Yenidoğanda 7 ‘acayip’ normallik
Yenidoğan bebek, bir aile için ne büyük heyecan, ne büyük mutluluktur…Yüzlerde hep tatlı bir tebessüm ama bir kadar da telaştır. Özellikle ilk defa yaşıyorsanız tam bir karmaşadır; her şeyden endişe eder, korkarsınız..
Kıpkırmızı, şiş vücutlu ve kocaman kafalı mı? Hemen endişelenmeyin! Yenidoğanınızın ‘acayip’ görünen hallerinin pek çoğu doğal gelişiminin bir parçası…
Yenidoğan bebeğiniz, hamileliğiniz boyunca özenerek baktığınız bebek fotoğraflarındaki bebeklere benzemiyor mu? Aldırmayın!
6 hafta sonra, o kartpostallardaki muhteşem bebeklere benzemeye başlayacak. Siz bu dönemde yenidoğanın ‘acayip’ normal hallerini bilin yeter. Çünkü bebeğinizi tanımanız, anneliğe uyum sağlamanızı kolaylaştıracak
Bebeğiniz zayıf mı tosuncuk mu?
Eğer bebeğiniz zamanında doğmuşsa kilosu, 3.000-3500 gram arası olacaktır. Eyvah, benimki daha zayıf diyorsanız, üzülmeyin! Çünkü normal alt sınırın 2 bin 500 gram olduğu kabul ediliyor. Tabii üst sınır olarak kabul edilen 4000 gramdan fazlaysa, tosuncuk bir bebeğiniz var demektir.
Bebeğiniz selvi boylu mu?
Uzun boylu bir bebek olup olmayacağına karar vermek için çok erken. Bebeklerin boyu 1 yaşından sonra genetik kodlarına göre uzar. Zamanında doğmuş bir bebeğin 50 cm civarında olacağını bilmeniz yeterli. 3 santim kısa ya da 3 santim daha uzun olması da normal kabul ediliyor.
Ama bebeğinizin gelecekteki boyunu tahmin etmek istiyorsanız Bebeğin uzun boylu mu olacak yazımı okuyun
Bebeğinizin kafası çok mu büyük?
Yanılmıyorsunuz, kesinlikle haklısınız! Bebeklerin beden oranı yetişkinlerden farklıdır. Başı bedenine göre daha büyük. Doğumda bebeğinizin baş büyüklüğü yetişkin baş büyüklüğünün %75’i kadardır. Zaman içinde oranı değişse de bu büyüklük, çocukluk çağında da devam edecek. Ama şimdilik siz, yenidoğanların baş çevresinin ortalama 35 cm, normal ölçü aralığının ise 33-37 cm olduğunu bilmelisiniz.
Bebeğiniz yumurta kafalı mı? Sip sivri ya da tostoparlak mı…
Bebeğinizin başının görünümü, doğum şekline göre değişebilir. Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin başı, genellikle yuvarlak görünümdedir. Bazı normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ise kafası sivridir. Bunun nedeni; doğum kanalının biraz dar olmasından başka bir şey değil. Ama sakın öyle kalacak sanmayın. Yatış pozisyonuna dikkat ederseniz birkaç ay içinde yumurta kafalı bir bebeğiniz olur.
Bebeğinizin başı çok yumuşak!
Bebeğinizin başının üstünde, saçlı derinin hemen altındaki yumuşak kısımları fark ettiniz: Elinizle dokunduğunuzda sanki kalp atışını hissediyorsunuz. Bu bölgelerin ismi, ‘bıngıldak‘ tır. Bıngıldakların çapları bebekten bebeğe farklılık gösterir ve kafasının arka kısmında bulunan küçük, arka bıngıldaklar 2-6 ay arasında kapanır. Kafanın tam üstünde bulunan büyük bıngıldağın kapanması 18 aya dek sürer. Sizin yapmanız gerekense, çarpmalardan korumak. Bıngıldağın işlevi ise hayli enteresan… Doğumdan sonra beyin hızla büyümesine devam eder. Bebeğinizin 1. yaşının sonunda nihai büyüklüğünün yarısına ulaşır. Bıngıldak hızla çoğalan beyin hücreleri için bir drenaj bölgesi. Bebeğiniz doğduktan 18 aya kadar beyin hızla gelişmeye ve genişlemeye açıktır, bıngıldakta kafatasında ve beyindeki bu hızlı gelişmenin drenaj bölgesidir.
Yenidoğan bebeklerin diz kapakları yoktur
Bebeklerin diz kapaklarının oluşumun tamamlanması 2. yaşını bulur, yani bebeğiniz emeklerken dizleri acımaz endişelenmeyin. Sizin dizleriniz emeklemeye kalkarsanız acır tabii 🙂
Yenidoğan bebekler yüzünde ve vücudunda tüylerle doğar
Bebeklerimiz anne karnında su içinde doğmayı beklerken hassas cildini korumak üzere vücudu ince tüylerle kaplıdır. Dünyaya eli yüzü kıllı tüylü olarak gelen bebeğinizin kısa sürede tüyleri dökülür, eli yüzü aydınlanır 🙂
Bebek hazırlıkları ve bebek bakımına yönelik hazırladığımız yazılarımıza da gözatın…
Bebekli hayatta ilk 40 gün ve yenidoğan bakımı için öneriler…
Bebeğiniz için mutlaka bir dönence alın.. neden mi? Gaz sorunundan kurtulmak için.. mutlaka okuyun!!
Anne sütü hangi koşullarda saklanmalı ve ısıtılmalı?
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
bebeğimi beklerken. 2017 bebek bekleyenler. 2018 bebek bekleyenler. Bebeğimi beklerken yazıları,bebeğim için hazırlıklar,bebeğim için ilk hazırlık. Bebeğim için oda hazırlığı bebeğime neler hazırlamalıyım, bebek beklerken yapılacak hazırlıklar bebek beklerken yapılan hazırlıklar
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.