Hamilelikte gaz şikayeti neden artar?
Hamilelikte gaz sancısını geçirmenin yolları
Hamilelik her kadının yaşamındaki en eşsiz en güzel dönemlerden. Bir de sindirim sorunları olmasa gerçekten şikayet edecek pek bir şey olmayacak. Hamileliğimin 7. ayında gaz sancılarından uyuyamaz hale gelince, hamilelikteki gaz şikayeti sebeplerini araştırdım. Sindirimi zor gıdalar hangileri? Hamilelik döneminde gaz sancıları önlenerek hamilelik nasıl daha rahat geçirilir diye uzun uzun anlattım. Hamilelikte gaz şikayetlerinin artma nedenleri ve gaz sancısının gidermenin yollarına göz atın.
Gebeliğinizde artan fiziksel şikayetlerinizin baş karakterleri genellikle artan hormon salgıları ve rahmin büyüyerek diğer organlarınıza baskı kurmasıdır. Hamileliğiniz süresince progesteron hormonu salgılanması artar. Artan progesteron sebebiyle bağırsak kasları gevşer ve bağırsak hareketleriniz yavaşlar. Yani hamilelikte gaz sancılarınızdan progesteron sorumlu. Progesteron salgısı hamileliğiniz sırasında mide kapakçığınızda da gevşemeye ve çeşitli yanma, reflü gibi sorunlara sebep olur. Özellikle ana öğünlerden sonra karında şişkinlik, gaz sancısı ve gaz çıkarma/çıkaramama sorunları görülür. Hamileliğinizin ilerleyen aylarında büyüyen rahim tarafından mide ve bağırsaklara oluşturulan baskı da kabızlığa yol açarak gaz sancıları oluşmasında rol alır. Bağırsaklardaki gaz, yemek yemek esnasında yutulan hava ile mide ve ince bağırsaklarda sindirilmemiş gıdaların kalın bağırsaklarda bulunan bakterilerce mayalanması ile oluşur.
Hamileliğinizde gaz sancısı nasıl önlenebilir?
1. Gaz sancısına önlem olarak az ve sık beslenin
Öğün sayınızı artırarak, sık sık ve az miktarlarda yiyecek tüketin
2. Yavaş yemek yiyin ve bol bol çiğneyin
Hızlı yemek yemek daha çok hava yutmanıza ve yiyecekleri az çiğnemenize yol açar. Sindirim ilk olarak ağızda başlar. Ağızdaki parçalama işlemi yiyeceklerden yoğun olarak yararlanıp sindirim sistemindeki diğer organların yükünü azaltır. Hızlı yemek yemek midede gaz birikimine sabep olur. Bu nedenle yemekler çok iyi çiğnenmelidir. Yemekten hemen sonra yatıp uyumamalısınız. Yemekten sonra yatış pozisyonuna geçmeniz gaz ve reflü sorununa yol açar.
3. Yemek yerken konuşmayın
Yemek yerken konuşmak midede hava birikimine yol açar. Mide de hava birikimi de gaza sancısına sebep olur.
4. Öğünlerinizde lifli gıdalar tercih edin.
Kabızlık, midede ve bağırsaklarda gaz birikimine sebep olur. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşamamak üzere lif bakımından zengin gıdalar tercih etmeli ve bol sıvı almalısınız. Posadan zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler, tam buğday, yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, ıspanak ve havuçtur.
5. Gaz yapan yiyeceklerden uzak durun.
Sindiriminizi kolaylaştırıcı meyve ve sebzeleri tercih edip, gaz yapan gıdalardan uzak durmanızı öneririz. Bazı sebze ve meyveler özellikle de çiğ tüketilirse hemen herkeste gaz yapar. Gaz yapan gıdalar arasında en başta gelen gıda: fasulye ve sırasıyla: lahana, soğan, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, mısır; armut, elma, erik ve şeftali gibi meyveler; tam tahıl ürünleri ve yulaf; süt, yoğurt, dondurma ve peynir; karbonatlı içecekler ve meyve suları bulunur. Gaz yapan yiyecekleri kontrol tüketmenizi öneririz.
6. Yemek yerken sıvı almayın.
Yemek yerken sıvı almak, su içmek mide basıncını artırır. Su tüketimi ne kadar önemli olsa da, suyu yemek esnasında değil yemekten 1 saat önce ya da öğün aralarında tüketmelisiniz. Yani suyu yemekten önce veya sonra içmelisiniz.
7. Gazlı içeceklerden kaçının.
Sindiriminizi kolaylaştırıcı meyve ve sebzeleri tercih edip, gaz yapan gıdalardan ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca içecekleri şişeden değil, bardaktan içerek hava yutmayı önleyebilirsiniz.
8. Sakız çiğnemeyin.
Sakız çiğnerken hava yutarak gaz sancınızı pekiştireceğinizden sakız çiğnemekten kaçınmalısınız.
9. Sigara içmeyin.
Sigara kullanarak bebeğinizi zehirliyorsunuz! Bebeğinizin yiyeceğine bile bile zehir koyar mısınız? Sigara ile bebeğinizi zehirliyorsunuz. Bebeğinizi umursamıyor ama gaz sancınızı umursuyorsanız şunu belirtmeliyim: Sigara mide de asit üretimi artırdığından gaz sorununa yol açar.
10. Hareket edin.
Düzenli yürüyüşler yaparak daha hareketli olmanızı öneririz. Kıpırdamadan oturmak gaz sancılarınızı bağırsaklarınızda sabitler. Düzenli yürüyüşünüzü günlük en az 2-3 kilometrelik aynı tempoda yapmalısınız. Hamilelikte yaşadığınız gaz sorunu bebeğinizin doğumu ile sizi tekrar yoklayabilir. Bebeğinizi gaz sancısından kurtarmak için önerilerimize göz atmak için tıklayın!
11. Gaz sancısını hafifletmek için dinlenme şeklinizi değiştirin.
Sizi rahatsız eden gaz sancısından biraz olsun kurtulabilmek için ayaklarınızı kaldırabileceğiniz bir yere oturun. Böylelikle bebeğinizin baskısını rahminizden alarak, vücudunuza daha rahat bir sindirim yapması için fırsat verebilirsiniz.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. hamilelikte gaz sancısı nasıl geçer hamilelikte gaz sancısı belirtileri hamilelikte gaz sıkışması hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verirmi hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik nasıl giderilir hamilelikte gaz sancısı yaşayanlar hamilelikte osurmak
gebelikte gaz sancısı kasık ağrısı yaparmı hamilelerde gaza bağlı şişkinlik
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com
Göğüs uçlarım çok kötü etleri kopuyor artık 18 gün oldu bebeğim olalı lütfen banada krem ismi verirmisiniz herşey kullandım ama hiç sonuç alamadım çok kötüyüm
Merhaba Gülfer,
Tebrik ederim ve çok geçmiş olsun. Email adresine göğüs ucu yaralarında etkili krem önerilerimi ilettim. Yalnız email adresini yanlış bırakmışsın. Email geri dönüyor.
Göğüs ucu yaralarından kurtulmak için sayfada anlattığım tüm bakım adımlarını her emzirme öncesi ve sonrasında uygulamalısın. Çabucak iyileşmen dileği ile,
Sevgiler.