleri

25 Temmuz Salı, 10.30

5 Ağustos Cumartesi, 10.30

7-9 Yaş

Yaratıcı Drama ile Masal Yolculuğu                        

29 Temmuz Cumartesi, 10.30

9-12 Yaş

Kültür Dedektifleri: Oyunlu Konservasyon                                         

19 Temmuz Çarşamba, 10.30

Genç Kaşifler: Gizli Dünyaların Haritası

8 Ağustos 13.30

7-12 Yaş

Geçmişten Geleceğe Yansımalar: Hologram      

19 Temmuz Çarşamba, 13.30

20 Temmuz Perşembe, 10.30

Toprak Anadan Palete: Tempera Boya                                                 

20 Temmuz Perşembe, 13.30

Yaratıcı Dans ve Hareketle Keşif                                                             

22 Temmuz Cumartesi, 10.30

Geçmişin Motifleri ile Ahşap Baskı

22 Temmuz Cumartesi, 13.30

3 Ağustos Perşembe, 13.30

mumsy natural en iyi pişik kremi

El Yapımı Kağıt Atölyesi

25 Temmuz Salı, 13.30

Çocuklar için Nakış: Tarihi İşlemek

27 Temmuz Perşembe, 10.30

Kabartma ile Figürler                                                   

27 Temmuz Perşembe, 13.30

12 Ağustos Cumartesi, 13.30

Yaratıcı Drama ile Hikâyeni Aktar

29 Temmuz Cumartesi, 13.30

Taşa Kazınan Semboller

1 Ağustos Salı, 13.30

Hareketin Sesi: Beden Perküsyonu

3 Ağustos Perşembe, 10.30

Çocuklar için Felsefe: Doğru Bildiklerimiz Değişirken

5 Ağustos Cumartesi, 13.30

10 Ağustos Perşembe, 13.30

 

Çevrimiçi Sergi Turu ve Atölye Programı

7-12 Yaş  
İllüstrasyon ile Yapboz Tasarımı

1 Ağustos Salı, 10.30

Saklı Figürler: Bak Buradayım 

10 Ağustos Perşembe, 10.30

Gölgenin Ardı: Arkeolojik Alan Tasarımım

8 Ağustos Salı, 10.30

12 Ağustos Cumartesi, 10.30

 

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz