Emziren Anne Ne Yemeli? Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?
Sağlıklı bebek için annelere sağlıklı beslenme diyeti
Her kadın için hamilelik süreci ve bebeğini kucağına aldığı ilk anlar en güzel ve özel dönemler olmakla birlikte, annelerin doğum sonrası lohusalık sürecinde endişe ve kaygıları artar. Yeni anne sıkça “Bebeğim için doğru besleniyor muyum?” sorusunu kendisine sorar.
Emziren anneler, yedikleri yiyeceklerin sütünü etkileyip etkilemeyeceğini merak eder…
Hamilelik döneminde bebeğinin gelişimi için en sağlıklı ve ideal besinleri tüketmeye çalışan annelerin, sağlıklı ve sorunsuz bir emzirme dönemi geçirmek istemeleri son derece doğal.
Emziren annelerin beslenme programında; yeterli sıvı tüketiminin ve kaliteli besleyici içeriğe sahip gıdaların bulunması önemlidir. Emziren anne hamileliğinde stokladığı besin rezervlerini kullanırken, hem kendi sağlığı hem de bebeği için yeterli süt salgılamak için beslenmesine ek olarak 300-500 kaloriye ihtiyacı duyar. Annelerin beslenme programlarını süt artırıcı gıdalarla, mineraller ve proteinler yönünden güçlü besinlerle zenginleştirmeleri gerekir. Kolay ve pratik süt artırıcı tariflerimize göz atın.
Anne eğer sağlıksız beslenirse bebeğin ihtiyacı olan anne sütünün içeriği zayıflayabilir ve bu da bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yüksek kalorili ama besleyicilik yönünden zayıf besinlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeni bebeğin beslenme kalitesini düşürdüğü gibi gelecekteki beslenme alışkanlıklarında etkili olur.
Bir tane daha emzirme dönemi gerçeği vardır ki, o da lohusanın etrafındaki yakın dost, komşu akraba, yeni annenin sütünün bebeğine yettiğine bir türlü ikna olamaz.
Emzirme dönemi için annelere beslenme tüyoları:
- Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterin.
- Anne sütünün artışında en önemli kaynak sıvı alımıdır. Günde 2,5-3 litreye yakın su tüketmeye dikkat edin. Her emzirme sırasında bir bardak, yani 200-250 ml su için. Su tüketimi haricinde; Rezene, ıhlamur, papatya, ısırgan ve anason gibi bitkilerin çaylarının tüketiminin de süt artışına olumlu etkisi olacaktır.
- Kafein alımına dikkat edin. Çay ve kahveyi günde 1 kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay, kahve, kola gibi içeceklerdeki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca çayın içerisinde bulunan tein de demir emilimini engelleyerek kan ve süt yapımını olumsuz etkiler. Yemeklerden sonra çay içmek için en az 2 saat beklemelisiniz
- Sigara içmeyin! Sigara içiyorsanız, aldığınız besinler ne size ne de bebeğinize yarar. Araştırma sonuçlarında, nikotinin sütü azalttığı ortaya konmuştur. Sigaranın içinde bulunan 400’e yakın zehiri nasıl bebeğinize verebilirsiniz? Bunu anlayamıyorum!
- Çiğ sebze ve meyve, kuru baklagiller, bulgur, süt gibi besinler gaz yapabilir. Bu da emzirme sırasında bebeğe gaz geçişi olarak yansıyabilir. Bu yüzden gaz yapan besinleri dikkatli tüketmelisiniz. Gaz yapan gıdalara kimyon ekleyerek gaz yapmasını engelleyin.
- Yeterli miktarda protein alımı önemlidir. Özellikle haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Düzenli kırmızı et tüketen annenin vücudunda kan yapımı daha yoğun olacaktır, bu da bebeğine ve annenin sağlığına doğrudan yarar sağlayacaktır.
- B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı et ve yumurtadır.
- Kalsiyumun yeterli alınması, annenin kemik sağlığı için önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır. Gaz yapmıyorsa, bebeğinizin gıda alerjisi yoksa, süt ve peynir tüketimi artırılmalıdır.
- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerin bol tüketilmesi folik asit açısından kritiktir.
- B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır. Bunun için tam buğday, gaz yapmıyorsa bulgur ve kuru baklagiller tercih edilebilir.
- Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından bazıları kırmızı et ile fındık ve bademdir.
- Demir eksikliğiniz varsa, kırmızı et, pekmez veya kuru üzüm yanında C vitamini içeren bir taze meyve tercih etmelisiniz. Demir eksikliği olan bir anne çay ve kahve tüketmemelidir.
- Tatlı yemek isterseniz, gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
- Süt; protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri veya sindirim farklılığı açısından keçi sütünü tercih edilebilirsiniz. Ayrıca yapılan araştırmalar yoğurda eklenerek kullanılabilen probiyotik ve prebiyotiklerin hem annenin hem de bebeğin kabızlık riskini ortadan kaldırdığını ve bağırsak dengesini sağladığını kanıtlamıştır.
- Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. İyot bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir.
- Gebelik sonrasında eski vücut ağırlığınıza dönmek için acele etmeyin. Bebeğinizi emzirdiğiniz sürece zayıflamak amacıyla çok düşük kalorili diyetler yapmayın. Ancak emziriyorum diye gerekenden fazla enerji almanızda doğru değildir. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir.
Dengeli ve yeterli beslenen kadınlarda, gebelikte biriken deri altı yağ dokusu, süt yapımında kullanılır. Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır.
Emziren anne ne yememeli?
Anne sütünü azaltan yiyecekler ve içecekler, emziren annelerin uzak durması gereken gıdalar, emzirme döneminde anne sütünü azaltan yiyecekler yazımıza de göz atmak için aşağıdaki resmi tıklayın!
Emziren anneler için önerilen günlük besin miktarları
Emziren annelerin günlük olarak öğünlerinde yer vermesinin faydalı olacağı emziren anne diyeti besinler tablomuza göz atın. Sağlıklı bireyler için sağlıklı öğünler son derece önemli.
Besin grupları | Yetişkin Kadın Normal Tüketim | Emziren anne diyeti ek tüketim oranı |
Süt ve süt ürünleri | 1-2 porsiyon | 2 porsiyon ek |
Protein (Et ve et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller) | 2 porsiyon | 1 porsiyon ek |
Taze sebze ve meyve | 3-5 porsiyon | 2 porsiyon ek |
Tahıllar | ||
(pirinç, bulgur, makarna | hiç ya da 1-2 porsiyon | 1 porsiyon ek |
ekmek) | 3-6 dilim | hiç ya da + 1 dilim |
Yağ | 30-35 gram | 5 gram ek |
Şeker | 30-50 gram | 5 gram ek |
Emziren anneler ile ilgili Sık Sorulan Sorular:
Emziren anne ciğer yiyebilir mi?
Ciğer kan yapıcı bir besindir ve anne sütü de kan ile üretilir. Bu basit mantıkla emziren annelerin ciğer yemesi (acılı ve baharatlı olmamak kaydı ile) uygundur. Annenin kan yapımı için gerekli demir ihtiyacını destekler. Ciğerin uygun besin saklama kurallarına uygun saklamış olması ve bu besinlerin sağlandığı hayvanların gerekli sağlık kontrollerinden geçen denetimli yerlerden alınması önemlidir. Sakatatlar hayvanların hastalık taşıma ihtimali olan organlarından elde edilir ve bu bakımdan denetlenen yerlerden satın alınması çok önemlidir. Fakat şu soru önemli, bu kısmı okumadan sayfayı kapatmayın: Bebeğinizin süt ve süt ürünlerine alerjisi var mı? Genelde süt ürünlerine alerji, bebeğinizin dana/kuzu proteinlerine alerjisi olma ihtimalini de doğurur. Bu yüzden bebeğinizin alerjisine bağlı olarak bunu doktorunuz ile mutlaka görüşmelisiniz.
Emziren anne dondurma yiyebilir mi?
Emziren anne, soğuk zincir bozulmadan saklanmış, hijyenik ortamda, gerçek sütten ve meyveden üretilmiş dondurmaları yiyebilir. Yediğiniz dondurmada bebeğinize alerji yapan bir besin maddesi varsa, o dondurmadan uzak durmalısınız. Dondurmanın içeriğine lütfen göz atın! Bazı hazır dondurma markalarının içeriklerine baktığınızda süt, meyve vb. yerine bol kimyasallı içerikler göreceksiniz. Hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için kimyasal içeren bu dondurmalardan uzak durun. Bir de: Dondurmanın soğuk olması bebeğinizi hasta etmez, çünkü yediğiniz yiyecekler doğrudan sütünüzden geçmez. Yiyecekler sizin bedeninizde işlendikten sonra kan yolu ile anne sütü üretilir. Dondurma enfeksiyon yapıcılar içermiyorsa, sizi de kolay kolay hasta etmez.
Emziren anne kahve içebilir mi?
Emziren anne, sayısı sınırlı olmak üzere kahve içebilir. Kahvenin içeriğinde bulunan kafein anne sütü yoluyla bebeğe sınırlı miktarda geçer. Emziren annelerin Türk kahvesi gibi katkısız kahveler tercih etmesi önemlidir. Kahvede bulunan kafeinin uyarıcı bir madde olması sebebi ile kahveyi sınırlı içmesi, bebeğin uyanık olduğu saatlerine dikkat etmesi, özellikle gece uykusunu etkilemeyecek şekilde saatlere dikkat etmesi önemlidir. Kahve içen annenin kahvesini bebeğini emzirdikten hemen sonra içmesi ve bir sonraki emzirmeye kadar geçecek 1.5 – 2 saat içerisinde kafein miktarının kandaki miktarının azalması önemlidir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir. Kahve içerken kafeinin kandaki dolaşımı sürelerine dikkat edin. Kahve içtim ama bu kafeini atmak için ne yapayım sorusunu da cevaplayayım: Kafeini vücutta atmak için, su alımını artırmak iyi bir fikirdir. Bu, böbreklerin kan dolaşımındaki kafeini daha hızlı filtrelemesine yol açacaktır.
Emziren anneler kilo vermek için ne yapmalı?
Emziren anne kilo vermek için diyet yapmamalıdır.Kendi kendine yapacağınız diyet sütünüzü olumsuz etkiler. Bebeğini düzenli emziren anneler düzenli kilo verir. Emzirirken, süt yaptığı iddia edilen çok şekerli, bol kalorili gıdalar yerine, sağlıklı yiyecekler tercih etmek en doğrusudur. Patates cipsi yediğinizde sağlıklı beslenmezsiniz. Patates cipsi sütte yapmaz. O halde patates cipsi yiyerek boş kaloriler almayın. Meyve yerken suyunu içmeyin, meyvenin kendisini yiyin.
emziren anne salep içebilir mi?
Emziren anneler gerçek sahlep ve gerçek sütle hazırlanmış sahlep içebilirler. Hem sütünüzü artırın, hem de içimi keyifli ve lezetlidir. Yalnız sahlepin içeriği bol kimyasallı market ürünlerinden değil, aktardan aldığınız gerçek sahlep ile hazırlanmalıdır..
emziren anne ne yemeli emziren anneler neler yemeli emziren anneler ne yememelidir
Emzirme döneminde anneye süt yapan yiyecekler

Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Ellerinize sağlık bebek emzirme hakkında guzel bir yazı olmuş. Bebek emzirmenin faydaları için çok güzel yazılarınız var.