Çiçek Yetiştirme Zamanı

0

Güneş Parlamaya, Çiçekler Açmaya Başladı

 

Rengarenk Çiçekler Yetiştirme Zamanı
Rengarenk Çiçekler Yetiştirme Zamanı

“Bu sene yaz gelecek mi?” “Yeter artık kar yağmasın!” “Güneşi özledim!” “Bu kış biter mi?” sözlerini ne çok kurduk değil mi? Milletçe çok endişelendik havalar hiç ısınmayacak sandık. O kadar çok kar yağdı ki, sanki yaz hiç gelmeyecek gibiydi ama bahar geldi bile 🙂 Ağaçlar yeşermeye ve çiçekler açmaya başladı. Sokaklar ve caddelerde rengarenk küçük çiçeklerle karşılaşmaya başladık. Nasıl da içimizi coşku ve sevinç kaplıyor değil mi doğanın bu güzelliği karşısında!

Hafta içi küçük kızım Mira ve minik bebeğimiz Vera, Ece teyzesi ve anneannesi ile birlikte sahilde yürüyüş yaptık. Minik minik papatyalar çıkmaya başlamış, Mira papatyaları görüp söylemeseydi ben muhtemelen göremeyecektim. 1-2 ay sonra iyice coşup her yer papatya ile dolacak. Balkonlar, evler, sokaklar, caddeler renk şölenine dönüşecek.

Şu an tam çiçek ekme mevsimi. Çocuklar çiçeğe bayılıyor, e tabii biz büyüklerde 🙂 Eşiniz ve çocuğunuzla birlikte hafta sonu eğlenceli bir şekilde eviniz veya balkonunuz için çiçek ekebilirsiniz. Şu anda hemen hemen her markette fidan, tohum satılıyor. Mart ve Nisan ayı çiçek, tohum ekmek için en uygun zaman. Ayrıca pek çok belediye çiçek/fidan ekim günleri düzenliyor ve ücretsiz olarak tohum ve fidan dağıtıyor. Oturduğunuz semt hangi Belediyeye bağlıysa, web sitesine girerek takibinizi yapabilirsiniz.

 Çiçek Satın Alırken ve Dikim Yaparken Dikkat Edilecekler: 

Rengarenk Çiçeklerle Süslü Balkonlar
Rengarenk Çiçeklerle Süslü Balkonlar

 

Bitki satın alırken kökleri gelişmiş ve güçlü bitkileri tercih edin. İri ve dolgun bitkilerin saksılarının yeterince büyük olmasına dikkat edin. Bitkinin dibinde zararlı su birikmemesi için saksı seçerken mutlaka altı delik olanlardan alın. Eğer altı delik olmayan saksılarınız varsa tornavida ile kendiniz delikler açın.

Saksının üçte ikisine toprak dökün. Üzerine bitkiyi yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırın. Saksının kenarında bir parmak genişliğinde sulama payı bırakmayı unutmayın.

Ekildikten sonra bitkilerin bolca sulanmaları gerekir. Bitkileri asıl yerlerine götürmeden evvel bir gün boyunca gölgede bekletin. Yaklaşık dört hafta sonra toprağı gübreleyin.

 

Mart ayında, Alyssum, cosmos, zinnia, sarı nergis, kadife, petunya,aslanağzı, horoz ibiği, saray patı (margarit), ipek çiçeği, yıllık gelincik ve papatya türlerinin tohumları bahçede veya evde hazırlanan kuytu (rüzgar almayacak) ve güneşli bir yere serpilir.

Mart ayında; Ateş çiçeği, mine, cam güzeli, vapur dumanı, fesleğen ve begonya tohumları ise kapalı ve ılık bir yere ekilir.

Mart ayında; Haseki küpesi, kanayan kalp (dicentra) acı bakla(lupinus) yüksük otu, kalıcı hezaran, şakayık soğanlılardan manisa lalesi ve girit lalesi saksı içinde fide olarak bu ayda dikilir.

Salon bitkileri artık beslenmeye başlanır. Sulama yavaş yavaş artırılır. Saksı değişimi bu ayda (Mart) yapılır.

Kadife, begonya,petunya gibi yazlık fideler Nisan sonlarına doğru ekilir.

Nisan ayında; Acı bakla, kalıcı hezeran, haseki küpesi, şakayık gibi çiçekler saksı içinde alınarak dikilir.

Yıldız yumruları zambak ve glayöl soğanları da Nisanda dikilir.

Mayıs ayında Kadife, ateş çiçeği, zinnia ve petunya gibi yaz çiçeklerinin dikimi tamamlanır.

Yine Mayıs ayında; Sardunya ve küpe çiçekleri çeliklerinden çoğaltılabilir.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz