Çocuklar ara tatilde kendi ağırlık ve ölçü aletlerini tasarlıyor!

0
Pera Müzesi Öğrenme Programları, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilhamla ara tatilde 7-12 yaş grubu çocuklar için Ağırlık ve Ölçü Sanatı temalı atölyeler düzenliyor.

11 – 16 Nisan 2022 

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilhamla ara tatilde 7-12 yaş grubu çocuklar için Ağırlık ve Ölçü Sanatı temalı atölyeler düzenliyor. Türkiye’nin dört bir yanından çocukların 11 – 16 Nisan tarihleri arasında Zoom üzerinden ücretsiz katılabilecekleri program kapsamında önce Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi çevirimiçi gezilecek, sonra birlikte takvimli saat, kilden ağırlık ve usturlap yapılacak. 

Pera Öğrenme ara tatil için çocuklara hem eğlenebilecekleri hem de öğrenebilecekleri bir atölye programı hazırladı. 7 – 12 yaş arası çocuklara yönelik Ara Tatil Atölyeleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yola çıkarak tasarlandı. Ağırlık ve Ölçü Sanatı adlı yeni koleksiyon sergisini rehber eşliğinde 3 boyutlu çevrimiçi turla gezen çocuklar, sonrasında sergiden ilhamla takvimli saat, ağırlık ve usturlap tasarlayacak. Atölye katılımcıları mukavva, karton, akrilik boya, kil hamuru, kağıt tabak, pipet, keçeli kalem gibi malzemeler kullanarak yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak.

Astronomi bilgisini ve gözlem yeteneğini geliştiren atölyeler
Usturlap Yapımıatölyesindeçocuklar, gökyüzündeki cisimlerin ufuktan yüksekliklerinin nasıl ölçüldüğünü öğrenecek, mekanik saatlerin henüz yaygın olmadığı dönemlerde vakit ve yön belirlemenin yanı sıra astronomide kullanılan rubu tahtası, usturlap, kıblenüma gibi araçlarla tanışacaklar. Ardından, kutup yıldızına doğru tutulduğunda bulundukları yerin enlemini ölçebilen bir usturlap tasarlayacaklar. 

Takvimli Saatim atölyesinde saat icat edilmeden önce insanların zamanı nasıl ölçtüğünü ve günümüzde kullanılan saatlerin ortaya çıkış hikayesini öğrenen katılımcılar, farklı coğrafyalardaki insanların benzer meraklarla oluşturduğu sistemleri ve ölçüm aletlerini tanıyacaklar. Zaman kavramı üzerine sohbet ettikten sonra günün farklı bölümlerini kendilerine göre yeniden isimlendiren çocuklar, gün içinde yapmaktan keyif aldıkları aktiviteleri düşünerek keçeli kalem, makas, kâğıt tabak gibi basit malzemelerle kendi takvimli saatlerini tasarlayacak.

Ağırlığını Tasarla atölyesinde ise çocuklar, bugünkü ağırlık sistemlerinden önce insanların alacakları ürünün miktarını nasıl belirledikleri hakkında bilgi edinecekler. Anadolu’da tüccarların yüzyıllar boyunca kullandıkları ağırlıkları inceleyen katılımcılar, daha sonra Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisinde yer alan, üzerinde çeşitli efsanelerin ve kent hikâyelerinin betimlendiği kurşun ağırlıklardan ilhamla seramik kil hamurundan kendi ağırlıklarını tasarlayacaklar.

Çevrimiçi Sergi Turu ve Atölye Programı:

Takvimli Saatim
11 Nisan Pazartesi 14.00-14.45
15 Nisan Cuma 14.00-14.45 

Ağırlığını Tasarla
13 Nisan Çarşamba 14.00-14.45
16 Nisan Cumartesi  14.00-14.45  

Usturlap Yapımı
14 Nisan Perşembe 14.00-14.45 

Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliklere katılım ücretsizdir, rezervasyon gereklidir. Atölyede kullanılacak malzemeler katılımcının kendisi tarafından temin edilecektir. Etkinlik sonunda katılımcılara e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir. Detaylı bilgi:[email protected]

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz