Sebze ve Meyvelerin Vitamin Değerleri Nasıl Korunur?
Bıçak ve blender sebze ve meyvelerin vitaminini öldürür mü?
Binbir zahmetle yetiştirdiğin sebzeleri, dalından az önce kopardığın meyvelere bıçak değdirmeye korkuyorsun. Bebeğime bir sebze çorbası yapayım diye aklından geçiyor ama bu blender tam bir vitamin katili düşüncesi aklından geçiyor..
Vitaminleri öldürmediği iddia edilen seramik, bambu bıçaklara avuç avuç para veriyorsun. Haklısın çocuklarının en temel hakkı vitaminleri kimselere, nesnelere kaptırmak istemiyorsun. Al sana anne-baba olduğunda vücuduna kalıcı eklenen endişe modülünün yaptıkları bunlar… diyeceğim ama bunlar haklı endişeler, hele de sağlıklı, temiz gıdaya erişmenin giderek zorlaştığı günümüzde, kimse bunu neden sorun ettiğini sormaz…
Sebzeleri kestiğimizde, kabuğunu soyduğumuzda vitamin değerlerini kaybettiği ile ilgili tartışma tekrar tekrar gündeme gelse de, nedense ya tam açıklanmaz ya da biz gıdalarımızı korumak için önlem almayız. Geleneksel atalık tarımın giderek azalması, dünyanın artan nüfusuna paralel hızlı tüketim ihtiyacına cevap vermek ve hızla kazanç elde etmek için üreticiler; hormon, genetiği değiştirilmiş gıdalar ile sağlığımızı yeterince tehdit ediyorlar.
Sağlıklı beslenebilmek uğruna, bütçemizin büyük kısmını ayırdığımız veya bahçemizde, balkonumuzda gözümüz gibi bakıp yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri yanlış yemek hazırlık yöntemleri ile ziyan etmek ister miyiz?
Kafalarda deli sorular, sorular: “Besinlerdeki Vitaminleri Nasıl Koruruz Yiyeceklerimizin vitaminini nasıl koruyabiliriz? Yiyeceklerin Besin Değerlerini Nasıl Koruruz meyve ve sebzelerin besin değerlerini nasıl koruruz bıçak vitamini öldürür mü”
Sebze ve meyvelerin vitamin değerlerini kaybetmemesi için ne yapmalıyız?
Beslenme hataları…
Bebek sahibi olduktan sonra; — “Blender sebzelerin vitaminini öldürür mü? — Blender besin değerini öldürür mü? — Blender zararlı mı? —Limon kesilince vitamini gider mi?” gibi her yemek hazırlığınızda aklınızdan geçen ama cevabına bir türlü rastlamadığınız bu sorularınızın cevaplarını detaylı bir şekilde vermeye çalışacağız.
Metal bıçaklar ve blender sebzelerin vitamin değerini öldürür mü?
Metal bıçak ve blender kullanımının sebze ve meyvelerde vitamin kaybına sebep olduğu bilgisi kısmen doğru. Yeşillikleri metal bıçak, çelik bıçak, blender ile kestiğinizde sebze ve meyvelerin kesilen kenarlarında okside olma (kahverengileşme, vitaminlerin ölme) hızı artıyor. Kesilen sebze ve meyvelerde okside olması hemen olmuyor. Yani salatanızı birazdan yiyecekseniz bir problem yok. Ama keserek hazırladığınız salatınızı/meyvenizi 1 saatten fazla bekletecekseniz veya doğranmış sebze/meyvenizi 1 gün sonra yiyecekseniz bütün vitaminini heba ediyorsunuz demek oluyor. Bu nedenle salatanızı yemek masasına oturmadan önce hazırlamanız vitaminleri korur. Misafirleriniz geleceği için hiçbir hazırlığınızı son dakikaya bırakmak istemiyorsunuz, sizi çok iyi anlıyoruz. Ancak bahçenizde binbir zahmetle yetiştirip aylarca sabırsızlıkla meyve vermesini beklediğiniz domatesi veya dünya paralar ödeyerek aldığınız organik kıvırcığı, salatalığı, limonun vitamin kaybına değer mi? Misafirleriniz birkaç dakika geç masaya otursalar sorun olmaz! Tüm misafir hazırlıklarınız dört dörtlük ve vaktinden önce tamamlanacak diye ne kendinizi ne de vitaminleri kaybetmeyin 🙂
Bambu bıçak veya plastik bıçaklar vitaminleri öldürmez, sebzeler günlerce sapa sağlam kalır iddiası YANLIŞ!
Bunun gerçek olması için ancak mucize olması gerekir. Bambu bıçak veya plastik bıçak ile kesmek bozulmayı yavaşlatır ama asla durdurmaz. Kullanacağınız bıçak keskin olmalıdır ve sebzeyi, meyveyi ezmemelidir. Birkaç saatten fazla bekletecekseniz eğer hiçbir bıçak blender vb. kesici alet vitaminlerin kaybolmasının önüne geçemez. Hele hele ki günlerce sapa sağlam kalması söz konusu dahi olamaz!
Donmuş sebze ve taze sebze nasıl pişirilmeli?
Donmuş sebzelerinizi veya hazır aldığınız dondurulmuş gıdaları çözülmesini beklemeden pişirmelisiniz. Çünkü vitaminlerin en büyük düşmanı oksijen ile temastır. Tüm sebzeler olabilecekleri en kısa sürede ve az miktarda suyla veya buharda pişirilmelidir. Taze ıspanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Taze fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli. Ayrıca yemeğe soda, karbonat vb. ürünler eklenmemelidir. Bu tip ürünler A, B ve C vitaminlerinde kayba sebep olur. Karbonatı, sebzelerdeki pestisit, yani tarım ilaçlarından arındırmak için yıkama suyuna ekleyin. (evet yanlış okumadınız, sebzelerdeki zehirli maddeler için sirke değil, karbonat kullanıyoruz!)
Sebzeleri kesip mi yıkamalı, kesmeden önce mi yıkamalı?
Sebze ve meyvelerinizi kesmeden önce yıkamalısınız. Çoğunlukla yemek hazırlıkları için yıkama ve kesme sırasını fasulyenin 2-3 parçaya bölünüp yıkanması, pırasanın halka halka doğranıp yıkanması, kerevizin önce küp küp kesilip sonra yıkanması ile yaparız. Unutmayın sıralama her zaman şu şekilde olmalıdır. Önce sebzenizi meyvenizi bütün halinde yıkayın, sonra büyük parçalara kesin ve beklemeden pişirip yiyin. Yıkanmamış sebzeleri önce doğrayıp sonra yıkamak özellikle çiğ olarak tüketilecek sebze ve meyve için tehlikelidir. Kir ve mikropların sebze ve meyvelerin içine işlemesine sebep olabilirsiniz.
Sebze ve meyveler iyi bir buzdolabında uzun süre bekleyebilir?
Bu da bir diğer yanlış inanıştır. Buzdolabınız ne kadar iyi olursa olsun zaten sebze meyveler çok uzun süre (1 haftadan fazla) dayanıklı kalamazlar. Eğer zamanınız kısıtlı ve alışveriş yapamıyorsanız eğer bu durumda dondurulmuş sebze kullanmak daha besleyici olacaktır.
Sebzeleri ve meyveleri uzun süre suda bekletmek taze kalmalarını sağlar mı?
Mikroplardan arındırmak için sebze ve meyveleri saatlerce suda bekletmenin ne mikroplardan kurtulmak açısından ne de vitamini korumak açısından bir faydası yoktur. Meyve ve sebzeler bol su ile akan suyun altında yıkanmalıdır. Kıvırcık, marul vb. topraktan çıkan sebzelerin içinde yerleşmiş türlü sinek böceği arındırmak amacıyla yıkama suyuna birkaç damla sirke dökmek işe yarayacaktır. Ama yıkamanın en önemli kuralı geniş bir kap içerisinde sebze ve meyve tepeleme su ile doldurulduktan sonra akan su altında yıkanmalıdır.
Sebze ve meyvelerin kabukları soyulmalı mı?
Elma, armut, şeftali, domates, salatalık, kabak, patlıcan gibi gıdalar kabuğuyla tüketilmelidir. Ayrıca patates soyulmadan kabuğu ile haşlanmalıdır. Mandalina, portakal, greyfurt gibi gıdaların beyaz olan (çocuklar genelde iplik derler) kısmı da yenmelidir, ayıklanıp atılmamalıdır. Kabuğu ile tüketilemeyen gıdaların ise kabuğu olabilecek en ince şekilde soyulmalıdır.
