Bebeğim diş çıkarıyor ne yapmalıyım?

Bebekler diş çıkarırken nasıl rahatlatılır? Bebeklerde diş çıkarma süreci her bebekte farklılık gösterir.

0
Diş çıkaran bebeğiniz için öneriler... Bebekler ilk altı aylık dönemlerinden sonra diş çıkarmaya bağlı ateş, halsizlik, huysuzluk ve salya akıntısı gibi sıkıntılar yaşayabilir
Diş çıkaran bebeğiniz diş çıkarmaya bağlı ateş, halsizlik, huysuzluk,salya akıntısına bağlı pişik gibi sıkıntılar yaşayabilir. Bebeğin diş çıkarıyorsa bu yazıma öz at!

Bebeğinizin rahat diş çıkarması için yapmanız gerekenler, öneriler

Ah o dişlerden ne çektik, ne çektik…. O melek yavrumuz gider yerine ağlayan, sürekli mızırdanan, hiç bir şey yemeyen bir küçük gelir… Peki diş çıkaran bebeklerimiz için ne yapar, diş çıkaran bebeğimizin nasıl ağrısını azaltırız?

Bebekler ilk altı aylık gelişim dönemlerinden sonra diş çıkarmaya bağlı ateş, halsizlik, huysuzluk ve salya akıntısı gibi sıkıntılar yaşayabilir. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili herşey yolunda giderken, böyle anlam vermekte zorlandığınız sorunlarla karşılaşmaya başladıysanız telaşlanmayın! Bebeğinizin diş çıkarma zamanı gelmiş demektir. Bebeğinizin diş çıkardığı dönemde uygulayacağınız birkaç ipucuyla bebeğiniz, dolayısıyla da siz rahatlayacaksınız.

Bazı bebekler 4 ile 5 aydan sonra, kimileri 7, kimileri ise 12 aydan sonra ilk dişlerini çıkarıyor. Hatta 16. aydan sonra diş çıkaran bebekler dahi görülebiliyor. Bebeğinizin dişleri bir türlü çıkmıyor gecikiyorsa üzülmeyin, kıymetli diş doktorumuz ne kadar geç o kadar iyi diye içimizi rahatlattı. Şöyle ki; geç çıkan dişler geç çürür…

mumsy natural en iyi pişik kremi

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, diş etinin açılmasından 3 ay önce başlar. Bu süreçte bebeklerde salya artışı, hafif ateş, ağlama-huzursuzluk, ağız çevresinde hafif döküntü, ellerini ısırması, uyku düzensizliği, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler görülmeye başladığında anne babalar özellikle bazı belirtilerde dikkatli olmalıdırlar. İlk görülen belirti ise genellikle salya artışıdır. Diş çıkarma dönemi bebeklerde çene ve ağız çevresinde kızarıklık ve döküntüye yol açabilir. Bu dönemde bebeğin yüzü temiz ve yumuşak bir bezle silinerek uygun bir nemlendiricili kremle desteklenebilir.

Bebeklerde genellikle ilk çıkan dişler alt ön kesici dişler oluyor. İlk diş sonrası 6 ayda sırasıyla alt ve üstte 4 er kesici diş çıkar. Genelde kesici dişler simetrik çiftler olarak çıkarlar. Daha sonraki 12-18 aylık dönemde 4 adet birinci süt azı dişleri çıkmaya başlar. Bir sonraki 6 aylık dönemde yani 18 ila 24 arasında 4 adet köpek dişleri çıkar. Son 6 aylık dönem yani 24-30. aylar arasında ise 4 adet ikinci süt azı dişleri çıkarak tamamlanır. Böylece bebeklerin süt dişlerinin tamamlanması 2,5-3 yaşını bulabilmektedir. Bu arada 6 aylık sapmalar normal kabul edilebilir.

Bebeğinizin gelişim sürecinde üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere toplamda 20 adet diş 30 aya kadar ağızdaki yerini alır. Ancak diş çıkarma dönemi, hangi aya denk gelirse gelsin hem bebek hem de anne için bir hayli zorlu ve yorucu geçen bir süreç olabiliyor. Ancak telaşlanmanıza gerek yok. Dişlerin tamamen çıkacağı 27 ile 30. aya kadar bebeklerde görülen huzursuzluk sinyalleri normal sayılıyor.

Bebeğiniz diş çıkarırken salyalanma, uykusuzluk ve ağlama görülebilir

Her bebeğin gelişim özellikleri birbirinden farklıdır. Diş çıkarma dönemi de bebeğin genetik yapısıyla ilişkilidir. Bebeklerin bir kısmı rahat diş çıkarırken, bir kısmı da bu süreci bir hayli ağrılı ve huzursuz geçirir. Öyle ki diş çıkaran bazı bebeklerde kilo kaybı, ateş ve ishal dahi görülebilir. Bu bebekler, bu süreçte genellikle annelerinin yardımına da ihtiyaç duyarlar. Diş çıkarma döneminde bebeklerde en çok karşılaşılan belirtiler ise, salya ve tükürük artışı, uyku problemleri ve ağlamadır. Sürekli huysuz ve huzursuz olan bebekler özellikle bu dönemde rahatlatılma ihtiyacı duyarlar.

