Bebeğe İsim seçerken
Bu yazıyı kaleme alırken öncelikle kızıma isim belirleme sürecimi anlatmak ve yakın zamanda hamile olan bir arkadaşım vasıtasıyla öğrendiğim numerolojiye göre bebek isimleri seçiminden bahsetmek istiyorum. İsim seçerken nelere dikkat edilmeli diye bir içeriği benim hazırlamam ve bir uzmanlıktan bahsetmem hayli iddialı olur. Ben sadece bana göre doğrulardan bahsedebilirim, bir de şahit olduğum genel geçer durumlardan bahsedebilirim. Bebeğinize isim seçerken sadece doğduğuna pişman edip, okula gittiğinde arkadaşlarının zorbalıklarına katlanmasına sebep olmayın. İki kızımın isim seçiminde numerologlardan, ekollerden trendlerden uzak seçimler yaptım. Geçen ay bir iş arkadaşım hamileliğinin son döneminde detaylarını öğrenme imkanı bulduğu numerolojiye dair bilgilerle kızının isminin içinde Ü, Ö, Ğ gibi zor harfler olmamasına özen gösterdi. Bu harfler zorlayıcı enerjilere sahipmiş, Gülcan isminde ve soyadında bulunan bol miktardaki ‘Ü’ harfi sebebiyle bu hayatta çok zorlandığını söyledi. İsim seçerken içerisinde m, v, y, a harfi olan isimleri tercih etti. ‘M’ ve ‘V’ harfi dünyanın nimetlerini toplama enerjisine sahip harflermiş. Kızına da Mercan ismini seçti. Neyse ben de kızlarıma Mira ve Vera seçerken çok doğru seçimler yapmışım, kızlarımın isimlerinde bulunan “M” ve”V” harfleri sayesinde bereket getiren isimlermiş arkadaşımın yorumuna göre… Ucuz atlattık 🙂
Bu arada bebeğe isim seçerken anlam zorluğu da kişinin kaderini etkiliyormuş. Uygunsuz bir anlamı olan ve hatta anlamı yalancı olan bir isimi çocuğunuza vermeyin, Kur’an’da geçse de… bir büyüğünüzün ismi olsa da vermeyin!
İlk kızıma isim düşünmedik, kızım Mira ismi ile geldi. Neden Mira derseniz; öğrenciliğimden bu yana latince merakımın uzantısı olarak internette “miraculum” takma ismi ile gezinmemden bu yana, kızım dünyaya gelmeden ismine sahipti. Daha dünyada yokken ismi ile çağırmaya başladım Mira’yı. 2000lerin başında iş arkadaşlarımla sohbet ederken konu kız isimlerine geldiğinde:
—takma ismimi kızıma vereceğim, ismi hazır: Mira dediğimde…
— o da ne biçim isim amann… demişti arkadaşlarım. Uzun uzun açıkladım, mitoloji, gökbilim, latince, bir çok dil ülke vs..
O zamanlar bilinen bir isim değildi… Mira’ya ismini verdiğimizde de yaygın bir isim değildi. Ta ki Mira ismi bir dizi ile popülerleşti ve sanırım 2014 yılından beri her doğan 10 kız çocuğundan birinin adı olmaya başladı. Nüfus Müdürlüğünün her yıl en çok tercih edilen isim listelerinden gördüğüm için söylüyorum.
Benim sayfama sık sık 6 harfli erkek ismi, 7 harfli erkek ismi, 8 harfli erkek ismi arayan anneler geliyor. Bence anneler isim araştırırken, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün her yıl yayınladığı en çok tercih edilen kız ve erkek çocuk isimleri listesine mutlaka göz atmalı. Hem popüler isimlerden uzak durmak için ya da evladımın ismi bilindik bir isim olsun derseniz. Henüz geçen yılın en çok tercih edilen isimleri yayınlanmamış ben buraya bir önceki yılın haberini ekliyorum: 2022 Yılında Türkiye’de En Çok Tercih Edilen İsimler
Bu yazı bir pişmanlık yazısı değil, Mira güzel bir isim, kızıma da çok yakışıyor. Parlayan gözlerine o güzel yüzüne uyan, yunusların kılavuzu olabilecek kadar parlak bir yıldız benim minik mucizem. Ama Mira isminin böyle dizilerin malzemesi olacağını bilseydim sanırım Mira’yı nickname olarak kendime saklardım. Her hastane ziyaretimiz ile birlikte her boyda Mira ile karşılaşıyoruz. Mira 10 yaşında ve etrafında başka 10 yaşında bir Mira yok ama hastanede durumumuz çok komik, Mira diye sesleniyorlar ve 1,2,3,4,8 yaşlarında 5 kafa birden dönüyor.. 2014’ten sonra doğan Miralar için durum biraz daha zor olabilir, zira küçük kızımın anaokulunda aynı sınıfta o kadar çok Mira var ki..
Ben bebeğimin ismini seçerken, farklı dillerde ses sorunu ve başka bir dilde uygunsuz bir anlamı olmasın da istedim ve isimleri anlamları birçok dilde araştırdım. Ha bu arada, yurtdışında yaşayan Türkler isminin doğru söylenmemesi ile ne kadar darlanır az çok bilirsiniz. Norveç’te geçen öğrenciliğimin bir kısmında yakın arkadaşlarımdan birinin ismi Pınar’dı ve arkadaşıma devamlı Pinaşş diye sesleniyorlardı:
— ya nereden çıkarıyorsunuz şu Pinaşi? dediğimde de açıklama olarak Pınar derken şş sesi çıkardığımızdan bahsediyorlardı.
Sonra Türkçe’den uzaklaştıkça farkettim ki biz Pınar derken ss, şş sesi çıkarıyoruz hakikaten…vesaire. Bu tarz deneyimleri de dikkate alarak kızlarıma dünyanın neresine giderlerse gitsinler isimleri ile de doğru seslenilsin diye düşünerek isimler verdik.
İkinci kızımız dünyaya geleceği zaman biz ikinci bir çocuk için hazırlıklı değildik. İsim aramak için bolca site gezip enteresan isimler arayıp durduk. Gereksiz bir zaman kaybı.. Doktorumuz önce bir erkek bebek dedi ve ben yüzlerce erkek bebek isimleri baktım. Eşim dedesinin ismi olan Ali ismini vermek istedi, ama ben hayatta sağlıkla yanımda olan babamın ismini vermeyi kesinlikle istemedim. Çok şükür ki bizim ikinci bebeğimiz de bir kızmış. Kız bebek isimleri için yaptığımız bolca araştırmadan sonra Mira ile uyumlu Vera ismini seçtik ki, böylelikle kızlarıma seslenirken devamlı isimlerini karıştırayım 🙂
Öyle tepeden tepeden atıp tutmak değil niyetim, herkes çocuğuna istediği şekilde isim versin, isim vermek konusunda duayen ya da otorite olmak üzere bir iddiam da yok. Ama bence dizilerde duyup hoşlandığımız isimleri çocuklarınıza vermeden bir defa daha düşünmekte fayda var. Bir arada hatırlar mısınız? Her 10 erkek bebekten en az biri Ege ismini alıyordu. Oldukça uzun zamandır dizi izlemiyorum, şu ara hangi isimler popüler bilemiyorum ama çocuklarımızın ismi özel olsun diyerek anne ve babanın kendi isimlerinden isim türeterek çocuğuna vermesi ve hatta en beteri bebeğin soyadı ile ismini aynı vermek bana hayli garip geliyor. Bir bebeğe soyadın Çelik diye, Demir ismini vermek ya da zaten soyadın Timurkaymak diye ismini Timur vermek süper yaratıcı bir yaklaşım değil. Bunlar benim görüşüm, belki sizin için harika bir yaklaşımdır. Ya da en azından çocuğunuz bu durumdan rahatsız değildir.
Mira’mın bir de çok güzel ikinci bir ismi daha var “Leyla”. Leyla ismi bana her zaman güzel ve özel bir kadını çağrıştırdığı için kızıma haksızlık ederek ikinci bir isim daha verdik. İkinci isim vermeyi bu hatamızla farkederek ikinci kızımıza vermedik. Mira, Leyla isminden de etki alıyormuş, onun narin, sakin enerjisi de Leyla’dan geliyormuş. Bu kısmı biraz içimize su serpse de soyadı da uzun evladımın 🙁
Bu yazıyı yazdıktan sonra çalıştığım kurum adına uluslararası bir organizasyon düzenledim ve 25 farklı ülkeden katılımcılar tanıma fırsatı buldum. Aralarında Güney Amerika’dan katılan taze anneler vardı. Bebeklerine bir çok isim ve soyad vermekten kaçındıklarını ve eleştirdiklerinden bahsettiler. Evet dünya değişiyor, sırf gelenek diye çocuklara bir sürü isim ve soyadı vermek gereksiz. Bana göre, onlara göre…
Bu arada Eric Clapton’ın Laila şarkısı da evimizin neşesi… Sözlerime son verirken bir kere daha dinleyelim…
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
bebek isim kiz bebek isimleri kız bebeğe isim yeni kız bebek isimleri isim bebekbebek ısımleri kız bebek isimleri kız çocuk isim erkek bebek için isimle erkek isimleri
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com