Sebze ve Meyveleriniz Vitaminli Bir Şekilde Afiyet olsun 🙂
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.blender sebzelerin vitaminini öldürür mü blender besin değerini öldürür mü salata yaparken bitkilerin bıçakla doğranması yerine elle koparılmasının nedeni hangi durumlarda gıdaların besin değeri azalır blender zararlımı bebek blender bebeklerde blender kullanımı. limon kesilince vitamini gider mi? blender sebzelerin vitaminini öldürür mü blender besin değerini öldürür mü salata yaparken bitkilerin bıçakla doğranması yerine elle koparılmasının nedeni hangi durumlarda gıdaların besin değeri azalır blender zararlımı bebek blender bebeklerde blender kullanımı limon kesilince vitamini gider mi All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Yazının başlarında sebze durulamada sirke yerine karbonat kullanımı özellike önerilmiş fakat devam eden kısımda sebzelerin bekletildiği suya bitkaç damla sirke konulursa faydalı olacak denilmiş, çelişkili yaratıyır…
Merhaba,
Sebzelerdeki tarım ilacı yani pestisit kalıntılarından kurtulmak için yıkama suyuna karbonat ekleyin, toprakta yetişen sebzeleri böceklerden arındırmak için yıkama suyuna sirke ekleyin. sirke böcek ve sineklerin hoşlanmadığı bir madde olsa da yiyeceklerde tarım ilacı kalıntılarını temizlemez, aksine tarım ilacı etkisini artırdığını gösteren araştırmalar var. Yazıda çelişki yok, detaylara dikkat ederek okumanızı öneririm.
mrb çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler,
1-yemek için de kestiğimiz sebzelerde de 1 saat kuralı geçerli mi yoksa pişirmeye verince vitamin kaybı önlenmiş oluyor mu?
2- bir de kullanabileceğimiz tava tencereler ile ilgili de bilgi verme imkanı var mı acaba?
Merhaba Ferhat,
1. Pişmeye hazırlanan sebzeler için de 1 saat kuralı geçerli.
2. Ben sebzelerin ve çeşitli et ve et ürünlerini döküm tavada pişirmekteyim. En sağlıklı tencere ve tavalar döküm tavalardır.
Döküm tavalar ağırlığı dolayısıyla kullanımı zor olabilen mutfak gereçleri olduğundan etlerinizi, sebzelerinizi çelik tencerede pişirebilirsiniz.
Sevgiler
anladım, sanırım kestikten sonra süreyi uzatma yolu yok.
peki döküm tava dediğiniz demir döküm mü çelik döküm mü ?
çelik tencerede pişince de herhangi bir kayıp oluyor mu?
çelik-metal kaşıklarla yerken bile yediklerimiz etkileniyor mu (tahta kaşıkla mı yemek lazım) ?
seramik bıçaklar da bambu ve plastik bıçaklar gibi zamanı uzatıyor mu yoksa normal metal bıçaklar gibi 1 saat civarı mı süresi?
(kusura bakmayın çok sordum ama bilgi kirliliği var net bir şey öğrenmeye çalışıyorum)
Merhabalar,
Demir döküm tava/tencere en sağlıklı pişirme seçimidir. Elbette pişen her tür gıdada vitamin kaybı olmaktadır. Kesilen her tür sebze ve meyve kesildiği kısımdan itibaren okside olduğundan neyle keserseniz kesin vitamin kayıplarını yaşanmaya başlayacaktır.
Yiyecekleriniz için sağlıklı çelik kaşık çatalı tercih edin. Teflon ve alüminyum mutfak gereçlerinden uzak durun. Sevgiler
Çok teşekkür ederim özet ama her soruya cevap bulabildiğim bir yazı olmuş.Bambu bıçak almadan önce bir araştırayım dedim çok içime sinmediği için.İyi ki de öyle yapmışım 🙂 Bambu bıçak keserken hadi fayda sağladı diyelim,yıkadıktan sonra hemen kurumayacak bu da sorun olabilir mi acaba,yoksa bambu antimikrobiyel bir malzemem mi? Biliyorsanız cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba Nuray,
Sebze ve Meyvelerin işlenmesi ve sebze ve meyvelerin işlenmesi sırasında vitamin kaybını konu aldığımız yazıyı beğenmene ve bizimle yorumunu paylaşmana sevindim. Bambu bıçak ile kestikten sonra bıçağı durulasan da bambu organik ve yaşayan bir malzemedir ve kestiğin sebze, meyve ve et gibi malzemelerde yaşayan canlılar için bir yaşam alanı olabilir. Biliyorsunuz tahta kaşıkları makinede yıkamayın derler, gene aynı sebepten. Bambu bıçağınla et, peynir gibi bakteri üreten ürünleri kesmemeni öneririm.
Sevgiler.
BLENDER ILE ILGILI HICBIR BILGI YOK NASIL YAZI ANLAMADIM
Merhaba,
Blender ya da herhangi bir kesici aletle doğradığınız sebze ve meyvelerin vitamin değeleri süreye bağlı olarak azalır. Bundan yazıda da bahsediyorum. Siz bebeğinizin mamasını hazırlarken blender kullanımı doğru mudur sorusuna cevap arıyorsanız bunun için bebeklerde katı gıdaya geçişi anlattığım yazıya bakmalısınız. Anne sütünden ek gıdalara adım adım geçiş için öneriler yazımı incelemek için tıklayınız!