İnfertilite | Kadında kısırlık belirtileri ve sebepleri

0
İlerleyen yaşa eşlik eden bazı hastalıklar kısırlık sorununa yol açabilirken, kimi zaman da herhangi bir sağlık sorununa bağlı olmaksızın da anne-baba olamayabilirsiniz. Kadınlar için yaş, kısırlık açısından önemli bir faktördür kadın kısırlık sebep kadın kısırlık nedenleri kadına ait kısırlık nedenleri infertiliteye kısır hastalığı infertilite 4 kısır neden olur kısırlık belirtileri kadın kısırlığın nedenleri  kısırlık nedenleri kadın kadınlarda kısırlık belirtisi  kadınlarda kısırlık sebepleri kısırlık hastalığı nedir kısırlığın sebepleri kısırlık belirtileri kadınlarda kadınlarda kısırlığın belirtileri kısırlık  infertilite belirtileri erkeklerde kısırlık neden olur erkeklerde kısırlık belirtileri  infertilite nedenleri kısırlık belirtileri erkeklerde kısırlığın belirtileri erkeklerde erkekte kısırlık belirtileri nelerdir kadınlarda kısırlık belirtileri nelerdir erkek kısırlık nedenleri kısırlık erkek erkekte kısırlık neden olur erkeklerde kısırlık belirtileri nelerdir erkekte kısırlık nasıl olur kısır kalma belirtileri kısırlık belirtisi  erkekte kisirlik sebepleri erkekte kisirlik kısırlık ne demek kısır erkek nasıl olur kısır kadınlar kısırlık belirtileri nelerdir  yumurtalık tedavisi kısırlık nedenleri ve belirtileri kısırlık nasıl olur yumurtalıkların gelişmemesi nedenleri erkek de kısırlık erkek de kısırlık belirtileri kısırlık nedir erkek kısırlık belirtileri nelerdir erkek kısırlık nedenleri erkek kısırlığın tedavisi kısırlık belirtileri nelerdir erkeklerde kürtaj kısırlık nedir erkeklerde kısırlık nedenleri  erkekte kısırlık erkekte kısırlık nedenleri erkek kısır nasıl olur kısırlık testi erkek erkeklerde bebek tedavisi kisir erkek nasıl kısır olunur kisir olmak kısır erkek kısırlık tedavisi  yumurtlama tedavisi nasıl yapılır sperm eksikliği tedavisi kısırlık tedavileri infertiliteye nedir kadınlarda kısırlık tedavisi  sperm hastalığı erkek kısırlığı ilaçları kısırlık ilaçları sperm hastalıkları erkek kısırlık testi kısır nasıl olunur infertil erkekte kısırlık tedavisi  kadın doğum infertilite erkeklerde erkekte kısırlık testi infertilite tedavi  nasıl kısır kalınır kadın hastalığının belirtileri infertil nedir  yumurtlama olmaması kısırlık testi kadın interfilite erkeklerde kısırlık testi erkek nasıl kısır olur kısırlık yapan şeyler erkek kısır kadınlarda yumurtalık hastalıkları  kısırlık nasıl anlaşılır kadın yumurtlama bozukluğu erkekler nasıl kısır olur kısırlık yapan yiyecekler kısırlık nasıl anlaşılır erkek infertilite tedavi yöntemleri kadınlarda yumurta  erkek neden kısır olur yumurtlama tedavisi yumurtlama bozukluğu bitkisel tedavi

Kadınlarda kısırlık belirtileri 

Anne olmak için geç kalmayın…

Bir yılı daha geride bırakırken 2019 için yeni kararlar alınmaya başlandı bile. Bir yaş daha alırken eğer bebek sahibi olmayı düşünüyorsanuz, kariyer uğruna anneliği ertelemeyin. Anne olmayı fazla ertelemeyin, anne-baba olmayı koşullara, sahip olunacak, ulaşılacak maddi olanaklara bağlamayın.

İlerleyen yaşa eşlik eden bazı hastalıklar kısırlık sorununa yol açabilirken, kimi zaman da herhangi bir sağlık sorununa bağlı olmaksızın da anne-baba olamayabilirsiniz. Kadınlar için yaş, kısırlık açısından önemli bir faktördür.

