RSV virüsü yenidoğan ve prematüre bebeklerin yaşamını tehdit ediyor
Bu kış ılık bir iklim sürüyor, havalarda çok fazla soğumadı ve beklenen yağışlar gerçekleşmedi; bebeklere yaklaşırken sosyal ortamlarda gerekli önlemleri almaktan imtina etmemiz, virüslerin hızla yayılmasına ve hastalıkların daha uzun sürmesine zemin hazırlıyor. Kış aylarında virüslerin çok bilineni grip olsa da, çok daha bulaşıcı ve yaygın olan RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) virüsü malesef daha tehlikeli. RSV virüsü her yaş grubunu tehdit etse de, özellikle yenidoğanlar ve prematüre bebekler en büyük risk grubunu oluşturuyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, RSV virüsünden korunma yolları ile ilgili bilgiler aktardı.
Çocukların yüzde 90’ı ilk 2 yaşlarında RSV virüsü ile karşılaşıyor
RSV, her yaş grubundan insanı hasta eden, çok yaygın ve bulaşıcı bir virüstür. İnsandan insana temas ile, enfeksiyon taşıyan eşyalara dokunmakla dahi hızla bulaşır. Hastalığın yoğun yaşandığı salgın dönemlerinde, nezle sanılan kişiler, gün içinde sık sık temas edilen kapı kolları, çocukların birbirleri ile paylaştıkları oyuncakları, hatta kıyafetleri adeta virüs yayar. RSV virüsü çok dayanıklıdır ve sert yüzeylerde dahi saatlerce canlı kalabilir. Çocukların yaklaşık yüzde 90’ı ilk 2 yas içinde bu virüsle tanışır; RSV virüsü kaynaklı hastalığı ateş-nezle-öksürük şeklinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak atlatır. Büyük çocuklarda grip hastalığına benzer seyreden hastalık yenidoğan bebeklerin sağlığını ciddi şekilde tehdit eder
RSV virüsü kaynaklı bronşiolit ve zatürre yenidoğan ve prematüre bebekler için ölümcül olabilir
RSV özellikle yeni doğan ve prematüre dünyaya gelmiş bebekler için yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bağışıklık sistemi oluşmamış veya doğuştan kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olan yenidoğanlarda RSV virüsü hızla akciğerlere inip bronşit yada zatürreye yol açar. Solunum sorunu, oksijen yetersizliği, beslenme bozukluğu gibi belirtilerle hastaneye getirilen bebeklerin bir kısmı dışarıdan solunum desteğine ihtiyaç duyar. Malesef net bir tedavisi bulunmadığından RSV bazen ölümle sonuçlanabilir. Tedavisi tamamlanmış bebeklerde de ilerleyen dönemde tekrarlayan ve kronik akciğer hastalığı geliştirme riski oluşabilir.
Bebeğinizi RSV ve benzeri çok bulaşıcı hastalıklardan uzak tutmak için önlemler alın!
Anne-babaların ve bebek yakınlarının alacağı basit bazı önlemlerle, tedavisi olmayan ve koruyucu aşısı bulunmayan bu hastalıktan yenidoğan bebeği koruyabilirsiniz.
• Öncelikle yeni doğan bebeğinizi evde dahi olsa kalabalık ortamlardan uzak tutun.
• Nezle olan insanlarla ve çocuklarla temas etmeyin. Elini dahi sıksanız virüs bulaşır ve uzun süre elinizde kalır.
• Ellerinizi özellikle bebeğinize dokunmadan önce ve sık sık yıkayın.
• Evinizi sık sık havalandırın.
• Kırıklık hissediyorsanız maske kullanın.
• Mümkünse bebeğinizi öpmeyin, öptürmeyin, siz ya da öpen birey virüs taşıyor olabilir.
• Koruyucu aşısı bulunmayan RSV hastalığını önlemek amacıyla, prematüre bebekler için antikor içeren iğnelerle koruma sağlanabilir. Prematüre doğmuş veya risk taşıyan meleğiniz için doktorunuzdan bu konuda daha fazla görüş isteyin.
[tline]
Dr. İncilay Üstündağ’a verdiği bilgiler için teşekkür ederim. Benim de birkaç satır eklemem olacak, özellikle bebeğin bağışıklığı koruyarak mı gelişir, bebeğin virüsleri alıp bağışıklığını geliştirmesi gerektiği yolunda garip bilgileri paylaşan yakınlarınıza lütfen RSV virüsü ve Bebekli Evin kurallarını okutun!
Bebeğine en iyi şekilde bakmak için tüm ihtiyaçlarını erteleyen anne, bebeğinin yemesi içmesi, gelişimi, sağlığı vb. detay kaygı seviyeni yükseltirken burada anlatılan bilgilerle daha da bunalmanı istemeyiz; sadece basit önlemler senin ve bebeğinin yaşam kalitesini korur. Aşırıya kaç demiyoruz. Sadece biraz dikkat biraz önlem ile hem kendini hem bebeğinin sağlığını koruyabilirsin.
Burnu akarak misafirliğe gelmekte bir sakınca görmeyen yakınlarınızın yanına bebeğinizi çıkarmayın. Ve kalbini kırmadan misafirliğini kısa tutmak konusunda bebeğinizin uykusunu, banyo alma ihtiyacınızı vs. öne sürün. Bebek söz konusu olduğunda birşey olmaz canım lafını duymaktan hiç hazzatmedim; siz de hastalığını bebeğinize geçirerek bebeğinizin bağışıklığına katkı vermek isteyen bu kişilere kulak asmayın. Neden hastalıklarımızı paylaşmak için bu kadar can atarız; sanki bebeğimin bağışıklığının gelişmesi bu insanların üstüne vazife. Ülkemizin insanı iyi güzel de cahilliği hiç çekilmiyor 🙁
Güzel ve sağlıklı günler dilerim.