Diş çıkarmaya bağlı 37 dereceye kadar ateş normal

Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşi yükseliyorsa, ateş derecesine çok dikkat etmek gerekir. Bebeğin ateşinin 37 dereceye kadar yükselmesi normal kabul edilir. Fakat ateş, 38 derece ve üstüne çıkıyorsa bebek bir doktora gösterilmelidir. Ayrıca bebek, ishal sorunu yaşıyorsa yine bir uzman desteğine başvurulmalıdır. Diş çıkarma dönemine ishal ve ateş gibi belirtiler de eşlik ediyorsa bu durum farklı bir sağlık probleminin habercisi de olabilir. Çünkü bebekler diş çıkarma döneminde hastalıklara daha yatkın olur.

Diş çıkaran bebeğiniz için öneriler... Bebekler ilk altı aylık dönemlerinden sonra diş çıkarmaya bağlı ateş, halsizlik, huysuzluk ve salya akıntısı gibi sıkıntılar yaşayabilir

Diş çıkaran bebekler nasıl beslenmelidir?

Bebeğin diş çıkardığı dönemde diş etleri çok hassaslaşır, yiyecekleri,herhangi bir şeyi dahi yemeyi bile reddedebilir hatta kilo alımı bile yavaşlayabilir. Besinleri reddeden bebeğinize sadece anne sütü yetecektir. Bu durumda telaşlanmamalı ve bebek yemek yemesi için zorlanmamalıdır. İştahsızlık yaşayan bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olur hem de besin ve su kaybının önüne geçebilirsiniz. Yoğun salya olması sebebiyle, salyanın bir kısmının bebek tarafından yutuluyor olması dışkıda sulu bir form yaratabilir. Yoğun salya dolayısıyla bebeğinizin dışkısı sulu olabileceği gibi diş çıkarken görülen ishalde iki dışkılamadan daha uzun ve fazla sayıda dışkılama söz konusuysa bunu doktorunuzla hemen paylaşmalısınız. Günde 2’den fazla sulu kaka diş ishali olarak düşünülemez… Bu durumda doktorunuz size bebeğinizin kakasının formunu ve kokusunu soracaktır. Bebeğin kakasında ağır bir koku varsa bu bir enfeksiyonu işaret eder.

Diş çıkarırken bebeğinize yardımcı olabilirsiniz

  • Diş çıkarma döneminde ilk fark edilen belirti salya artışı olur. Bu da bebeğin ağız çevresi ve çenesinde kızarıklıkların oluşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda bebeğin yüzü steril ve yumuşak bir bezle silinmeli, doğal içerikli ve nemlendiricili krem uygulanmalıdır.
  • İşaret parmağına sarılacak bir gazlı bez ile bebeğin dişlerine hafifçe masaj yapılabilir. Temiz bir tülbente konulacak buz parçası ile de dişlere kompres uygulanabilir. Böylece bebeğin damak kaşıntısı hafifletilerek, diş çıkarma sürecinin daha rahat geçmesi sağlanabilir.
  • Parmak diş fırçası yardımıyla bebeğinizin diş etlerine hafif hafif masaj yapmanız bebeğinizi çok rahatlatacaktır. Ayrıca diş fırçası ile erkenden bebeğinizi tanıştırmış olursunuz.
  • Bebeğe plastik ve boya maddesi içermeyen diş kaşıma aparatları verilmelidir. Ayrıca bebeğinizin eline verebileceğiniz havuç gibi sert sebzeler de bebeğin diş kaşıntısını rahatlatabilir.
  • Bebeğin salyasının artması aynı zamanda sıvı kaybettiğinin de işaretçisidir. Kaybedilen sıvıyı telafi edebilmek için bebek daha sık aralıklarla emzirilmelidir.
  • Diş çıkaran bebeklerde yanaklarını kaşıması ve kulaklarını çekiştirmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bunun nedeni de diş etlerinde yaşanan ağrıların kulağa ve yanaklara etki etmesidir. Bu sıkıntının önüne geçebilmek için bebeğin yanak ve kulaklarına küçük dokunuşlarla masaj yapılmalıdır.
  • Tüm bu uygulamalara rağmen bebeğin ağrısı azaltılamıyorsa ve bebeğinizin huzursuzluğu giderilemiyorsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Doktor önerisiyle diş jelleri, ağrı kesici şuruplar ya da fitiller kullanılabilir.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur. 
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. bebeklerde dis cikarma agrisina ne iyi gelir bebeklerde diş çıkarma dönemi bebeklerde diş çıkarma kaç gün sürer bebeklerde diş çıkarma tablosu bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar bebeklerde diş çıkarma kusmaya neden olur mu bebeklerde diş çıkarma kadınlar kulübü bebekler diş çıkarırken nasıl rahatlatılır. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz