Bebek Bakımı | Bebeklerde ve Çocuklarda Emzik Kullanımı
Ağlayan bebeği susturmanın en ideal yolu ona yalancı emzik vermek yerine, ağlamaya neden olan ihtiyacı gidermektir
Yalancı emzik hijyen kurallarına uyulmazsa ağız için bir mikrop kaynağı olabilir. Bebeğiniz emziğe alıştıysa emziğin steril olarak tutulması, yere düşen emziğin çocuğun ağzına verilmemesi ve emziği temizlemek için annenin emziği ağzına sokmaması gerekir. Annelerin her türlü malzemeyi kendi ağızlarında temizlemeye dönük bu geleneksel öğretiden biran evvel uzaklaşması gerekiyor, son derece yanlış bir davranış. Anne yerden aldığı emziği ağzında temizlediğini zannederken aslında ağzındaki mikro organizmaları, mikropları bebeğine geçirir. Bu durum henüz vücut direnci gelişmemiş, bağışıklığı oturmamış bebeğin kolaylıkla hastalanmasına neden olur. Yanınızda birden fazla kaynar suda kaynattıktan sonra kutusunda sakladığınız emzikle gezmek daha sağlıklı. Emzik saklama kutularını da yıkayıp sterilize etmeyi unutmayın.
Bebekler dünyaya emme güdüsü ile gelirler. Bebeğinizin emme refleksi hayatta kalmak için anne karnında öğrenilmiş bir reflekstir. Emmek bebeğinizin uykusunda ve uyanıkken tekrar ettiği bir eylemdir. Emmek bebeğinizi sakinleştirir. Bebeklerde emme ihtiyacı en fazla ilk 3-4 aylıkken çok belirgindir. Bazı araştırmacılar emme ihtiyacının çok yoğun olduğu bu aylarda bebeğin parmak emme alışkanlığı edinmemesi için yalancı meme önerebilir. Birçok modern doktor ise bebeğin tüm gelişim süreçlerini doğal olarak yaşamasını ve elini, parmağını emmesini engellemenin doğru olmadığını iddia ediyor.
“Bebeklere yalancı meme verilip verilmemesi” uzun yıllardır tartışılan bir konu.
Doğumunuza yanınızda emzikle gitmeyin…
Doğumdan sonra birkaç hafta bebek kesinlikle emzikle tanışmamalıdır. Emzik bebeğin açlığını durdurma amaçlı asla verilmemelidir.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, muhtemelen ona emziği geç vermeyi tercih edeceksiniz. Erken başlanan emzik, bebeğin anne sütünü emmesini engelleyebilir. Anne memesinden süt emmek, emzik ya da biberon emmekten farklıdır. Silikon bir biberon ya da emzik emmek çok kolayken anne göğsünden süt içmek için bebeğiniz güç sarfetmek zorundadır. Kolay akışlı bir biberon, bir silikon emzik bebeğinizi anne sütünden kolayca koparabilir. Bazı bebeklere çok erken emzik verilirse, annesinin memesini emmeyi öğrenirken problemler yaşayabilir.
Emzik kullanımı, bebeklerde ve çocuklarda orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Yapılan araştırmalara göre, emzik kullanmamış bebeklerde orta kulak enfeksiyonu %33 daha az görülmüş. Genelde yeni doğan bebeklerde, bu enfeksiyona az rastlanıyor. Bu sebeple, bebeğiniz 6 aylık olana kadar emzik kullanımında bir zarar görülmüyor.
Bebeğiniz anne sütünü yeterince alamıyorsa, bebeğinizi mama ile besliyorsanız bebeğinizin emme refleksi için “emzik” kullanımı doktorunuz tarafından önerilebilir.Ayrıca uykuya dalma problemlerinde sadece uykuya dalma aşamasında emzik verilip uykuya tam dalınca emzik ağızdan çıkartılarak geçiş amacıyla dikkatli kullanılabilir..
Aşağıda daha detaylı açıklayacağımız bazı başlıklara gelmeden önce kısaca özetlemek gerekirse:
Emzik bebeğinizde,
- Meme başı karmaşasına,
- Bebeğinizin sadece meme ucununuzu emmesine,
- Dolaylı yoldan daha az kilo alımına,
- Tokluk hissi vermesi sebebiyle daha az emme isteğine,
- Emzikte bir akış olmadığı için akışı olan anne memesiyle boğuşmasına,
- Ve en önemlisi de meme reddinin en önemli nedenlerinden biridir.
Bebeklerde emzik kullanımı ve “Meme Reddi”
Emzik kullanımı ile ilgili en sık karşılaşılan sorun “Meme Reddi”dir. Bebeğinizin doğumundan sonra erkenden emziğe başlanırsa ve emzik kullanım süresi sınırlandırılmazsa emme refleksi ile doğan bebekler emziğin o büyük ve rahat kullanımına alışıp memeyi reddedebilirler. Bebeğinize anne memesindeki emme hazzını hiçbir emzik veremez. Bu unutulmamalıdır. Bebekler anne memesini emerken sadece karnını doyurmazlar, bebekler anne memesinde kendilerini güvende hissederler ve sakinleşirler. Annelerinin memesi bebeklerin sığındıkları güvenli limandır.
Emzik kullanımı bebekte tokluk hissine sebep olur
Bebeklerde emzik kullanımı “kolesistokinin” hormonu salgılanmasına neden olur
Emzik kullanımına bağlı olarak salgılanan kolesistokinin hormonu yüzünden bebek aç olsa bile kendini tok hisseder. Tok hissettiği için annesini emmez. Emmediği için kilo alımı düşer. Anne memesi boşalmadığı için annenin süt üretimi azalır.
Bebeğinize yalancı meme, emzik verilmesi konusunda kararlıysanız…
Emzik kullanımına, bebeğiniz parmak emme alışkanlığı edinmeden başlamalısınız. Parmak emme alışkanlığı edinen bir bebek yalancı emziği kabul etmeyebilir. — Amerikan Pediatri Akademisi, bebeğiniz anne memesini emmeyi iyi kavrayana ve sütünüz yeterli oluncaya dek emzik konusunda beklemenizi tavsiye ediyor—
Eğer bebeğinize anne sütü veriyorsanız, uzmanlar emzik vermek için bebeğinizin 6 haftalık olmasını beklemenizi öneriyor.
Emzik emen bebeğinizin hava yutmaması ve gaz sancısı çekmemesi için free-flow denen rahat hava dolaşımı sağlayan modellerden seçmelisiniz. Bebeğiniz yalancı emziğe alıştıysa devamlı emzik emmemeli. Emziği bebeğiniz karnı tok olduğu halde arandığında sakinleştirmek amaçlı verebilirsiniz. Bebek uyukladığında bir süre sonra meme ağzından alınmalıdır.
Prematüre bebeklere emmeyi ve akabinde bebeğinizin yutmayı öğrenmesi amacıyla hastanede yoğun bakım altında oldukları sürece emzik verilmektedir. Prematüre bebeklerde emme ve yutma refleksi gelişmediği için yalancı meme bu reflekslerin gelişiminde fayda sağlamaktadır.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda 1. Aydan sonra emzik verilen bebeklerde SIDS denilen beşik ölümlerinin çok daha azaldığı konusunda istatistikler oluştu. Uyurken emzik emen bebeğin ağzının açık kalmasının nefes kesilmesini önlediği değerlendiriliyor. Sadece yüzüstü yatan bebeklere emzik 1. Ayından sonra önerilmekte.
Emme problemi olan çocukların yutma refleksine alıştırılmasında damaklı emzikler daha faydalı olduğu biliniyor. Prematüre bebeklere ise her zaman düz emzikler veriliyor. Emziğe alışan bebeğiniz hep aynı tip emzik isteyeceğinden, kolay erişilebilir marka ve ürünler seçmenizi öneririm.
Bebekler 3 ile 6 aylar arasında emziğe karşı ilgilerini yavaş yavaş kaybederler. Yalancı emziği birden bire bıraktırmak yerine süreç zamana yayılmalıdır. Tekrarlayan durumlarda yalancı emzik verilmezse emziğe karşı bağımlılık gelişmez. Örneğin her beslenme sonrası bebeğe emzik verilmezse ve bebek buna tepki vermezse yavaş yavaş azaltılmalıdır. Ancak bebek yalancı memeyi aradığını belli ederse verilir. Bazı bebekler 1-2 yaşına hatta ilkokul çağına kadar emzikten biberondan vazgeçmek istemezler. Ancak:
4 yaşından önce yalancı emzik emme, parmak emme, biberon kullanma gibi alışkanlıklar terk edilmeli
Yalancı emzik ve parmak emme alışkanlığında emme eyleminin şiddetinden damak kubbesinin derinleştiği, ön dişlerde fırlaklık meydana geldiğini, üst çenenin darlaştığını, alt çenenin geriye çekildiği unutulmamalıdır. 4 yaşından sonra parmak emme, biberon kullanma gibi alışkanlıkların terk edilmesi gerekmektedir. Özellikle daimi ön dişlerin çıktığı 7-8 yaşlarında bu alışkanlık hala devam ediyorsa üst dişlerin alt dişleri örtmediği, dişlerin üst üste oturmasında problem oluşabilir.
Son olarak bu kadar anlattıktan sonra ben bebeklerimde emzik kullandım mı diye sorarsanız?
Hayır. Ben bebeklerime emzik vermedim. Biraz daha zoru seçip kızlarımızın damak ve diş yapısının bozulmaması için emzik kullanmaktan kaçındım. Seçim sizin. Ben emzik kullanımının ne karşısındayım ne de yanındayım. Temelde emziğin anneye ve bebeğe faydaları olduğu gibi meme reddine sebep olması ve çocukların damak gelişiminde kalıcı olumsuz etkileri ve emzik alışkanlığını bıraktırma gibi konularda sıkıntı yaşanması dolayısıyla ben önermiyorum. Dolayısıyla, dünyada kesin doğrular vardır diyemeyiz, seçim sizin.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
emzik ne zaman verilmeli bebeklerde emzik kullanımı yenidoğan emzik kullanımı bebeklere emzik ne zaman verilmeli yenidoğana emzik ne zaman verilmeli emzik zararlı mı bebeği emziğe nasıl alıştırabilirim bebek emziğe nasıl alıştırılır emzik ne zaman verilmeli…
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com
Allah nasip ederse 2017 Nisan annesi olacağım inşâAllah. Fırsat buldukça tüm yazıları okumaya çalışıyorum. Sitede öyle güzel bilgiler var ki, bizim gibi henüz anne olacak bayanlar için bir hazine gibi burası…
Bu arada, yenidoğan hazırlık mailiniz ulaştı, çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı bir liste olmuş ellerinize sağlık Esra Hanım 🙂