Bebek sahibi olmayı hayal ettiğiniz andan itibaren doğru ve sağlıklı beslenme konusunu gündeminize almalısınız. Aslında tüm hayatımız boyunca yeterli, dengeli ve kaliteli beslenmeyi önemsememiz gerekiyor. Hamilelik öncesinde ve sırasında kaliteli beslenme alışkanlığı oluşturmak üzere, protein, kalsiyum, tam tahıllar ile mevsim meyve ve sebzelerinden zengin ve folik asit içeren besin öğelerini öğünlerinize eklemeniz önemli.
Pek çok anne adayı hamileliği boyunca bebeğine ve kendine daha iyi bakabilmek için en iyi şekilde beslenmeye çalışır. Hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerden, “Neler yemeliyim?, “Nelerden uzak durmalıyım?”, “Bebeğime nasıl daha faydalı olurum?” gibi soruların cevapları arar. Aslında tüm yaşamamızda olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenme prensiplerine uymak gerekiyor. Anne adayı bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünerek, iki kişilik beslenmemelidir. İki kişilik beslenme gereksiz kilo alımına bağlı çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen anne adayları, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeli. Hamileliğine sığınarak tatlı, market ürünleri, fast food ürünleri, trans yağ içeren atıştırmalık ve hamurişi gıdaları kaliteli besinlere tercih etmemeli. Aşeren vücut cips ya da fast food aşermez. Vücutta eksikliğini duyduğumuz gıdalar bize kendilerini hatırlatır ama vücudumuz yukarıda bahsettiğimiz sağlık ürünleri hatırlatmaz.
Gebelikte beslenme, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için önemli rol oynuyor. Hamilelikte anne adayı aldığı her besini bebeği ile paylaşır. Yani anne ne yerse bebeği de onu yer. Bu yüzden anne adayları beslenme listelerini faydalı ve zararlı besinlere dikkat ederek oluşturmalıdır. Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik beslenme gibi bir yanlış da yapmamalı…
Bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlaması için alınan besinlerdeki vitaminlerin hem hamilelik döneminde hem de sonrasında önemli. Anne adayları hamileliğe hazırlanırken ve hamile olduğu tespit edildiği andan itibaren beslenme alışkanlığına önem vermelidir. Hamilelik sürecini keyifle geçirmek üzere, damak zevkini değiştirmeden taze, doğal ve çeşitli besin gruplarından gıdalar tüketerek dengeli beslenmek mümkün.
Gebelikte protein ihtiyacı artar
“Gebelikte protein ihtiyacı normalinden 5-15 mg artar. Anne adayları proteini hayvansal veya bitkisel gıdalardan karşılayabilir. Hayvansal gıdalar gebelik süresince faydalı olabilecek demir, çinko, vitamin B6 açısından da zengindir. Tam yağlı süt, yoğurt ve peynir fazla miktarda yağ oranı içerdiği için gebelikte fazla kilo alan kadınların bu besinleri kısıtlı miktarda almalarında fayda var. Bu yüzden hayvansal gıdalarda yağsız kırmızı et ve balık ise en idealidir. Özellikle bulantılar ve tiksinme dolayısıyla et tüketemeyen anneler mercimek, bakla ve bezelye tüketerek yeterli proteini alabilir.
Yumurta: Anne ve bebeğinin ihtiyaç duyduğu kaliteli protein kaynağıdır ve yumurtadaki proteinin neredeyse tamamı vücutta kullanılabilir. Aynı zamanda 12’den fazla vitamin ve mineral içerir. Bebeğin beyin gelişimi için önemli olan kolin minerali ve folik asit bakımından zengindir ve bu öğeler nöral tüp defekti gibi doğumsal anomalileri engellemeye yardımcı olur. Ancak yumurta az pişmiş veya çiğ olarak asla tüketilmemelidir.
Yağsız kırmızı et: Gebelik döneminde vücudun demir ihtiyacı iki katına çıkıyor. Kırmız ette bulunan demir vücutta kolayca sindirilip, emilerek etkinliğini gösteriyor. Böylelikle annede yorgunluk hissini azaltıyor ve demir eksikliğinin önüne geçiyor. İyi bir demir kaynağı olan kırmızı etin yağsız kısmını bu dönemde tüketmek gebe anne adayları için önemlidir. Kaliteli protein ve demir kaynağı olan etin tüketiminde en önemli kural ise eti kızartarak değil haşlama veya ızgara şeklinde tüketmek olacaktır.
