Kişilerin solak veya sağlak olmasını belirleyen kesin bir faktör bulunmuyor. Solaklık bir hastalık olmadığı gibi, bir beyin hasarına ve buna bağlı bir yeti kaybı ile ilişkili de değil.
Her yıl 13 Ağustos tarihi Dünya Solaklar Günü olarak kutlanıyor. Solaklık beyin gelişimindeki gerçekleşen bir farklılığa bağlıdır.
Bir kişinin solak veya sağlak olmasında belirleyici bir etken bulunmuyor
İnsanların yüzde 10’u sol elini daha iyi kullanır. Bunun nedeni alet kullanma becerisi açısından sağ beynin daha gelişmiş olmasıdır. İnsanların yüzde 90’ında ise alet kullanma becerisi sol beyindedir. Bu nedenle sağlak olurlar. Bir kişinin solak veya sağlak olmasını belirleyen kanıtlanmış bir etken şu ana kadar bulunamamıştır. Yapılan çalışmalarda anne karnındaki hormon seviyeleri ve çeşitli çevresel faktörlerin solaklığa neden olabileceğini vurgulanmaktadır. Ancak solaklığın kesinlikle bir sağlık sorunu, bir beyin hasarı ya da yeti kaybıyla bir ilişkisi bulunmamaktadır. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.
Solaklar ve sağlaklar arasında belirgin bir zeka farkı bulunmuyor
Solakların daha zeki ya da daha inatçı oldukları yönünde iddialar ise kanıtlanmış iddaalar değildir.. Solakların zeka veya sol ellerini kullanmalarına bağlı farklılaştığı noktalar ile ilgili çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Solaklarda bazı zeka farkları olduğunu iddia eden çalışmalar yayınlanmıştır. Ancak geneli kapsayan büyük ölçekli çalışmalar, toplumun genelini incelediklerinde solaklar ve sağlaklar arasında belirgin bir zeka farkı olmadığını ortaya koymaktadır. Solakların üç boyutlu düşünme gibi uzaysal yeteneklerinin sağlaklara göre daha gelişmiş olduğunu bildiren ciddi çalışmalar bulunmaktadır. Ancak genel zeka açısından düşününce solaklar daha az veya daha çok zekidir gibi bir genelleme yapmak yanlıştır.
Çocuğunuzun hangi elini kullanacağına müdahale etmeyin!
Solak çocuklara sağ ellerini kullanmaları yönünde yapılan baskı yapmayın. Gelişim sürecinde çocukların 2-3 yaş arasında bir elini diğerine göre daha fazla tercih etmeye başladığı gözlenir. Bu tercih yaşla birlikte artar ve ilkokul çağında tam olarak oturur. Bu süreçte çocuğun el tercihine müdahale etmemek gerekir. Solak bir çocuk sürekli sağ elini kullanmaya zorlanırsa kendisini başarısız hissedebilir. Bu durum da çeşitli psikolojik rahatsızlıkları doğurabilir. Herhangi bir baskı veya yönlendirme yapmadan çocuğun doğal gelişimini desteklemek gereklidir. Solaklık normal bir durumdur, kesinlikle bir hastalık değildir.