Tüp Bebek Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Tüp bebek tedavisi süreci; hem pahalı hem de stresli bir zamandır. Dolayısıyla, ipuçları ve bilmeniz gereken bazı önemli noktalar, fark yaratabilir. Bir tüp bebek tedavisinde, kabul edilen başarı oranı %40’tır. Peki, bunu arttırmak için ne yapabilirsiniz? Bu adımlar ile şansınızı iki katına çıkarmayacağız, ancak her adımda şansınızın %1-2 oranında arttığını görebilirsiniz. Böylece, atacağınız her doğru adım, elde edeceğiniz başarı yüzdesini daha büyük hale getirecektir.
Atmanız gereken ilk adım, bu önemli yolculuğunuz için bedeninizi ve zihninizi hazırlamaktır. Sonrasında, tüp bebek tedavi sürecini başlatmak, heyecan verici ve bazen de sinir bozucu bir deneyim olabilir. Tüp bebek tedavisi, genellikle diğer doğurganlık tedavileri başarısız olduktan sonra gerçekleştirilir. Ancak, bu her zaman böyle değildir. Bazen, denenen ilk tedavi de olabilir. Peki, tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Ne Kadar Zamanınız Olduğunu Öğrenin
Yapmanız gereken ilk şey, durumunuza gerçekçi olarak bakmaktır. Bu, bireysel tedavi planınızın tam olarak ne anlama geldiğini öğrenmek, yumurta alımı ve embriyo transferinden sonra ne kadar zamana ihtiyacınız olacağını öğrenmeniz anlamına gelir. Tüp bebek tedavisi görecek bir kadının, en kötü durum senaryosunda bile, mümkün olan en iyi seviyeye gelmek için ne kadar zamana ihtiyacının olduğunun belirlenmesi gerekir ve durum, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kadınlar, tedaviye hemen yanıt verir, diğerlerinin ise biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. İlk tüp bebek tedavisi döngüsüne başlamadan önce, doğurganlık ilaçlarına nasıl tepki vereceğini bilmenin bir yolu olmadığından, lüksünüz varsa, transfer öncesi 7-10 gün arası süre ayırmayı düşünün.
Fiziksel Rahatlığınızı Ön Planda Tutun
Doğurganlık tedavileri, enerjinizi tüketmesinin yanında, vücudunuzdan da büyük değişiklikler geçirir. Bu nedenle, ilk önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Tüp bebek tedavisi görmenin acımasız yönlerinden biri, ilaçların yan etkilerinin, hamilelik belirtileri ile benzerlik göstermesidir. Bu nedenle, doktorunuzla hem fiziksel semptomlar hem de duygusal stres ile nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında konuşmalısınız. Fiziksel rahatlığınızı sağlamak için ekstra özen göstermeniz çok önemlidir. Ayrıntılı bilgi için Prof.Dr. Bülent TIRAŞ’ın Tüp bebek tedavisi hakkındaki yazısını inceleyebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi gördüğünüz sırasında, fiziksel rahatsızlık ile başa çıkmak için; rahat elbiselere yatırın yapın ve şuan için kalem etekleri, sıkı pantolonları ve topuklu ayakkabıları dolabın arka taraflarına kaldırın. Bu süreçte, küçük ve sık öğünler ve atıştırmalar yapmak, olabilecek mide bulantılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, çantanızda ya da iş yerinde masanızın çekmecesinde kraker, kuruyemiş gibi atıştırmalıklar bulundurun.
Kişisel Bakım Programı Hazırlayın
Stres seviyenizi aşağıya çekmek için, bu süreçte kendinize düzenli olarak zaman ayırın. Bir günlük tutun, yemek pişirin, yürüyüşe çıkın ya da yoga gibi hafif egzersizler yapın. Ayrıca, derin nefes alma ve farkındalık egzersizleri de benzer faydalar sunabilir, bu nedenle sizin için en faydalı olanı öğrenin.
Kendinize Bir Ortak Bulun
Bazen sizinle aynı şeyleri yaşayan biriyle konuşmak, bir doktor ya da psikolog ile konuşmaktan daha fazla yardımcı olabilir. Tavsiyemiz, bu konuda arkadaşınız olabilecek birini bulmanız. Onun için orada olabilirsiniz ve o da sizin için orada olabilir.
Doğum Kontrol Hapları İle Vedalaşın
Tüp bebek tedavisine başlamadan önceki döngü, doğum kontrol hapları ile vedalaşmayı içerir. Ne de olsa hamile kalmaya çalışıyorsunuz, değil mi? Tüp bebek tedavisinden önceki süreçte doğum kontrol hapı kullanıyor olmak, başarı şansınızı potansiyel olarak arttırır. Ayrıca, ovaryan hiperstimülasyon sendromu ve yumurtalık kistleri riskinizi de azaltabilir. Ancak, her doktor, tedavi öncesinde doğum kontrol hapları kullandırmaz. Bazen, doktorunuz, öncelikle yumurtlama döngünüzü takip etmenizi isteyebilir. Bununla birlikte, bazal vücut ısınızı takip etmenizi de isteyebilir. Yumurtlama döneminizi belirlediğiniz anda, bunu doktorunuza bildirmeniz gerekecektir. Ayrıca şuradan bilgi alabilirsiniz.
Folik Asit Alın
Folik asit takviyesi, doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu, hem doğal yolla hem de tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için geçerlidir. Bu nedenle, embriyo transferinden en az 3 ay önce takviye almaya başlayın. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, folik asidin belki de implantasyon beklentilerini geliştirerek, tüp bebek tedavisinde ikiz doğum şansını arttırabildiğini belirtti. Folik asitin yanı sıra; D vitamini ve tüm B vitamini içeren bir vitamin / mineral takviyesi almak ve almak konusunda da doktorunuzla konuşun.
40 Yaşın Üzerindeyseniz, İki Embriyo Transferini Düşünün
Tek bir embriyo transferinin her zaman en iyisi olduğunu düşünmeyin. Çoğu zaman öyle olabilir, ama her zaman değil. Özellikle, 40 yaşın üzerindeyseniz, çoklu embriyo transferini tamamen ihmal etmeyin. Ancak unutmayın, bir tanesini koymak ve gerisini dondurmak taktiksel olarak daha iyi olabilir. Tabi ki transfer yapılacak embriyo sayısı; embriyoların yaşı, kalitesi ve miktarına ve spesifik tıbbi geçmişinize bağlıdır.
Embriyo transferi için hazırlık yapmak; yalnızca tedavi protokolünüzü takip etmekten ibaret değildir. Tüp bebek klinikleri, kendinize bakmak ile ilgili bir şey söylemez. Ancak, siz ve partnerinizin durumu da çok önemli. Her ikiniz de kafein tüketimini sınırlandırmalı, alkolden uzak durmalı, orta derecede egzersiz yapmalısınız. Ayrıca, embriyo transferinin yapılacağı gibi, akupunkturu da düşünebilirsiniz. Transferden sonraki ilk birkaç gün, gerçekten kolay geçecek. Bu süreçte, sizi rahatlatacak şeyler yapın ve iki haftalık bekleme sürecinde, hamilelik şansınızı arttıracak bu önerileri gözden kaçırmayın!