Minik Bilimadamları 3 ekim’de FenLab’ta buluşuyor
‘İleri Teknoloji Araştırma, Projelendirme ve Uluslararası Bilimsel Eğitim Derneği (ITAP), geleceğin bilimadamlarını yetiştirmek için yeni ve etkili projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. ITAP’ın ilköğretim öğrencileri için geliştirdiği gözlem ve uygulama laboratuvar projesi FenLab, Ankara’dan sonrasında İstanbul’da da öğrencilerle buluşuyor. MEB müfredatına paralel olarak ilköğretim 2’den ortaokul son sınıfa kadar fen/teknoloji laboratuvarı ve matematik desteği veren FenLab, 3 Ekim’de İstanbul Beşiktaş’ta MEF Kampusu içindeki Uygulama Merkezi’nde; Ankara’da ise Oran’daki MAYA kampüsünde başlıyor. Katılan öğrencilere 15 hafta ve 60 saatlik laboratuvar eğitiminin verileceği ‘Sonbahar 2015 dönemi’ için kayıtlar devam ediyor. Başvurular online olarak www.itap-fenlab.org adresinden yapılabiliyor.
2013 yılında hayata geçirilen ITAP FenLab, çocukların her yıl düzenli olarak gitmeleri ihtiyaç duyulan, okul müfredatına paralel olarak dönem süresince devam eden bilimsel uygulama, laboratuvar ve imalathane destek programı. FenLab öğrencilere fen, teknoloji ve matematik mevzularında uygulama ve gözlem desteği vermekte. Çocukların okullarında bulamadıkları ve tahminen bulamayacakları zenginlikte yaratıcı ve sürükleyici bilimsel çeşitlilik yer alıyor. FenLab ülkemizin kendi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ve kendi öz kaynaklarından üretilerek tasarlanmış.
Mekanik bilgisayar meydana getirecek, kendi robotlarını sıfırdan tasarlayacaklar
Uzman eğitimciler, FenLab’ın öğrencilere bilim ve araştırma sevgisi aşılayan, ezberlemeden ve hata yaparak öğrenmelerine müsaade eden, bu şekilde girişimci ruhlarını güçlendiren ve ülkeyi nesiller boyu ileriye taşıyabilecek beyin enerjisinin oluşturulabileceği dizgesel bir bilim ve matematik laboratuvarı olduğunun altını çiziyor: ‘’FenLab okula paralel giden hafta sonu müfredatıyla çocuklarımızı ezbercilikten kurtaran, bilimsel deneyimleri öğrenme fırsatına çeviren ve okula koşarak gitmelerini sağlayan bir destek programı. FenLab’ta öğrenciler eğitmenler eşliğinde küçük birer araştırmacı benzer biçimde bilim üretiyorlar. Aynı babasıyla birlikte tarlada çalışan bir çocuk benzer biçimde. Bir bakıma bilim gerçek ortamında üretilmiş oluyor. FenLab’ta geleceğin bilimadamları şimdiden yaratıcı projelere imza atıyorlar ve en zor olanı başararak öğreniyorlar. Örneğin, mekanik bir bilgisayar yapmış olup, sıfırdan kendi robotlarını tasarlıyorlar, depreme dayanıklı bina ve köprü maketi yapıyorlar, gerçek biyolojik organlarla çalışarak iç yapılarını öğreniyorlar, matematiksel şifreleme tekniklerini öğrenerek kriptolojiyle tanışıyorlar.’’
20 eğitmen ve 5 koordinatör çalışıyor
‘Çocukların hayalindeki bilim ve matematik laboratuvarı’ parolasıyla yola çıkan FenLab, Ankara ve İstanbul’da toplam 20 eğitmen ve 5 koordinatörle çalışmalarını sürdürüyor. FenLab projesini yakından tanımak isteyen öğrenciler, 3-4 Ekim ya da 10-11 Ekim tarihlerinde seçecekleri bigün, 4 saatlik programdan ücretsiz olarak faydalanabilecek. FenLab’e katılan öğrenciler araştırmayı ve öğrenmeyi sevecek ve okullarına da koşarak gidecekler.