Çocuk Eğitimi: Çocuğuma Söz Dinletemiyorum

0
Çocuk Disiplini | Çocuğum söz dinlemiyor ne yapmalıyım?

Çocuk Disiplini | Çocuğum söz dinlemiyor ne yapmalıyım?

Bazen çocuklarımıza sesimizi duyurabilmek başladığımız sözümüzü sonuna kadar aktarabilmek dinletebilmek imkansız olabiliyor. Söylediğiniz ya da yapmalarını istediğiniz herhangi bir şeye diretiyorlar değil mi? Diretmeler bitmiyor siz sinir küpü minikleriniz sinir küpü. Çocuklarınız direttikçe geri adım atıp söylediğinizden dönmek bütün duruşunuzu ve iktidarınızı sarsıyor bir taraftan da aman daha fazla gerilmeyelim tamam  yeter demek zorunda kalıyorsunuz. Yalnız değilsiniz.

Bir ebeveyn olarak sakin olmalı sükunetinizi mutlaka korumalısınız. Unutmayın çocuklarımızın sakin ve şefkatli bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Annenin ya da babanın kendini tükenmiş ya da sabırsız hissettiği anlarda çocuğunuzun yanında öfkeyle kalmanız çocuğunuza yarardan çok zarar getirir. Çocuklar sakin ve  şefkatle davranılmaya karşılık verirler. Farklı durumlarda bunu sağlamakta zorlandığınızda bunu kendi kendinize fark edebilmeli ve mevcut duruma uygun yeniden davranışınızı ve yaklaşımınızı düzenlemeniz çocuklarınızın yararınadır. Stresli yorgun ya da çeşitli sebeplerle gergin  olduğunuz tahammülünüzün azaldığını fark eden ve durumunu değiştirebilen yetişkinler çocuklarını davranışlarını kontrol edebilen birer birey olarak yetiştirebilir.

Çocuk eğitimi ancak koşulsuz sevginin varlığıyla etkisini gösterir. Çocuğunuz ne yaparsa yapsın her koşulda anne-babası tarafından sevildiğini ve kabul edildiğini bildiğinde mevcut ya da yeni kurallara uyum gösterecek ve karşı çıkmayacaktır. Koşulsuz sevgi yokluğunda yetişen çocuk ise otoriteye karşı baş kaldırma ya da söylenenlerin tam tersini yapma eğiliminde olacaktır.

Eğitim için tutarlılık ilk kuraldır. Eğitimde istisna olmaz eğitim tekrar gerektirir. Bu çocuk eğitimi için de böyle sanat bilim vs. için de aynısı gerekli. Çocuk eğitimde anne ile babanın davranışları da birbirini tutmalı kendi arasında çelişmemelidir.

Çocuğum sözümü dinlemiyor neden?

Çocuk eğitiminde koyduğunuz kuralların çocuklarınızın yaşına ne kadar uygun olduğunu öncelikle değerlendirmelisiniz. Çocuklarınıza koyduğunuz kuralları doğru bir şekilde anlatıp anlatmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Çocuklarınız kuralı anlamaz kurala uymalarının olumlu bir sonucu yaşamaz ya da uymamaları durumunda hiçbir şey değişmezse uyumsuzlukları diretmeleri devam edecektir.

Bir taraftan da fazla uyarılan ailesi ile sık sık çatışma yaşayan çocuklar bir süre sonra herşeye direnmeye ve bunu ilişki kurma tarzı olarak benimsemeye başlayabilir. Bu tanım aslında atalarımızın dayak arsızı sözünün bir karşılığı çocuğunuz bir süre sonra diretme yaklaşımını kullanarak ilişkinizde tarzını belirleyecek sadece sizinle değil tüm sosyal ortamlarda direterek farklılaşmaya çalışacaktır.

Bir yetişkin olarak çocuğunuz ile iletişiminize baktığınızda; Büyük ya da küçük sorularda aynı şekilde ve şiddette tepki veriyorsanız çocuğunuz büyük ya da küçük sorun arasındaki ayrımı anlamayacak ve tüm sorunları reddederek görmezden gelerek sorunları çözümsüz bırakacak tipte bir baş etme/idare etme yolu seçecektir.

Çocuğum Söz Dinlemiyor Nasıl Davranmalıyım?

Çocuklarınızla yaşadığınız bu olumsuz direnişli patırtılı iletişimi olumluya çevirmek adına çocuklarınızın daha uyumlu olabilecekleri bir iki davranıştan başlayabilirsiniz. Örneğin eve girildiğinde ilk iş elleri yıkamak gibi.. Belli bir süre her eve girişinizle birlikte ellerini yıkamayı seçen çocuğunuzu güzel sözlerinizle ödüllendirebilirsiniz. Bir çizelge ile bu doğru olumlu davranışı takip ederek bu çizelge üzerinde gülen adam emojileri kullanarak her el yıkadıklarında bir gülen yüz emojisini çizelgeye yapıştırabilirsiniz yahut bir gülen yüz çizebilirsiniz. Çizelgede belli sayıda gülen yüzü tamamlayan çocuklarınızla çok istedikleri bir filme gidebilir o arzuladıkları stickerlı kitabı hediye olarak alabilirsiniz. Çocuklarımız devamlı olumsuz olarak uyarılmaktansa yaptıkları iyi şeylerin farkedilmesini ve övgü dolu geri bildirimleri duymaktan hoşlanır. Unutmayın hiç bir çocuk azarlanmaktan suçlanmaktan hoşlandığı için aynı olumsuz davranışı sergilemez.

Çocuklarımız olumlu ve olumsuz davranışları ve sonuçlarını görerek deneyimleyerek iletişim biçimlerini şekillendirir. Çocuğunuz zaman içinde inatçı direnç gösteren birine dönüşüyorsa bu sizin yansımanızdan kaynaklanıyor. Siz ne kadar yapıcı ve olumlu davranış sergilerseniz çocuğunuz da en az sizin kadar yapıcı ve olumlu davranışlarla hayatını şekillendirecek.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.

Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz değiştirilemez ve yayınlanamaz.
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz