Bebeğinizin uykusu için olmazsa olmaz: Bebeğinizin gece uykusu için tam karanlık gereklidir.
Bebeğinizin büyümesi için vücudunun melatonin hormonu salgılaması gerekiyor, melatonin hormonu biz uykudayken sadece geceleri ve tam karanlıkta salgılanır. Melatonin vücudumuzun saati yani biyoritmini belirleyen hormondur. Özellikle geceleri karanlık ortamda salgılanan bir hormon olan melatonin normal vücut ritmini korumada büyük önem taşır. Melatonin üretimi yaşla birlikte düşer. Bebeğinizin korkmasından endişelenerek uyuduğu oda da gece lambası kullanmayın. Bebeğinizi tam karanlıkta uyutmalısınız. Gece lambası, süslü ışıklı aksesuarları bebeğinizi uyuttuğunuz odadan çıkarın. Melatonin sadece bebekler için değil hepimiz için son derece önemli bir hormondur, tam karanlıkta kaliteli bir uyku sizi kanser riskinden koruyacaktır.
Yeni doğanlarda melatonin sentezi çok düşük düzeydeyken ilerleyen zamanlarda yani 1-3 yaş aralığında en yüksek seviyeye çıkar. Bebeğinizi ilk zamanlarında sizin uykunuzun ve melatonin hormon seviyenizin önemi burada ortaya çıkıyor.
Uyurken yeniden doğarız
Melatonin hormonu vücudumuzda ”hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici” etkisi ile özellikle gece karanlıkta (uzmanlara göre gece saat 23:00 ile 05:00 arasında salgılanıyormuş) salgılanan bir hormon. Uzmanların belirttiği bu saatlere mutlaka dikkat edin!
Gece saat 23 ile sabah 05 arası, bizim ortalama uykuda olduğumuz zaman dilimi ve günün karanlık dönemi. Bu saat aralığında vücudumuz dinlenmede iken beynimiz uyumuyor, çalışıyor. Kusursuz bir yapı olan vücudumuzun yaşlanan ya da ölen hücreleri yenileniyor. Karanlık ortamda yapılan uzun ve düzenli bir uykuda, daha fazla üretilen melatonin hormonu da hücrelerin kansere karşı bağışıklığını artırıyor.
Melatonin hormonu ışığa duyarlıdır, en iyi karanlıkta salgılanmaktadır. Bebeğimizin hastalıklara dirençli bir vücut yapısına sahip olması, dengeli ve başarılı bir birey olması için bebeğinizi mutlaka ‘tam karanlıkta uyutun’, mutlaka ışığı kapatın. Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken süslü ışıklara ihtiyacınız yok. Bebek odası hazırlıkları önerilerimize göz atın!

Kaliteli uyku için melatonin salgısını engelleyen mavi ışık yayan ekranlardan uzak durun
Bebeğinizin ve sizin uyku saatinizden 2 saat önce mavi ışık yayan bilgisayar, telefon, touch pad’lerden uzak durmanız vücudunuzun melatonin salgılaması için önemlidir. Anne sütü alan bebeğinize melatonin hormonunun geçişi için annelerin buna dikkat etmesi önemlidir. Uzun saatler boyunca ekran karşısında olup da, sonrasında neden bir türlü uyku tutmadığını bu bilgili açıklıyor aslında.
İnsanlarda melatonin düzeyindeki artış karanlık çökmesinden hemen sonra başlar gecenin ortasında doruk düzeyine ulaşır, daha sonra gecenin ikinci yarısında azalmaya başlar.
Akşam 20:30’dan sonra ortamın ışığını loşlaştırarak, sesleri ve hareketleri yavaşlatın.. Geceleri parlak ışıklar olmamalıdır; bu hem sizin hem de bebeğiniz için önemli…
Akşamları loş ışıkta oturun….
Vücudunuz melatonin salgılamaya başlamalı, gerçek bir dinlenme ve sağlık için bu rutini tüm ömrünüzce korumalısınız. Doktorlar sadece bebekler için değil, tüm yetişkinlerin kanserden korunması için, akşamları loş ışıkta vakit geçirip ve gece ise tam karanlıkta uyunmasını öneriyorlar. Melatonin olmazsa olmaz hayati öneme sahip bir hormon..
Gece 12’de eviniz şırıl şırıl aydınlıkken dizi izleyerek bebeğinizi ayağınızda sallıyor ve bebeğinizin uyku uyumamasından şikayet ediyorsanız bu tarif ettiğim durumu bir kere daha değerlendirin.
Çocuğunuzun eğitiminde istisnalar kaideyi her zaman bozar
Bebeğinizin uyku düzeninin oturması için sizin kararlı ve tutarlı olmanız gerekiyor. Her akşam aynı saatte uyku rutininize geçin, bebeğinizde bu rutine alışsın. Bebeğinizin/çocuğunuzun eğitiminde tutarlılık en önemsemeniz gereken noktadır.
Vişne suyu uykunuzu getirir
Yapılan araştırmalarda, melatonince zengin olan vişne suyunu günde iki kez tüketen yetişkinlerin 34 dakika daha fazla uyuduğu tespit edilmiş. Dolayısıyla vişne suyu uykuya dalmaya çalışanların başvuracağı doğal bir çözüm. Bebeğinizi emzirmeden 2 saat önce bir bardak ev yapımı vişne suyu içmek, anne sütü alan bebeğinizin de daha rahat uykuya geçmesini sağlayacaktır.
Bebeğin ideal uykusu için oda sıcaklığı
Bebekler için ortamın sıcaklığı kaliteli bir uyku açısından önem taşır. Uykuya daldığımızda melatonin hormonu vücudumuzu birkaç derece soğutur. Fazla ısıtılmış bir ortam melatonin hormonunun salgılamasında sorun yaratıyor. Çok soğuk ortamlarda uykuya dalmakta zorlanmaya sebep oluyor. Prensip olarak bebek odası için tavsiye edilen oda ısısı 18 – 21°C arasındadır.
Bebeğinizin düzenli uyku alışkanlığı edinmesi için bilmeniz gerekenler yazımıza göz atın!

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. uyumayan bebek nasıl uyutulur uyumayan bebek için dua yenidoğan bebeğim uyumuyor bebeğim gündüz uyumuyor bebeğim uyumuyor sürekli emmek istiyor 2 aylık bebek neden uyumaz uzman tv gece uyumayan bebekler için ilaç bebeğim uykuya dalamıyor All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.