Kuru baklagiller: Gebelerin beslenmesinde önemli miktarda lif ve protein içeren kuru baklagillere haftada 2-3 gün yer vermek sağlıklı olacaktır. Gebelik döneminde sindirim sisteminiz hormonlara bağlı olarak ve halsizlik/uyku haline bağlı fiziksel aktivite azlığından dolayı yavaşlayabiliyor. Bu nedenle kabızlık ve hemoroid gibi problemlerle karşılaşma riskini bertaraf etmek üzere bu besinleri yemek, çorba ve salatalarınızda bulundurmalısınız.
Gebelikte kalsiyum ihtiyacı
Gebeliğin 8’inci haftasında anne karnındaki bebeğinizin gelişmeye başlayan kemik ve dişlerinin sağlıklı gelişimi için kalsiyumun önemi oldukça fazladır. Anne ve bebek sağlığın için ortalama alınması gereken kalsiyum ihtiyacı 1200 mg’dır. Genç yaşta hamile kalan yani 25 yaşın altında anne adayı olan kadınların kemikleri hala gelişme aşamasında olduğu için günde 600 mg kalsiyum desteği almaları gerekiyor. Süt, peynir, yoğurt kalsiyumun en çok karşılanacağı süt ve süt ürünleridir. Bunların dışında kızartılmış balık, geniş yeşil yapraklı sebzeler ve susamda da kalsiyum değerleri bulunmaktadır. Süt ürünlerinin yağ oranı açısında da zengin olduğu unutulmamalıdır.
Yoğurt: Bebekler iskelet sisteminin gelişmesi için kalsiyuma ihtiyaç duyar ve bunu anneden alır. Eğer gebe anne yeterince kalsiyum almazsa kemiklerindeki kalsiyum depoları bebeğe geçer ve annede kalsiyum eksikliği ile beraber kemikler zayıflama ve diş çürükleri meydana gelebilir. Bu nedenle anne adaylarının yeterli kalsiyum alımı oldukça önemlidir ve bu gereksinimin çoğunu yoğurttan sağlayabilir. Yağ oranı azaltılmış yoğurtta daha fazla kalsiyum olduğu birçok çalışmada tespit edilmiyor.. Ayrıca protein bakımından zengin olan yoğurt, bağırsak florası için gerekli iyi bir probiyotik kaynağıdır.
En iyi kan yapıcı demir kaynakları; Et, Balık, Yeşil Sebze ve Baklagiller
Gebeliğinin ilk aylarında fazla bulantı ve kusma yaşayan kadınlarda bulantının daha da fazla artmaması için koruyucu demir takviyesi yapılmaz. Et, tavuk, balık, bakla, bezelye ve yapraklı sebzeler bol miktarda tüketildiğinde bu besinler gebe kadınların demir ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Tüketilen yiyeceklerin besleyici değerlerini korumak ve kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte süt ve çay içilmememlidir. Çay ve süt gibi demir emilimi engelleyici gıdaları öğünlerinden 2 saat önce veya 2 saat sonra tüketilmelidir. Anne adayları salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş katkı maddeli yiyecekleri hiç tüketmemelidir.
Çiğ Kuruyemişler (Ceviz, fındık, badem, fıstık): Bitkisel kaynaklı Omega-3, selenyum, çinko içeriğinden dolayı bebeğin beyin gelişimi için hamilelik döneminde önerilen besinledir. Omega-3 de bulunan DHA (docosahexaenoic acid) sinir sistemi gelişimini sağlayan önemli bir yağ asididir. Gebelik döneminde yeterli alınan DHA, çocuklarda iyi bir konsantrasyon, zeka gelişimi ve güçlü hafıza için iyi bir kaynak olup aynı zamanda tüketilen kuruyemişler önemli lif ve sağlıklı yağ kaynaklarıdır.
Kuru meyveler: Kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan içerikleri ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Özellikle kurutulmuş armut gebelik dönemindeki mide bulantılarını geçirdiği için önerilir. Armut akşamları daha rahat uyumanızı ve serotonin salgılatarak daha keyifli olmanızı sağlar. Ayrıca hamilelik döneminde magnezyum eksikliğinden kaynaklanan krampların önlenmesinde ve kabızlık problemine karşı iyi bir besin gruplarıdır.
Folik Asit Eksikliği
Folik asit eksikliği normal insanlarda kansızlığa yol açarken, gebelikte bebeklerin omurga gelişiminde aksaklıklara neden olarak doğumsal anomalilerle doğumlara yolaçar. Folik asit; yumurta, yapraklı sebzeler, turunçgiller, bakla ve bezelye gibi besinlerden sağlanılabilir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Vitamin A, C ve K kaynağı olması ve yüksek miktarda kalsiyum ve folik asit içeriğinden dolayı gebe annelerin mutlaka tüketmesi gereken besinlerdir. Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için iyi bir folik asit kaynağı olan bu sebzeler annenin yeterli posa ve demir alımını da destekler.
Gebelikte A, B12 ve C Vitamini
Bir çok meyve ve sebze A vitamini yönünden zengin. Ancak fazla miktarda A vitamini alındığı takdirde bebeklerde doğumsal anomali riskini arttırır. A vitamini açısından zengin olan gıdalar; havuç, yumurta, kayısı ve ıspanak. Gebe kadınlar B12 vitamin ihtiyacını balık, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan karşılayabilir. C vitamini hastalıklara karşı direnci arttıracağı ve koruyucu bir görev üstleneceği için önemli bir vitamindir. Vücudun kendisi depolayamadığı için her gün yeterli miktarda alınması hem anne hem de bebek sağlığına büyük ölçüde katkı sağlar. C vitaminini taze meyve ve sebzelerden alın.
Tam tahıllı ekmek ve bulgur: Gebeler için tam tahıllı beslenmek sindirim ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Çünkü B grubu vitaminler, E vitamini, selenyum açısından iyi bir kaynak olmasından dolayı yeterli vitamin-mineral alımı ve stres yönetiminde önemli rol oynar. Ayrıca yüksek miktarda lif içermesi sindirim sisteminin iyi çalışması ve kan şekerinin düzenlenmesi için gereklidir.
Bebekler kıtlık dönemlerinde annelerinin depolarını kullanıyor
Hollanda’da bir dönem yaşanan kıtlık zamanında doğan bebeklerin araştırılmasında, annelerinin hamilelik döneminde sağlıklı beslenememelerine rağmen sonuçlar oldukça şaşırtıcıdır. O dönemde dünyaya gelen bebeklerde sakatlık oranı, ölüm hızı ve doğum ağırlıkları dünyanın diğer bölgeleri ile aynıdır. Bunun nedeni bebekler kıtlık döneminde sağlıklı beslenemeyen annelerinin depolarını kullanarak hayata tutunmayı başarırlar. Zorlu bir hamilelik dönemi geçiren ve yeterince beslenemeyen anne adaylarının da bu duruma çok fazla üzülmemesi gerekiyor. Anne adaylarının bulantı, kusma tiksinme sebebiyle tüketemedikleri gıdalar yerine alternatifler bulmaları bu dönem için en uygun yaklaşım. Bulantı yaşadığınız dönemlerde bulantı önleyici olarak zencefilli kraker ve bisküviler ile lifli gıdalardan tüketmenizi öneririz.
Gebelikte vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun
Anne adaylarının gebe kalmadan önce rahat bir gebelik süreci geçirmeleri için kendisini yenilemeli ve fazla kilolarından kurtulmalıdır. Annenin fazla kiloları bebeğin sağlığı için de tehdit oluşturur. Gebeliğin başlangıcından itibaren uzman doktorlar gebe kadının alması gereken minimum ve maksimum kiloları hesaplar. Hesaplamaların sonucunda düşük vücut kütle indeksine sahip gebeler düşük doğum ağırlığında bebek doğurma ihtimaline sahiptir. Yüksek vücut kütle indeksindeki gebeler ise daha iri 4000 gr ve üzeri bebek dünyaya getirebilir. Buna bağlı olarak sezaryen riskinde de artış olur. Obez kütle indeksine sahip gebeler de ise daha çok gebelik diabeti ve yüksek tansiyona bağlı preeklampsi görülür. Doğumu riske sokan gebelik diabeti iri bebekler doğmasına, doğum komplikasyonlarına ve riskli sezaryen doğuma sebep olur. Hem annenin hem de bebeğin hayatı riske girer.
Balık : Bebeğin göz ve beyin sağlığı için önemli olan Omega-3’ün en zengin kaynağıdır. Gebe annelerin ve onların bebekleri için hiçbir yan etkisi olmayan omega-3 yağ asitlerinin içindeki DHA, şüphesiz bebeklerin öğrenme kabiliyetini de oldukça etkilemektedir. İnsan beyninin yüzde 50 – 60’ının DHA’dan oluşması sebebiyle, anne rahmindeki bebeğin beyin gelişimi için annenin yeteri kadar DHA oranı yüksek balık alması da önemlidir. Ağır metal içermeyen balıkları anne adayları güvenli bir şekilde haftada 1 kez tüketilebilir.
Su: Döllenme ile birlikte bebeğin gelişmesini sağlayacak çevrenin oluşabilmesi ve hücrelerin çoğalıp şekillenmesi için anne adayının su ve besin öğeleri gereksinimleri artar. Gebeliğin 26’ncı haftası sonunda bebeğin beden ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşmuştur. Bu durum, bebeğin gelişiminde suyun ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Araştırma verilerine göre annenin içtiği su, amniyotik sıvıyı etkilemektedir. Bilimsel çalışmalarda annenin susuz kalmasının bebeğin de susuz kalmasına neden olduğu belirlenmiştir. Bebeğin yaşamını sürdürdüğü bu sıvıdaki yetersizlik akciğerlerin gelişimini olumsuz etkiler, hareket yeteneğini azaltır ve yapısal bozukluklara yol açar. Bu nedenle gebe annelerin günde 2-2,5 litre su tüketimi büyük bir önem taşır. Suyun temizliğinden emin olmadığınız anlarda mutlaka su kaynattıktan sonra içilmelidir.
Anne karnından itibaren daha zeki bebekler yetiştirmek için
Bebeğinizin daha zeki doğması için, bebeğinize anne karnında müzik dinletmekten, annenin hamileliği süresince düzenli olarak yapacağı basit egzersizlere kadar bir dizi önerimize göz atmak için yukarıdaki görseldeki minnoşa tıklayın!
Söylememe gerek var mı? Gebeliğinizde ve emzirirken sigara ve alkol kullanmayın!
Sigara ve alkol kullanmamalı ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalısınız. Gebe stres yaşamasın diye birkaç adet sigara içmesine göz yuman doktorun uzmanlığı ve annenin bebeğine karşı sorumluluğu sorgulanmalıdır. Bebeğinizin yemeğine bile bile zehir ekler misiniz? Cevap hayırsa ki evet diyebilecek biri olmayacağına göre peki içinde 300’den fazla zehiri nasıl anne karnında gelişen bebeğinize veriyorsunuz. Unutmayın bebeğinizin yemeğine elinizle değil sütünüze geçen zehirleri veriyorsanız. Böyle okuyunca baya canavarlık gibi değil mi?
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. 3 aylık hamile anne nasıl yatmalı 8 aylık hamile anne nasıl yatmalı hamile anne nasil uyumali hamile anne nasıl uyumalı hamile anne nasıl yatmalı All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Bnim bebegim 29 haftalik dpktor boyu 26 dedi bn simdi ne yemem gerek be yapmm gerek yarfimci olur musunuz sizce normal mi
Merhaba Mutlu,
Doğum haftasını doğru hesapladığından emin misin? Eğer doğru doğum haftasında bebeğin stadart ölçülerin altındaysa senin ölçülerinle de değerlendirmek doğru olabilir. Sen ufak tefeksen bebeğin de minyon olabilir. Bir taraftan hamilelikte beslenmeni zenginleştirmek üzere bebeğinin kas ve kemik gelişimi için daha fazla protein almanı ve özellikle kalsiyum yönünden güçlü gıdaları tüketmeni öneririm. Hatta bir kalsiyum testi ile kalsiyum stoklarına baktırabilirsin. Gebelik beslenmesinde protein için kuzu eti tercih etmeni ve kalsiyum için yoğurt peynir ve koyu yeşil yapraklı bitkileri tüketmeni, içerdiği önemli yağ asitleri sebebiyle haftada 2 kere balık tüketmeni öneririm. Özellikle dereotu kalsiyum yönünden güçlüdür. Bu arada günde 15 dakika güneş ışığı alman çok önemli. Güneşin zararsız olduğu saatlerde 15 dakika vücudun güneş görmeli.
Sevgiler.