Kadınlarda en sık karşılaşılan kısırlık nedenleri

Yumurtlama düzensizlikleri

Kadınlarda görülen en yaygın kısırlık sebepleri arasında, yumurtlamanın olmaması bulunur. Yumurtlamanın her ay, belirli aralıklarla olması gebelik şansını arttıran en önemli faktörlerden biridir. Yumurtlamanın olmadığı durumlarda gebe kalmak mümkün değildir. Kısırlığın en önemli sebeplerinden olan yumurtlama düzensizliğinde, tedavi olarak yumurtlamayı destekleyici haplar kullanılır. Bunun yanında hormon ilaçlarına da başvurulabilir. Adetleri düzensiz olan, seyrek olan veya polikistik over sendromu tanısı konulmuş olan kadınlarda yumurtlama varlığını saptamak için ultrasonografi ve kan tahlili (progesteron) gibi araştırmalar yapılır.

Tüplerin (kanalların) kapalı olması

İki tüpün de kapalı olduğu durumda kendiliğinden gebelik söz konusu değildir. Sperm ve yumurta hücresi, tüplerde buluşmaktadır. Bu sayede gebelik gerçekleşebilmektedir. Tek bir tüpün tıkalı olduğu durumlarda gebelik kendiliğinden gerçekleşebilirken, iki tüp tıkalı iken bu durum söz konusu değildir. Tüpler önceden geçirilmiş bazı enfeksiyonlara bağlı (PID), endometriozise bağlı, karın içerisindeki ameliyatlara bağlı kapanabilirler. Tüplerin kapalı olduğunu araştırmak için rahim filmi (HSG) çekilir. Ardından ise tüp bebek tedavisine başvurulabilir.

Endometriozis

Endometriozis, kadın kısırlığından en yaygın bir diğer sebeptir. Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, karın içinde başka dokulara yerleşmesine Endometriozis denir. Endometriozis hastalığı kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen yani aslında oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Bu doku karın içindeki organlarda (yumurtalık, rahim kanalı, karın iç zarı, bağırsaklar, idrar kesesi) bulunabildiği gibi karın dışında (vagina, göbek) da bulunabilir. Karın içerisinde ve tüplerde yapışıklıklara yol açarak gebelik oluşmasını zorlaştırabilir.

Hiperprolaktinemi (Süt hormonu yükselmesi)

Süt hormonu yükselmesi, yumurtlama düzensizliğine yol açabilir. Prolaktin hormonu, beyinde hipofizden salgılanır. Şayet ciddi bir büyüklük mevcut değilse, bu hormonu düşürmek için ilaç tedavisine başvurulabilir. Tiroit hormonlarındaki anormallikler de prolaktin artışına yol açabilir.

Rahimde bulunan oluşumlar

Rahim içerisinde doğuştan ya da sonradan gelişen oluşumlar, kısırlığa yol açabilir. Bu durumlara örnek olarak rahimde perde veya septum olması, miyom ya da polip gibi yapılar sayılabilir. Bu tip oluşumlar her zaman için kesin olarak kısırlık sebebi değildir. Bu sebeple her polip ya da miyoma sahip kadın kısır değildir. Ancak bu oluşumlar gebe kalma şansını düşürebilir.

Rahim ya da yumurtalıklarla ilgili geçirilmiş cerrahi operasyonlar

Rahim ile ilgili olarak gerçekleştirilen miyomların alınması ameliyatı ya da benzeri cerrahi girişimler, rahim içerisinde yapışıklığa yol açabilir. Bu yapışıklıklar da kısırlığa yol açabilir. Yumurtalıklardan birisinin ameliyatla alması hormon seviyelerinin kötüleşmesine ve bu nedenle hamile kalmanın zorlaşmasına neden olabilir. İki yumurtalığın alınması durumunda gebelik mümkün değildir.

Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu, gebe kalmayı zorlaştıran bir diğer sebeptir. Bu durumda tedavi sağlanmalı ve gerekli durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz