Anne Sütü Bebeğinizin Beyin Gelişimi İçin Çok Önemli!
İnsan zekasını belirleyen yüksek oranda genetik mirasıdır. Ancak bunun dışında zeka gelişimini etkileyen çok sayıda dış etmen vardır. Anne karnında bebeğin beyin gelişimin %50’si tamamlanır. Bebeğin beyin gelişimi doğumundan sonra da devam eder.
Zeki bir bebek için genetik mirastan sonra en büyük etkenlerden biri annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin her besin grubundan yeterince alması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi zeki bir bebek için olmazsa olmaz kurallardandır.
Bebeğinizi emzirmenizin onun beyin gelişimini de olumlu yönde etkilediğini biliyor muydunuz?
Beynimiz bir çeşit yağ dokusudur ve yapıtaşlarıda yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bebeklerin beyin gelişimi için öğünlerimizde yağ asitleri yönünden zengin beslenmemiz gerekliliğini çeşitli vesilerle okumuş ve duymuş olmalısınız.
Anne sütü, bebeklerin beyin hücrelerinin gelişimi açısından temel rol oynayan içeriklere sahiptir
Bu bağlamda anne sütünün bileşenlerinin çoklu doymamış yağ asitlerinden özellikle DHA (Dokosaheksaenoik asit)’dan çok zengindir. DHA, beyinde olduğu kadar gözdeki retina tabakası ve kırmızı kan hücrelerinde de yer alan önemli bir madde. Bilimsel araştırmalar kapsamında çok düşük doğum ağırlığıyla doğan prematüre bebekler 5 yaşına kadar takip edilmiş. Bu süreç sonunda yapılan değerlendirmede anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin; mamayla beslenen bebeklere göre DHA oranlarının daha yüksek olduğu görülmüş. Aynı araştırma zamanında doğmuş bebekler üzerinde yapıldığında da sonuç çok değişmemiştir.
Gerçekleştirilen başka bir araştırmada ise doğduklarından itibaren bir yaşına gelene kadar takip edilen anne sütü alan ve mamayla beslenen 53 çocuk takip edilmiş. Bu araştırmaya göre ilk yaşında anne sütü alan çocuklar bazı nörofizyolojik testler ile ve muayenelerde mamayla beslenen çocuklara göre sinir sistemi olgunlaşması ve gelişmesinin daha erken olduğu tespit edilmiştir.
Anne sütü içeriğinde zengin olarak bulunan bir madde olan BDNF de araştırmalara konu olmuş. Bu maddenin beyin gelişimindeki önemi incelenirken 3 ayrı grup oluşturulmuş. Sadece anne sütüyle beslenenler, mamayla beslenenler hem anne sütü hem de mamayla beslenenler. Bu bebeklere yapılan süt çocuğunun gelişimini değerlendirme testi sonucunda anne sütü alanların belirgin derecede daha yüksek puanlar aldığı görülmüş. Ayrıca bu çocukların motor gelişim testleri sonucunda aldığı puanlar da daha yüksek.
Anne sütü, bebeklerin beyin hücrelerinin gelişimi, hücreler arası ilişkilerin (sinaps) kurulmasında temel rol oynayan siyalik asit açısından da zengindir. Bu siyalik asit seviyeleri anne sütü alanlarda daha yüksek bulunmuştur.
Anne sütü alan bebeklerin psikososyal gelişimleri de olumlu yönde etkilenir
Beynin nörolojik gelişimine baktığımızda olgunlaşma sürecinin ilk iki yaşta en hızlı dönemi olduğunu görürüz. Bu süreçte bebek annesiyle ne kadar fazla iletişim kurarsa (dokunmak, güven duygusu, beslenirken ten tene temas) beyne giden olumlu sinyaller de artar. Yapılan bir başka araştırmada; 4 ay ve daha uzun süre anne sütü ile beslenenlerin 4 aydan daha kısa süre anne sütü alanlara göre 5 yaşta davranış sorunları açısından daha düşük bir riske sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin ağrılı prosedürlere karşı diğer bebeklere göre daha az stres yaşadığı ve anne sütü ile beslenme esnasında anne bebek arası gelişen bağlanma ilişkisi ile açıklanabilmektedir. Her şeyin ötesinde anne sütü alan bebeklerin psikososyal gelişimleri daha olumlu yönde etkilenmektedir.
Göğüs ucu çatlaklarınız dolayısıyla emzirmeyi bırakmayın, göğüs ucu çatlaklarına iyi gelen tedaviler ve öneriler için yazımızı okuyun