Mevsiminde meyve sebze tüketelim

0
Çocuklarımızın her türlü meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmeli... Mevsiminde yediğimiz besinler hem daha ekonomik hem de daha çok besin maddesi içeriyor. Bu yüzden çocuklarımızın her türlü besini mevsiminde tüketmelerine özen göstermemiz gerekiyor.Hangi meyve sebze hangi mevsimde alınmalı, tüketilmeli,Yaz meyve ve sebzeleri,Mevsim meyveleri ve sebzeleri,Yaz ve Kış Sebzeleri Nelerdir,Yaz Sebzeleri Nelerdir,MEVSİMİNE GÖRE SEBZE MEYVE TAKVİMİ ,Hangi Mevsimde Hangi Meyve ve Sebze Yenir,yaz sebzeleri ve faydaları,KIŞ VE YAZ MEYVE VE SEBZELERİ,yaz sebzeleri listesi,yaz yemekleri,yaz sebze yemekleri,yaz sebzeleri nelerdir,yaz sebzeleri yemekleri,sebze yemekleri,yaz meyveleri,yaz sebzeleri isimleri,Yaz sebzeleri : Domates, biber, patlıcan, bezelye, bamya, dolmalık biber, enginar, kabak, taze fasulye, bakla,Yaz sebzeleri nelerdir, Hangi yaz sebzesini neden yemeliyiz,Yaz sebzeleri hangi sağlık sorunlarına iyi gelir, En önemli yaz sebzeleri,SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ YAZ MEYVELERİ ,Yaz sebzeleri ve faydaları,Sebze-Meyve Takvimi, Hangi Mevsimde Hangi Sebze Yenir,Hangi sebze hangi ayda yeni, Hangi meyve hangi ayda yenmeli, Hangi sebze hangi mevsim ya da ayda tüketilmeli, Yaz sebzeleri nelerdir?,Yaz Sebzeleri Nelerdir, Yaz Sebzeleri, Türleri ve Özellikleri,Yazın yetişen sebzeler nelerdir,Kış meyveleri, Yaz meyveleri Kış sebzeleri, Yaz sebzeleri nelerdir, Kış meyveleri, Yaz Meyve ve sebzeleri,Kış meyve ve sebzeleri, Kış Sebzeleri Nelerdir, kış sebzeleri ve faydaları, kış, sebzeleri listesi, kış yemekleri,kış sebze yemekleri,kış sebzeleri nelerdir,kış sebzeleri yemekleri,sebze yemekleri,kış meyveleri, kış sebzeleri isimleri,kış sebzeleri, kış sebzeleri nelerdir, kış sebzeleri nelerdir, Hangi kış sebzesini neden yemeliyiz,kış sebzeleri hangi sağlık sorunlarına iyi gelir, En önemli kış sebzeleri, kış sebzeleri nelerdir,kış Sebzeleri Nelerdir,kış Sebzeleri, Türleri ve Özellikleri,kışın yetişen sebzeler nelerdir, kış Meyve ve sebzeleri,

Mevsiminde meyve sebze tüketin!

Bebeğinin her türlü besini mevsiminde tüketmesine özen gösteren anneler için meyve-sebze takvimi hazırladık..

Günümüzde yeni üretim yöntemleri ile birçok meyve ve sebzenin mevsimi kalmadı. Her mevsim, marketlerde manavlarda birçok meyve ve sebzeyi kolayca bulabiliyoruz.  Fakat doğal koşullar dışında yetiştirilen bu sebze ve meyveler bize yarardan çok zarar getirebiliyor.

Seralarda, doğal olmayan koşullarda üretilen sebze ve meyveler kanser riskini doğrudan artırabiliyor. Hormon yardımıyla yetiştirilen, tarım ilaçlı ve GDO içeren sebze ve meyveler, hamile bir anne tarafından tüketildiğinde, besinler yoluyla  aldığı bu hormonlar ve tarım ilaçları doğrudan anne karnındaki bebeğe de geçiyor. Emziren bir anne de sütü yoluyla bu maddeleri bebeğine aktarıyor.

Oysaki mevsiminde tükettiğimiz sebze ve meyveler hem daha ekonomik hem de sağlığımız için gerekli daha çok besin maddesi içeriyor. Bu yüzden çocuklarımızın her türlü besini mevsiminde tüketmelerine özen göstermemiz gerekiyor.

Sizler için meyve sebzeleri üretim mevsimlerine göre düzenledik. Yemek tariflerinizi mevsim sebzeleri ile hazırlamanızı öneririz.

Hangi Mevsimde Hangi Sebzeler ve Meyveler Yenir?

Aylık Meyve -Sebze Takvimi

EYLÜL

Sebze : Mantar, patlıcan, pazı, barbunya, kabak, kırmızı biber, sivri biber, bamya

Meyve : Fındık, kavun, karpuz, mürdüm eriği, incir, üzüm

Bamya C vitamini yönünden çok faydalı bir besindir. Mürdüm eriği ve incir hem besleyici, hem sindirim hem de boşaltım sistemini destekleyicidir. Özellikle kabızlık sorunu olan bebekler/çocuklar için mutlaka mürdüm eriği ve incirin tazesini tüketin, hoşafını yapın.

 

EKİM

Sebze :Mantar, ıspanak, yerelması, pazı, havuç

Meyve :Fındık,ceviz,üzüm,elma,muz

Yağlı kuruyemişlerin tazesinin en bol olduğu bu aylarda, ara öğün olarak taze ceviz  tüketilebilir. Fındık ve cevizde beyin ve sinir gelişimine yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Kavrulmuş fındık ve ceviz yerine tazelerini tercih edin.

 

KASIM

Sebze : Lahana, brokoli, yerelması, karnabahar, ıspanak, havuç

Meyve: Mandalina, portakal, elma, Trabzon hurması, kivi, greyfurt, ceviz

 

Soğukların kendini hissettirmeye başlağı Kasım ayında vücudun bağışıklık sistemini arttırmak için turunçgiller tüketilmesi gerekir. Taze cevizin rahatlıkla bulunduğu bu aylarda iyi yağlar içermesi ve zengin mineral içeriği sebebiyle taze ceviz tüketin.

 

ARALIK

Sebze :Pazı, pırasa, kereviz, kestane, roka, karalahana, lahana, karnabahar, ıspanak

Meyve :Nar, armut, elma, mandalina, portakal, greyfurt, kivi, muz

 

Aralık ayından itibaren içinde sülfürlü bileşikleri yüksek miktarda bulunan lahana ve karnabaharı çocuklarınızın yemeklerin sık sık kullanın. Eğer çocuklarınız kokusu sebebiyle bu sebzeleri yemek istemiyorsa etli yemeklere veya çorbalarının içine karıştırabilirsiniz.

kış sebzeleri listesi

OCAK

Sebze : Brüksel lahanası, kırmızı lahana, turp, havuç, lahana, ıspanak, pazı, kereviz, karnabahar

Meyve : Ayva, armut, elma, portakal, greyfurt, nar, mandalina, kivi

Nar kış meyveleri içindeki tek kırmızı meyvedir, antioksidan seviyesi yüksektir. Narı temizlemeye üşenmeyin ve çocuklarınıza yedirin. İçindeki çekirdek sebebiyle yemek istemiyorsa suyunu da içirebilirsiniz.

kış sebzeleri nelerdir

ŞUBAT

Sebze :Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, turp, kırmızı lahana, havuç

Meyve :Ayva, elma, portakal, armut, greyfurt, muz

kış sebzeleri isimleri 

Çocuğunuz meyve yemek konusunda zorluk çıkarıyorsa o zaman kış meyvelerinden tatlılar yaparak çocuğunuzun yemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin avya tatlısını çocunuz sevecektir. Ayva özellikle öksürüğe çok iyi gelmektedir. Öksüren çocuğunuz için ayvayı kaynatarak suyunu içirin. Ayva suyunu sade tükettiremezseniz içine biraz bal ekleyin. Kokusu ve tadı harika olacak.

 

MART

Sebze : Ispanak, pırasa, havuç, kereviz

Meyve: Muz, elma

meyve ve sebze takvimi

İlkbaharın başlamasıyla beraber, kış sebze ve meyvelerinde bir azalma meydana gelir. Bu dönemde çocuklarınıza kurubaklagiller yedirebilirsiniz. Kurubaklagiller yüksek posa içerikleri, bitkisel protein içermeleri açısından çocuklarınıza sık sık verebilirsiniz. Kurubaklagil yemeklerini bulgur pilavıyla eşleştirirseniz çok daha iyi protein emilimi gerçekleşmektedir.

Hangi meyve sebze hangi mevsimde alınmalı

NİSAN

Sebze :Kuşkonmaz, bakla, taze soğan-sarımsak, havuç, enginar

Meyve :Erik, elma, muz Yaz ve Kış Sebzeleri Nelerdir? Yaz Sebzeleri Nelerdir 

Sofralarımızda pek yer bulmayan kuşkonmaz, C vitamini ve Sülfür açısından çok zengindir. Kuşkonmazı çocuklarınızın çorbalarına ilave edebilirsiniz. Nisan ayında satılmaya başlayah Enginar, karaciğer dostu bir sebzedir. Çocuğunuzu erken yaşlarda enginarla tanıştırın.

 

MAYIS

Sebze : Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık

Meyve : Çilek, yeşil erik, dut, malta eriği

MEVSİMİNE GÖRE SEBZE MEYVE TAKVİMİ

Mayıs ayı itibariyle sebze ve meyvelerin çeşitliliği artar. Bu dönemde mümkün olduğu kadar farklı renkli meyve ve sebzeleri çocuklarınıza yedirin. Unutmayın farklı renkler farklı antioksidanlar içerir. Et yemeklerinizin yanına mutlaka sebze de ilave edin. Çilek harika bir zeka destekleyicisi, sindirim kolaylaştırıcısıdır. Alerjiniz yoksa rahatlıkla tüketilebilecek sevimli bir meyvedir.

 

HAZİRAN

Sebze : Bezelye, kabak, taze fasulye, sivri biber, semizotu, domates, salatalık, dolmalık biber,

Meyve : Kiraz, yeşil erik, malta eriği, dut, kayısı

yaz sebzeleri listesi

Yazla beraber artan sebze çeşitliliğinden çocuklarınızı yararlandırın. Zeytinyağlı veya etli sebze yemeklerine menülerinizde her gün mutlaka yer verin. Sebze tüketimi obeziteyi önlediği gibi kolon kanseri riskini düşürür, kabızlığı önler. Kiraz idrar söktürücü ve sindirim kolaylaştırıcısıdır. Bebeğinizde/çocuğunuzda kabızlık sorunu varsa kiraz bu sorunu kökten çözer. Kiraz tüketirken sayıyı abartmayın. Çocuğunuza verirken günde 2-3 adetle başlayın. Yavaş yavaş artırın. Kirazı fazla tüketmek ishale sebep olur.

Mevsiminde yediğimiz besinler hem daha ekonomik hem de daha çok besin maddesi içeriyor. Bu yüzden çocuklarımızın her türlü besini mevsiminde tüketmelerine özen göstermemiz gerekiyor.Hangi meyve sebze hangi mevsimde alınmalı, tüketilmeli,Yaz meyve ve sebzeleri,Mevsim meyveleri ve sebzeleri,Yaz ve Kış Sebzeleri Nelerdir,Yaz Sebzeleri Nelerdir,MEVSİMİNE GÖRE SEBZE MEYVE TAKVİMİ ,Hangi Mevsimde Hangi Meyve ve Sebze Yenir,yaz sebzeleri ve faydaları,KIŞ VE YAZ MEYVE VE SEBZELERİ,yaz sebzeleri listesi,yaz yemekleri,yaz sebze yemekleri,yaz sebzeleri nelerdir,yaz sebzeleri yemekleri,sebze yemekleri,yaz meyveleri,yaz sebzeleri isimleri,Yaz sebzeleri : Domates, biber, patlıcan, bezelye, bamya, dolmalık biber, enginar, kabak, taze fasulye, bakla,Yaz sebzeleri nelerdir, Hangi yaz sebzesini neden yemeliyiz,Yaz sebzeleri hangi sağlık sorunlarına iyi gelir, En önemli yaz sebzeleri,SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ YAZ MEYVELERİ ,Yaz sebzeleri ve faydaları,Sebze-Meyve Takvimi, Hangi Mevsimde Hangi Sebze Yenir,Hangi sebze hangi ayda yeni, Hangi meyve hangi ayda yenmeli, Hangi sebze hangi mevsim ya da ayda tüketilmeli, Yaz sebzeleri nelerdir?,Yaz Sebzeleri Nelerdir, Yaz Sebzeleri, Türleri ve Özellikleri,Yazın yetişen sebzeler nelerdir,Kış meyveleri, Yaz meyveleri Kış sebzeleri, Yaz sebzeleri nelerdir, Kış meyveleri, Yaz Meyve ve sebzeleri,Kış meyve ve sebzeleri, Kış Sebzeleri Nelerdir, kış sebzeleri ve faydaları, kış, sebzeleri listesi, kış yemekleri,kış sebze yemekleri,kış sebzeleri nelerdir,kış sebzeleri yemekleri,sebze yemekleri,kış meyveleri, kış sebzeleri isimleri,kış sebzeleri, kış sebzeleri nelerdir, kış sebzeleri nelerdir, Hangi kış sebzesini neden yemeliyiz,kış sebzeleri hangi sağlık sorunlarına iyi gelir, En önemli kış sebzeleri, kış sebzeleri nelerdir,kış Sebzeleri Nelerdir,kış Sebzeleri, Türleri ve Özellikleri,kışın yetişen sebzeler nelerdir, kış Meyve ve sebzeleri,

 

TEMMUZ

Sebze : Barbunya, taze fasulye, kabak, patlıcan, mısır, kırmızı biber, dolmalık biber, sivri biber,  domates, salatalık, semizotu, bezelye

Meyve: Kavun, karpuz, şeftali, kırmızı erik, üzüm, vişne, böğürtlen

yaz sebzeleri nelerdir

Yaz mevsimi sebze ve meyveleri, sağlıklı vücuda sahip olmada büyük bir rol öneme sahip. Bu dönemde bebeğinizi katı gıdalara geçiriyorsanız, meyve ve sebze yönünden çok şanslısınız.Bu dönemde bol miktarda bulunan meyve ve sebzenin yanısıra çocuklarınıza sıcaklarda kaybedilen sıvıları yerine koymak üzer bol bol hoşaf ve meyve suları yapabilirsiniz.

 

AĞUSTOS

Sebze :Bamya, taze fasulye, barbunya, domates, salatalık, sivri biber, kırmızı biber, mısır, patlıcan

Meyve :Kavun, karpuz, mürdüm eriği,kırmızı erik, şeftali, böğürtlen,incir, üzüm, fındık

yaz sebzeleri isimleri

Sıcak geçen Ağustos ayı boyunda çocuklarınız da sizin gibi su kaybeder. Çocuklar sıvı kaybından yetişkinlerden çok daha fazla etkilenir. Ağustos ayında çocuklarınıza sık sık sulu meyveleri yedirin. Böylece çocuklarınız hem sıvı kaybını giderirken aynı zamanda A ve C vitamini alacaktır.

meyve ve sebze takvimi

Bir de not düşmek isterim: Pişirdiğiniz ıspanağı, pişirir pişirmez bebebeğinize yedirebilirsiniz.  Nitrat içeren ıspanak, tekrar tekrar ısıtılırsa içerisindeki nitrat kanserojen bir madde olan nitrite dönüşür. Bu yüzden ıspanak tek seferde tüketilebileceği miktarda pişirilmeli.  Lütfen bu nota dikkat edin….

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz