Daha zeki bebek için neler yapılır?
Yaşamın ilk iki yılında beyin gelişiminin yüzde 90’ı tamamlanır. Bu dönemde bebeğiniz için ayırdığınız vakit, özenle uyguladığınız her türlü bedensel ve ruhsal destek bebeklerin beyin gelişimini artırır. Bebeğinizin ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı bir birey olarak yetişme yolunda ilk adım atılmış olur.
Daha zeki bebek için Bebeklerin Beyin Gelişimini Artırmanın 11 Yolu
Geçmiş geçmişte kaldı. Bir zamanlar düşe kalka çocuk büyütülen günlerden; şimdi daha bilinçli anne babaların, bebekleri için daha iyisi yapmak için daha fazla öğrendiği ve özendiği bir çağdayız. Daha zeki bir bebek için bebeğinize zaman ayırmanız, onunla geçirdiğiniz zamanın süresinden daha önemlisi daha kaliteli zaman geçirmeniz önemli. Sağlığına özen göstermek, bedenen ve ruhen beslenmesine odaklanmak önemli.
Nasıl daha zeki bebek yetiştirebilirim? sorusu için zorlanmadan yapabileceğimiz 11 önerimiz var…
Daha zeki bebek için bebeğinizi anne sütü ile besleyin
Yapılan araştırmalarda anne sütü alan bebeklerde okul başarı puanlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin sağlıklı gelişimi için ilk iki yıl anne sütü ile beslenmesini önerir. Anne sütünün alınmadığı durumlar da, bebek formül mamaları da sadece uzman tavsiyesi doğrultusunda kullanılabilir.
Daha zeki bebek için bebeğinizle konuşun
Bebeğinizle, gebeliğin ilk aylarından itibaren sürekli düzenli konuşmak, bebeklerin doğumdan sonraki süreçte de kısa sürede sakinleşmesi sosyal iletişim becerisi ve kendini güvende hissetmesini sağlar. Bebek doğduktan sonraki süreçte de düzenli konuşmak önemlidir. Bebektir söylediklerimi anlamaz diye düşünmeyin. Bebeğinizin beyni her duyduğu ve gördüğünü kaydederek, beyninde milyonlara bağlantı kurar.
Bebeğiniz ile oyun oynayın ve gelişimine uygun oyuncaklar seçin
Bebeğinizin yaşına uygun güvenli oyuncaklarla oynamasına ve hareket etmesine izin vermek, kas kontrolünü, dengeyi ve koordinasyonu geliştirmesine yardımcı olabilir. Renkli, kontrastlı oyuncaklar, bebeklerin görsel algısını geliştirebilir. Müzik dinletmek, sesli kitaplar okumak gibi aktiviteler ise işitsel duyularını güçlendirebilir. Bebeğinizin farklı dokuları hissetmesine olanak tanıyan yumuşak oyuncaklar kullanmak da duyusal gelişimini destekleyebilir.
Bebeğinize Güvenli ve sevgi dolu bir ortam verin
Bebeğinizi sevgi dolu bir şekilde kucaklamak, okşamak ve ten temasını artırmak, güven duygusunu geliştirebilir. Ev içi sakin, huzur dolu bir ortam bebeğinizi güvende hissettirir.
Bebeğinizin düzenli uyku uyumasını sağlayın
Bebeklerin belirli bir uyku düzenine alışmalarına yardımcı olmak için düzenli bir uyku rutini oluşturun. Sessiz ve rahatlatıcı bir ortamda uyumalarını sağlamak, uyku kalitesini artırabilir.
Bebeğinize düzenli kitap okuyun
Bebeğinize düzenli olarak kitap okumak, dil gelişimini teşvik eder. Renkli ve büyük resimli kitaplar kullanarak bebeğinizin dikkatini çekebilir ve dil becerilerini geliştirebilirsiniz. Ayrıca, farklı ses tonları kullanarak bebeğinizin duyusal deneyimini zenginleştirebilirsiniz.
Bebeğinizin vitamin ve mineral seviyelerini takip edin
Özellikle bebeklerde tespit edilen B12 vitamini, demir ve iyot eksiklikleri ivedilikle tedavi edilmelidir. Çünkü B12, demir ve iyot gibi biyokimyasal elementler bebeklerde beyin gelişimi direk ilgilidir.
Omega – 3 desteği
Bebeklerin haftada iki defa balık yemesi özellikle somon, hamsi gibi omega 3 içeriği fazla olan balıkların bebeğin öğünlerinde yer alması, bebeğin sağlıklı beyin gelişimini artıran beslenme öğelerindendir. Düzenli balık tüketemiyorsanız, uzman önerisi ile balık yağı desteği verilebilir.
Akranları ile iletişim
Bebekler akranları ile bir arada daha hızlı ve kolay öğrenir, uyumlanmayı öğrenir. Mesela henüz yürümeye başlamamış henüz emekleyen bir bebek, yürümeye başlamış akranları arasında zaman geçirdiğinde daha hızlı yürür. Akranlarını izleyerek etkilenir. Aynı durum tuvalet alışkanlığı ve konuşma gibi alanlarda da kendini gösterir. Bu yüzden bütçeniz uygunsa, etrafınızda kolayca erişebileceğiniz oyun grupları varsa, mutlaka deneyimleyin. Etkisini çok hızlı gözlemleyeceksiniz.
Bebeğiniz ile göz teması kurun
Ebeveynler olarak, bebeğinizle göz teması kurmak, gülümsemek ve ses tonunuzu değiştirmek gibi basit ama etkili yöntemlerle iletişim kurabilirsiniz. Bebeğiniz ile konuşurken mutlaka onun seviyesine inin ve yüz yüze iletişim tercih edin. Siz konuşurken, o sizin dudaklarınıza gözünüze ve mimiklerinize odaklanacaktır. Siz de onun o öğrenme aşamalarını farkedin.
Düzenli sağlık kontrolü
Sağlıklı bebek takibi çok önemlidir. Bebeğinizdeki gelişimsel farklılıkları ve sağlık sorunlarını tespit etmek için son derece önemlidir. Düzenli sağlık kontrolleri oluşabilecek gelişimsel problemlerin önceden saptanması, tedavi edilmesi anlamında hayati bir süreçtir.
Bu yazıda bebeğinizin doğumdan sonra, gelişimi açısından daha zeki ve öğrenmeye açık bir bebek olması için sizin kolaylıkla yapabileceklerinizden bahsettik. Bize hamile anneler, bebek henüz anne karnındayken ne yer ve içerse bebek daha zeki olur diye soruyor, onun cevabı için şu yazıya göz atabilirsiniz:
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com