Bebeğe konuşma nasıl öğretilir? 8 Öneri…

0
Bebeğe konuşma nasıl öğretilir?

Bebeğe konuşma nasıl öğretilir?

Uzmanlar, bebeklerin ihtiyaç duydukları şeyi elde etmek ve sizinle bağlantı kurmak için dil öğrenmeye programlı olduğunu söylüyor. Önemli olan bebek ile etkileşim kurmak ve eğlenmektir, çünkü her etkileşim onlara dili öğretmek için bir fırsattır. Bebek dildeki seslere ve kelimelere ne kadar aşina olursa, bunları kendi başına denemeye o kadar istekli olur. Bebeğinizin dil gelişimini teşvik etmenin basit yolları olduğunu unutmayın: Bebeğe kitap okuyun, bebeğe şarkı söyleyin ve konuşmaya devam edin. Ama öncelikle televizyonu ve telefonlarınızı kapatın. Konuşmayı başlatmak ve bebeğe konuşmayı öğretmeye yardımcı olmak için bu ipuçlarını deneyin.

1. İpucu: Konuşun, konuşun ve biraz daha konuşun

Araştırmalar, çocuğunuzla ne kadar konuştuğunuzun, öğrendikleri kelime sayısıyla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor, bu nedenle onlarla sohbet etmek bile harikalar yaratıyor. Nesnelere isim vermek, bebeğin bir kelimeyi bir nesneye bağlamasına yardımcı olur, özellikle de bebeğe bakım veren kişi kendisiyse. Yani eğer bebek örneğin bir topu işaret ederse adını yüksek sesle söyleyin.

Görsel ipuçları da yardımcı olur; bu nedenle siz adını söylerken topu işaret edin veya bebeğinizin görmesi için onu yukarı doğru tutun. Bebekler gerçek ortamlarda öğrenirler: Bu nedenle bir çocuğun sandalyesinde oturup süte uzanırken ‘daha fazla süt’ denmesini öğrenmesi, bir ebeveynin süt görüş alanı dışındayken süt döktüğünü söylemesi yerine çok daha anlamlı olacaktır.

mumsy natural en iyi pişik kremi

2. İpucu: Zamirler yerine adları kullanın

Bebeğin konuşmaya başlamasına yardımcı olmak için, bir kişiden bahsederken “o” yerine “Baba” gibi belirli bir isim kullanın. Bebek somut bir ismi ne kadar çok duyarsa, bu ismi bir yüzle ilişkilendirmesi o kadar kolay olacaktır.

3. İpucu: Kelimelerinizi telaffuz edin

Bebek ağzının arkasını ve dilini kullanarak “gra” sesini nasıl çıkaracağını otomatik olarak bilmez. Bu konuşma becerilerinin öğrenilmesi gerekir. Yavaş konuşarak  “Ggraammmm” gibi belirli kelimeleri oluşturan çeşitli sesleri telaffuz ederek bebeğe konuşmayı öğretebilirsiniz.

4. İpucu: Şarkı söyleyin ve tekerlemeler okuyun

Bebeklere kitap okumanın ve şarkı söylemenin çok eski bir uygulama olmasının bir nedeni var. Çocuk gelişimi uzmanı ve Music Together’ın CEO’su Susan Darrow, “Müzik ve dil her zaman birbirine çok bağlı olmuştur” diyor. “Anneler içgüdüsel olarak bebekleriyle daha tiz, şarkı söyleyen seslerle konuşmayı bilirler ve araştırmalar bu tiz, ritmik, daha yavaş konuşmanın bebeklerde dili kavramayı kolaylaştırdığını doğruluyor.” Ancak sadece müzik dinlemek, kendi müziğinizi yapmak kadar etkili değildir, bu yüzden devam edin ve kalbinizden geçenleri söyleyin. Ve eğer Adele gibi bir sesiniz yoksa endişelenmeyin; bebeğiniz kulağa nasıl gelirse gelsin şarkı söylediğinizi duymaktan mutlu olacaktır çünkü bu ses sizden geliyor.

5. İpucu: Kelimeleri tekrarlayın

Bebeğin gevezelikleri, odaklandıklarının ve öğrenmeye hazır olduklarının sinyali olabilir; bu nedenle, gevezeliklerine yanıt olarak belirli sözcükler sunun ve bunları birkaç kez tekrarlayın. Örneğin, bebek bir muzu işaret ederken “baba” derse, muza dokunun ve yapışmaya başlamasına yardımcı olmak için kelimeyi birkaç kez söyleyin.  Bir bebek, ses çıkararak sese ‘hizmet eder’ ve siz de öğrenmesini sağlamak için sesi geri vererek ona ‘karşılık verirsiniz’. Aynı zamanda güzel bir bağ kurma deneyimi.

mumsy natural doğal balm stick BOO BOO stick herşeyin en doğalını tercih ettiğimiz çocuklarımızın günlük olarak kuruyan dudakları, sinek ısırıkları, minik sıyrıklar ve çizikleri için...

6. İpucu: Bebeğe yanıt vermesi için zaman tanıyın

Konuşmak bebekler için çok yeni ve söylediklerinizi işlemek ve doğru yanıtı almak için ağızlarını nasıl hareket ettirmeleri gerektiğini düşünmek için zamana ihtiyaçları var. Bebeğinizle konuştuğunuzda, küçük çocuğunuzun sözlü (sesler veya kelimeler) veya sözsüz bir tepki (göz hareketi veya jest) sunup sunamayacağını görmek için duraklamalı ve gözlemelisiniz.

7. İpucu: Televizyonu kapatın

Dil öğrenme söz konusu olduğunda eğitim programları bile bebekle konuşmanın yerini tutamaz. Bir çalışma, 10 aylık çocukların canlı konuşmacılara maruz kaldıklarında Mandarin Çincesinin bazı seslerini anlayabildiklerini, ancak video izlerken anlayamadıklarını gösteriyor. Çocukların televizyondan öğrenmemesi mantıklı, çünkü iletişim kurmak çocuklar için ödüllendirici çünkü sizinle bağlantı kuruyorlar ve bunu ekran karşısında alamazlar. Çocuklarımız taklit ederek öğrenirler, bizim hızımızda bizi gözleyerek. Oysaki televizyon son derece hızlı ve onların hızların çok ötesinde.

İpucu 8: Taklidi teşvik edin

Bebeğinizle birlikteyken, dünyalarını, çevrelerini isimlendirmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için ne yaptığınızı anlatın ve belirli kelimeler kullandığınızdan emin olun. Şöyle diyebilirsiniz: “Annem Ayşe’nin kahvaltısı için kaşıkla yumurta çırpıyor. ‘Yumurta’ diyebilir misin?” Gözlerinin içine bakın ve sizi taklit etmeye çalışıp çalışmadığını görmek için birkaç kez “yumurta” deyin. Bebeğin hareketlerini tanımlamak için de kelimeleri kullanabilirsiniz. Bebeğinizle göz teması kurarak konuşurken, bebeğinizin yüzünü izleyin: Sizin ağzınızı mı takip ediyor.

Çocuklar Kaç Yaşında Konuşmaya Başlar? yazısını okuduktan sonra bu yazımı okuyorsunuz? Eğer okumadıysanız Çocuklar Kaç Yaşında Konuşmaya Başlar? yazımda çocukların ne zaman konuşmaya başladığından ve konuşması geciken çocuğunuz ile ilgili atmanız gereken adımlardan bahsediyorum. Göz atın.

Çocuklar Kaç Yaşında Konuşmaya Başlar? Bebeğinizin ilk kelimelerini söylemesini mi istiyorsunuz? Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?


*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz