Müze Çantam
Yeni Yapıtlar Yeni Ufuklar Sergisine Paralel Sergi Etkinlikleri
İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’de üretilen modern ve çağdaş sanatın evrelerini ele alan Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar sergisine paralel gerçekleştirdiği eğitim programlarıyla çocukların okulda öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerine, sanatta yeni ifade olanakları ile tanışarak yaratıcılıklarını geliştirmelerine aracı oluyor.
Öğrenme deneyimlerinde, nesnelerle birebir çalışma imkanı sunan müzelerin eşsiz olanaklarını erişilebilir kılmayı amaçlayan bu programda çocuklar deniyor, karşılaştırıyor, araştırıyor, keşfediyor, tartışıyor ve örnekleri inceliyorlar. “Müze Çantam” isimini taşıyan program, sanatın diğer disiplinlerle olan ilişkilerine, yaşamla kurduğu bağa ve yaratım süreçlerine odaklanıyor. Müze Çantam programının tüm etkinlikleri, Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar sergisinin bulunduğu salonda, yapıtların anlaşılırlığını artırmayı amaçlayan eğitim araçlarıyla dolu bir çantanın kullanılması ile gerçekleştiriliyor.
Müze Çantam, farklı yaş gruplarından çocuklara yönelik “Kolaj Sanatı”, “Fahrelnissa Zeid’i Tanımak”, “Soyut Sanatın Gizemi”, “Bize Bizi Anlatan Portreler”, “Kırmızı” ve “Figüratif Resimler” başlıklı etkinliklerden oluşuyor.
Müze Çantam, Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ilkokul düzeyindeki okul grupları, hafta sonları 4-6, 7-10 ve 11-13 olmak üzere üç farklı yaş grubundan çocuklar için düzenleniyor.
MÜZE ÇANTAM – Haftaiçi Okul Programı
Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ilköğretim öğrencilerine özel
Müzenin “Yeni Yapıtlar Yeni Ufuklar” sergisinde yer alan sanat yapıtlarında kullanılan malzemelere benzer malzemeleriyle, sanatçıların yaşamları hakkında bilgiler veren ipuçlarıyla, hayal gücünü geliştiren oyuncaklarıyla ve sanat yapıtlarının yorumlanmasına aracı olan çalışma kâğıtları ve boyalarıyla Müze Çantam, öğrenciler için eğlenceli bir sergi faaliyeti sunuyor.
Müze Çantam, İstanbul Modern’in bir uzmanı ve öğrencilerle birlikte müzenin sergi salonlarında keşfederek öğrenmeye dayalı bir etkinlik. Program, İstanbul Modern’in öğrencilere tanıtılması ile başlıyor. Ardından öğrenciler, müze uzmanının yönetiminde Müze Çantası’nda yer alan nesnelerden yola çıkarak, sanat eserlerinin hangi malzemelerle ve hangi tekniklerle yaratıldığını öğreniyor, sanatçıların yaşamları hakkında bilgiler ediniyor ve inceledikleri eserlerden yola çıkarak bir sanat çalışması yapıyorlar.
Müze Çantam programı, video, pentür, kolaj, yerleştirme olmak üzere dört farklı sanat tekniğini konu alan dört adımda tamamlanıyor:
1. Adımda çocuklar Sarkis’in Başlangıçta, Munch’un Gözü İstanbul çalışmasını inceliyorlar. Babasının kasap dükkanında et sarmak için kullandığı dergilerden birinde karşılaştığı Munch’un Çığlık İstanbul yapıtından günümüze uzanan Sarkis’in sanat yaşamı hakkında bilgi edinen çocuklar, onun röportajlarından alıntılar okuyorlar. Müze çantasında yer alan yapıt kartlarını ve diğer nesneleri kullanarak onun çalışmasını yorumluyorlar.
2. Adımda çocuklar Mehmet Güleryüz’ün Karşı Rüzgar İstanbul yapıtını inceliyorlar. Sanat eserinden yola çıkarak sanatçının üretim süreci hakkında ipuçları topluyorlar. Müze çantasında yer alan büyük fırçalar başta olmak üzere ressamın icra sürecinde kullandığı malzemelerin benzerlerine dokunarak sanatçıyı Karşı Rüzgar adlı yapıtını yaparken hayal ediyorlar. Etkinliğin bu adımı pentüre ve bedenin olanaklarına odaklanıyor.
3. Adımda çocuklar Burhan Doğançay’ın Muhteşem Çağadlı eserini inceliyorlar.Etkinliğin bu aşamasında sanatçının yaşam deneyimlerinin sanatına yansımalarını ve bu yapıtta kullanılan kolaj tekniğini ele alıyorlar. Müze çantasındaki yapıt kartlarından sanatçının farklı dönemleriyle ilgili bilgi ediniyor, kolaj tekniğiyla ilgili kısa bir uygulama gerçekleştiriyorlar.
4. Adımda çocuklar Ayşe Erkmen’in Fil adlı eserini inceliyorlar. Eserin sanatın hangi uygulama alanlarına işaret ettiğini çözümlüyor, fotoğraf, heykel ve yerleştirme sanatını buluşturan eserden yola çıkarak iki boyutlu ve üç boyutlu anlatılar arasındaki farklılıkları tartışıyorlar. Müze Çantam’ın son aşaması olan bu inceleme çalışması çocukların gerekleştireceği bir sanat uygulamasıyla tamamlanıyor.
MÜZE ÇANTAM – Haftasonu Programı
4-6, 7-10 ve 11-13 yaş grubuna özel eğitim programları
Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar sergisine paralel düzenlenen Müze Çantam programının hafta sonu etkinlikleri 4-6, 7-10 ve 11-13 yaş grubunu hedef alıyor.
Bizi Bize Anlatan Portreler
4-6 yaş grubu
Bu etkinlikte çocuklar müzenin sergi salonlarındaki portre çalışmalarını inceliyorlar. Gerçek ya da hayali birini, sanatçıların kendilerini ya da başkalarını anlatan portre ve otoportreleri yorumlayarak resimde gördükleri kişilerin fiziksel özelliklerini tanımlıyor, karakterleri hakkında fikir yürütüyor, bu kişilerin gündelik yaşamlarını nasıl geçirdikleri, mesleklerinin ne olduğu konularında tahminlerde bulunuyorlar. Çocukların insan ilişkileri konusunda deneyimlerini güçlendirmeyi amaçlayan programda sergi gezisinin ardından kısa bir oyun oynanıyor. Bu oyunda çocuklar bir çerçevenin arkasına geçerek çeşitli karakterleri canlandırıyorlar. Oyunun sonunda canlandırdıkları bu karakterlerin portre çalışmalarını yapıyorlar.
Etkinlik Tarihleri ve Saatleri:
3 Mart 10.15 ve 14.15; 4 Mart 10.00; 10 Mart 11.15; 11 Mart 13.00; 17 Mart 13.15; 18 Mart 15.00; 24 Mart 10.15 ve 14.15; 25 Mart 10.00; 31 Mart 11.15 saatlerinde düzenlenir.
Eğitim çalışmasının süresi 45 dakikadır.
Renklerin Sihirbazı – Fahrelnissa Zeid’i Tanımak
7-10 yaş grubu çocuklara özel
Etkinlik, İstanbul Modern’in Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar sergisinde yer alan Fahrelnissa Zeid’in yapıtlarına odaklanıyor. Çocuklar bu programda sanatçının yaşamı ve çalışmaları hakkında bilgiler ediniyor, yapıtlarındaki renk kullanımını değerlendiriyorlar. Renkler, aralarındaki ilişkiler ve çağrışımları üzerine bilgilerini paylaşan çocuklar, Fahrelnissa Zeid’in çalışmalarında esinlendiği vitray ve mozaik sanatından örnekleri de inceliyorlar. Program çocukların renk kullanımı konusunda seçim yapmalarını teşvik eden, kullandıkları renkler arasındaki ilişki üzerine düşünmelerni sağlayan bir sanat çalışması ile tamamlanıyor. Uygulamanın bu son aşamasında çocuklar kalın çizgilerle alanlara ayrılmış kağıtlar üzerine sırayla boyamalar yaparak kolektif bir çalışma gerçekleştiriyorlar.
Etkinlik Tarih ve Saatleri:
3 Mart 11.15; 4 Mart 13.00 ; 10 Mart 13.15; 11 Mart 15.00; 17 Mart 10.15 ve 14.15; 18 Mart 10.00; 24 Mart 11.15; 25 Mart 13.00; 31 Mart 13.15; saatlerinde düzenlenir.
Eğitim çalışmasının süresi 45 dakikadır.
Müzede Desen Çalışmaları
11-13 yaş grubundan gençlere özel
Bu etkinlikte gençler Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar adlı sergiyi eğitmenler eşliğinde gezerek, bir ifade biçimi olarak sanatın öznel ve değişken yapısını, sanatçıların kullandıkları sanat dilini yorumlayacaklar. Gezinin ardından gençler sanat eserlerinin karşısında, şovalelerini kurarak tıpkı bir sanatçı gibi desen çalışmaları gerçekleştirecekler.
Etkinlik Tarih ve Saatleri:
3 Mart 13.15; 4 Mart 15.00; 10 Mart 10.15 ve 14.15; 11 Mart 10.00; 17 Mart 11.15; 18 Mart 13.00; 24 Mart 13.15; 25 Mart 15.00; 31 Mart 10.15 ve 14.15 saatlerinde düzenlenir.
Eğitim çalışmasının süresi 45 dakikadır.