Bebeklerde Büyüme Atakları

0
Bebeğiniz adım adım gelişir, ellerini tanımakla başlar, boyun, karın ve sırt kaslarını geliştirir, dirseklerinde doğrulmayla devam eder, oturur, emekler, sıralar yürür. Bebeğiniz bir önceki aşamayı geçmeden bir sonraki aşamaya geçemez, tedbiren aldığınız kimi zaman gereksiz bir önlem bebeğinizin gelişimini yavaşlatabilir. Lütfen bebeğinizi korumak için gelişimini engelleyici önlemler almayın. Bebeğinizi destekleyin, cesaretlendirin.Oturma Becerisi Ne Zaman Gelişir, Bebeğiniz dördüncü ayda oturmaya hazır, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebekler ne zamadan sonra kendi kendine oturabilir,dört aylık bebek oturtulmaz diyenler, bebekler ne zaman oturur,bebekler nezaman desteksiz oturur,Bebişlerin oto koltuğuna oturma zamanı,bebek ne zaman oturtulur,kızlar bebeklerimiz ne zaman oturabilecek,Yeni Doğmuş Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturabilir,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları - Bebek gelişimi 4 - 7. aylar,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,Bebeklerde fiziksel gelişim,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebeğim ne zaman oturacak,4 aylık bebeğin gelişimi,Çocuğunuz Ne Zaman Yürüyecek,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeginiz hangi ayda hangi degisimleri gösterir,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeklerin oturmaya başlamaları, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,Bebek ne zaman oturur, ne zaman oturtulmalı, bebek gelişimi, bebeklerin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin alışkanlıkları ve genel tavrındaki değişim ‘büyüme atağı’ ile ilgili olabilir

Bebekler dünyaya geldikleri ilk 1 yıl içerisinde çok büyük bir gelişme gösterirler. Yaşamın temeli olan birçok beceriyi ilk 1 yılda kazanırlar. Bebekler 1 yaşına gelmeden doğum ağırlıklarının 3 katından fazlasına ulaşırlar. Beyinleri hiç durmadan büyür, boyları 1.5-2 kat uzar. Konuşmak, yürümek gibi becerileri öğrenirler. Bu hızlı değişim ve gelişime minik bedenleri ayak uydurmakta güçlük çekebilir.  Yani bebeğinizin yaşadığı tüm o ağlamalar, iştah artışlarının sebebi büyüme atağı olabilir. İngilizcede Growth Spurt olarak adlandırılan büyüme atakları, her bebeğin mutlaka geçtiği dönemlerdir.

Bebeğinizde görülen ani huy değişimlerinin altında ‘büyüme atakları‘ yatıyor olabilir. Bu dönemde sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık vererek onu dinlemeli ve ona karşı olumlu bir tutum sergilemelisiniz.

Bebeklerin huysuzlaşıp sürekli meme emmek istemesinin, memeyi reddetmesinin ve kucaktan indirildiğinde ağlama krizine girmesini büyüme atağı sürecininin bir parçasıdır. Böyle dönemlerde bebek hem fiziksel hem de zihinsel açıdan bir büyüme atağındadır.  Bebeğin bu süreçte çevresinin farkına varır. Bebeğiniz normal gelişim sürecindeyken aniden bir değişim yaşamaya başlar ve bu durum onun bütün gündelik alışkanlıklarını etkiler. Sürekli sebepsiz ağlayan, daha fazla ilgi isteyen, huysuz, mızmız, memeden ayrılmayan, memeyi almayan ya da iştahsız yeme düzeni bozulmuş bir ateş parçasına döner. Bebeğiniz çevresinde bazı değişiklikleri farkeder ve şaşırır. Çünkü bebeğiniz artık yeni farkındalıklar edinmeye başlamıştır. Neler olduğunu anlamaya çalışır, önceden fark etmediği şeyleri artık fark ediyordur.

En iyi Pişik Kremi Mumsy Natural Doğal Pişik Kremi Pişik tedavisi

Büyüme atakları ne zamanlar görülür?

Bebeğin büyüme atağı geçirdiği bu dönemde uyku düzeninde değişiklik, ilgisizlik gibi yeni huylar geliştirecektir.

Anne babalar için bu dönemlerin üstesinden gelmek bazen hiç de kolay olmayabilir. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için büyüme ataklarının görüldüğü dönemler değişse de genellikle belli haftalardır. Örneğin bebeğiniz, 5., 8., 12., 19., 26., 27., haftalar gibi yaklaşık 2 yaşına kadar olan dönemde minimum 10 defa büyüme atağı evresi yaşayacaktır . Bu ataklar genellikle 2-4 gün yoğun olarak görülse de birkaç hafta da sürebilir. Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak isteyebileceği gibi meme reddide gelişebilir.

Bebeğinizi sabırla emzirin

Annelerin bu dönemde bebeklerini sabırla bol bol emzirmeleri gerekiyor. Bebeğinizin isteği doğrultusunda sabırla bol bol emzirmeye devam etmek, mama desteği yapmamak önemlidir. Devam eden dönemlerde ihtiyaçları doğrultusunda bebeğin beslenme planında değişikliğe gidilebilir. Bu yüzden bırakın bebeğiniz istediği kadar yesin veya yemesin. Rutine dönmesi için onu zorlamayın ve çatışmaya girmeyin. Göreceksiniz bir müddet sonra her şey eskisi gibi olacak. Sabırla bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık verin, onu dinleyin ve ona karşı uygun olumlu bir tavır sergileyin. Bol bol bebeğinizi sevmeniz, ten temasında bulunup okşamanız onun bu süreçle daha kolay başa çıkabilmesi için önemlidir. Çok huzursuz olduğunda, uyutmakta zorlandığında ılık bir banyo ve sonrasında masaj rahatlatabilir. Bu dönemlerde bebeğiniz sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak ister. Bu durum anneleri, acaba bebeğim aç mı, yoksa sütüm yetmiyor mu? gibi düşüncelere iter. Aslında büyüyen bebeğinizin anne sütü ihtiyacı da artmıştır ve bebeğiniz sık sık emerek memelerinizin de bu ihtiyaca karşılık vermesini sağlamış olur. Bazı bebekler ise 3. ayında büyüme atağına bağlı olarak meme reddi geliştirebilir. Meme reddinde sabırlı olun, bebeğinizi bunaltmak emzirmeyi teklif edin. Pes etmeyin ama bebeğinizle çatışmayın. Meme reddinde sütünüzü sık sık sağarak bebeğinize biberonsuz sadece kaşık yada kupa ile sütünüzü verin.

bebeğinizin gelişimini takip edebileceğiniz, bebeğinizin ay ay beslenmesi, aşıları, gelişim adımları, bebek yemekleri ve bebek oyunu önerileri ile diş çıkarmadan gaz sancılarına kadar bebeğiniz için aklınıza takılan tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz "İlk 12 ayda bebeğin gelişimi, beslenmesi, oyunları"

Büyüme atakları sonrası bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenir

Büyüme atakları sonrasında bebeğiniz yeteneklerini geliştirecek.

Büyüme atağıyla geçen fırtınalı bir dönemden sonra artık güneşli günler başlayınca bebeğinizdeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Örneğin ilk ataklardan sonra size gülümsemeye, bir dönem sonra ellerini daha iyi kullanmaya oyuncaklarına uzanmaya hatta tutmaya başlar veya bir bakmışsınız artık sırtüstü dönmeye başlamış. Sonrasında oturma, emekleme gibi kaba motor hareketleriyle beraberinde ince motor gelişimini de gözlemleyebilirsiniz. Oyuncaklarıyla oynama şekli değişir, aynı oyuncağın farklı özelliklerini keşfedebilir.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz