Plasenta anne ile bebek arasındaki bağdır
Anadolu’da halk arasında plasentaya “Eş” derler. Çünkü plasenta anne karnındaki güvenli ortamda bebeğin eşi, arkadaşı ve koruyucusudur. Doğuma kadar eşlik eder, besler, korur. Bebeğin annesi ile arasındaki bağ plasentadır. Bu bağ doğumdan sonra emzirme yoluyla meme ile devam eder.
İçindekiler
Rahim, başka bir organ üretebilir: Plasenta
İçinde yepyeni başka bir organ üretebilen tek organ, rahimdir. Hamilelikte bebeği besleyecek olan plasenta, başlı başına bir organdır ve rahim tarafından üretilir.
Yıllardır annesininmelegi.com web sitesine google’da “göbek bağı annede nereye bağlı” diye arama yaparak birçok anne geliyor. Sorunun cevabı: Plasenta, anneyi ve bebeği fizyolojik olarak birbirine bağlayan şeydir. Annenin rahim duvarına yaslı bir şekilde büyüyen plasenta, göbek kordonu ile bebeğe bağlanır ve 9 ay boyunca onu besler.
Anne karnındaki bebeğin annesi ile arasındaki bağı plasentadır
Plasenta bebeğin anne karnındaki gelişimini tamamlayabilmesi için ona bağlı olan anneden besin, oksijen geçişini sağlayıp aynı zaman da bebekten de atıkları anneye alarak dışarı atılmasını sağlar.
Plasenta gebelik boyunca anneden bebeğe besinlerin, glikozun, proteinin, vitaminlerin minerallerin, oksijenin geçmesini sağlar. Bebekten de anneye atıkların ve karbondioksitin geçmesini sağlar.
Sadece embriyonun beslenmesi için değil, anneyle bebek arasındaki iletişimi sağlamak için de kullanılır. Plasenta bebeğin kendi organları oluşuncaya kadar, ceninin akciğer, karaciğer ve böbrekleri görevini üstlenmektedir.
Plasentanın bir diğer önemli görevi de gebeliği devam ettiren hormonları üretmesi ve ceninin vücut ısısının anneden 1-2 C daha yüksek olmasını sağlamasıdır. Sağlıklı bir gebeliğin yürütülebilmesi için gerekli olan gebelik hormonlarının büyük bir kısmı plasentadan salgılanır. Yani vücudunuzdaki bu geçici misafir organ, bebek doğana kadar, aynı zamanda bir salgı bezi gibi davranır. Plasenta, vücutta yabancı madde tespit eden bağışıklık sistemini hormonlar ile dengeler ve bebeğin anne vücudunda gelişmesini sağlar.
Doğuma yakın bir gebelikte, plasentanın ortalama çapı, 185 mm; kalınlığı, 23 mm, hacmi 500 ml, ağırlığı 510 gramdır, zamanında doğan çocuğun 1/6 ağırlığındadır. Ancak bu ölçümler bireysel değişkenlik gösterir.
Sevgili anne yazının sonuna geldin ama bebek bekleyen bir anne olarak Göğüs ucu yaraları nasıl önlenir? Göğüs ucu çatlakları nasıl tedavi edilir yazımı okumadan siteyi terk etme. Doğumundan önce emzirmeye yönelik göğüs ucu yaraları hakkında bilgi sahibi olmalısın.
Plasenta ile ilgili sık sorulan sorular
Göbek Bağı Annede Nereye Bağlı?
“Yukarıda yeralan metin bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.”
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.